Mennyit fizetnétek egy ilyen lehetőségért?
Aki a legtöbbet fizetné érte, az kapná meg. (licit)
Egy szabályos pénzérmét addig dobsz fel, amíg fej jön ki. Ha írás, akkor vége a sorozatnak.
A nyereményed 50*2^f Ft ha f>0, különben 0 Ft. f=egymás utáni fejek száma
Zseniális kérdés! :)
Azt ugye megállapíthatjuk, hogy a nyeremény várható értéke végtelen, mivel szumma 0.5^(f+1)*50*2^f 1-től végtelenig: végtelen (az exponenciális tagokból kiesik az f, a kifejezés így szumma 50/4 1-től végtelenig).
Csak ugye a nyeremény végtelen várható értéke egy nagyon hülye eloszlás eredménye, és abból ered, hogy irgalmatlan nagy nyeremények lehetségesek irgalmatlan kis eséllyel.
Viszont jogos a félelmem, hogy a nyereményjáték szervezője egészen biztosan nem tud nekem kifizetni többet, mint - és most nagyvonalú leszek - a világ teljes GDP-je, ami kb. 80 billió dollár azaz 23*10^15 forint.
Így a fenti szumma azon tagjaiban, ahol az 50*2^f tényező meghaladja ezt a 23*10^15 értéket, 50*2^f helyett a világ teljes GDP-t használom csak. Ami amúgy az 50. egymás utáni fejnél következik be.
Na, mit tippelsz, a végtelen várható érték mekkorára csökken így? Elárulom: 633 forintra. Szóval a leges-legnagyobb jóindulattal sem lehet ezt a nyereményjátékot 600 forintnál nagyobb várható értékűnek nevezni.
Ha a kifizetés maximuma nem a világ GDP-je, hanem mondjuk az eheti ötöslottó-nyeremény (1.2 milliárd Ft), akkor 330 forint a várható érték. Ami amúgy nem is sokkal több, mint egy lottószelvény ára. A játékban legalább 1 milliárdot nyerni 1 a 67 millióhoz eséllyel lehet, ami szintén nem sokkal rosszabb, mint az eheti ötöslottó 1 a 44 millióhoz esélye.
A jópofa ötlet miatt én szívesen beszállnék egy ezressel :)
Köszi! Nagyszerűen leírtad a lényegét!
Kitaláltam a megvalósítást is.
A játékosok beadnak egy 25 hosszú 0-1 kombinációt, a SzZRt pedig kisorsol egy véletlen számot 0-2^25-ig, ennek bináris megfelelője a célsorozat. Azaz, a játékos összehasonlítja ezzel a sajátját, és minél hosszabb az egyezés az elejétől, annál nagyobb a nyeremény:
100, 200, 400, 800, ... 2^25*50 Ft
Persze 1-200 Ft-ot nem fizetnének ki, csak többet.
Aztán rájöttem, hogy már van ilyen, a joker. :C
Csak nem bináris, hanem decimális, és nem az elejéről nézik az egyezést hanem a végéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!