Azt mondják, az emberek 21g súlyt vesztenek a halál beálltakor. Ez igaz lehet? És ez tényleg a "lélek" súlya lehet?
ezt olvastam: "A 1907-ben MacDougall kísérletekbe fogott. Egy kórházi ágyat átalakított úgy, hogy az mérlegként működjön, majd halálos betegeket figyelt meg, amint elhunytak. A mérleget igen érzékenyre állították, ezért az orvos tuberkulózisos betegekkel kísérletezett, akik végelgyengülésben haltak meg, és keveset mozogtak utolsó óráikban.
Hat ember vizsgálata után MacDougall 15 kutyával is megismételte a kísérletet, ugyanis vallásos meggyőződése szerint az ebek nem rendelkeztek lélekkel. A vizsgálatok elvégzése után kijelentette, hogy az emberek 21 grammot veszítettek testsúlyukból haláluk pillanatában, míg a kutyák semennyit, s ezért szerinte minden kétséget kizáróan a lélek súlya lehet.
MacDougall alapos vizsgálatot akart végezni, mielőtt publikálja eredményeit, s meg akart bizonyosodni róla, hogy a betegek testéből távozó levegő nem zavarja meg a mérési eredményeket, ezért egyszer ő maga feküdt az ágyra, s igyekezet minél jobban kilélegezni, ez azonban nem jelentett számottevő súlycsökkenést:
„Még egy lehetőség volt a súlyvesztésre, amit ellenőrizni kellett: A kilégzés. Én magam feküdtem fel az ágyra, és a kollégám egyensúlyba tette a mérleget. Erőteljes ki és belégzésem semmilyen hatással nem volt a mérlegre. Aztán a kollégám feküdt az ágyra , és én egyensúlyoztam ki a mérleget. Az ő erőteljes ki és belégézse sem volt semmilyen hatással a mérlegre. Ebben az esetben minden bizonnyal megmagyarázhatatlan 21 gr-nyi súlyvesztéssel állunk szemben. Lehetséges hogy ez a lélek szubsztanciája? Mi mással magyarázhatnánk”
Tudományos vizsgálódásai végén MacDougall kijelentette, hogy az emberek közel háromnegyed unciányi súlyt veszítenek a halál beálltakor, ami azért nem egészen ugyanaz a kategória, mint a 21 gramm eredete Duncan MacDougallig nyúlik vissza, aki az 1900-as évek elején orvosként dolgozott a Massachusetts-i Haverhillben. Az orvost nagyon érdekelte a halál, és pályafutásának egy jelentős részében szenvedélyesen kereste a bizonyítékot a lélek létezésére. Azt gondolta, ha az embernek van lelke, akkor ennek a léleknek valamiféle anyagként a testben kell lennie, és ennek az anyagnak valamennyi súllyal kell rendelkeznie.
*
21 gramm, ami ennek metrikus megfelelője. A kutyák, mondta, semmit nem veszítenek a súlyukból. Mi mást jelenthet ez, mint a lélek súlyát, amikor az elhagyja a testet.
Háromnegyed uncia egyenlő 21, 3 grammal. "
Nem kérek olyan válaszokat, miszerint terhes vagyok stb...
köszönöm!
Amikor beszívsz levegőt, akkor első közelítésben pont annyival nő meg a térfogatod, hogy ez a felhajtóerő miatt kompenzálja a beszívott levegő súlyát. Ez éppen olyan, mintha egy lufiba, ami víz alatt van, vizet töltesz.
Csak akkor van különbség, ha ezt a beszívott levegőt jelentősen össze is nyomod.
Először is szeretném leszögezni, hogy a mérést értelmetlennek tartom, nem hiszek a lélekben, és főleg nem tudom komolyan venni, mert egy vallásos fanatikus végezte a méréseket. Ennek ellenére néhány hibát kijavítanék:
1. A beszívott levegő tömegét nem lehet mérni, valóban növeli a térfogatot, felhajtóerőt, stb. A mérleg fölött alapból is van egy 11 km magas levegőoszlop, mégis 0-t mutat.
2. Aki kiszámolta a beszívott levegő tömegét, annak hogy nem tűnt fel, hogy elrontotta? szerinte két liter levegő többet nyom, mint 2 liter víz? 2368g=2.368kg Rosszul váltottad át, a levegő sűrűsége 0.001184g/cm^3, így 2 liter levegő tömege csupán ~2.37 gramm, de amúgy sem méri a mérleg.
3. Amikor megmérjük, hogy mennyivel változik a tömege valakinek, és 21 grammot akarunk kimérni, akkor nem kell 80kg-os tartományban mérni, így aki azt írta, hogy százezredes pontosság kell meg ilyenek az is tévedett. Egy durvább skálán beállítod a műszert 0-ra ott, ahol a standard tömege van az embernek (tehát a 100kg-nál van 0-ra kompenzálva), és onnantól csak a kitérést méred, amit igenis lehet akár század grammos pontossággal is manapság, szóval akkoriban simán lehetett grammos pontosságot produkálni.
Na igen, ez tényleg nem tudom, hogy nem tűnt fel az illetőnek, hogy a levegő nehezebb, mint a víz :D
Amúgy pedig: a mérleg súlyt mér, nem pedig tömeget! A súly függ attól, hogy hol, milyen közegben mérjük! Amit kiszámoltak feljebb, hogy annyi levegőnek ~2g tömege van, azt nem lehet lemérni, mivel ennek a ~2g levegőnek a súlya 0! Szóval nem összekeverendő, a kettő nem ugyanaz. A súlyt amúgy is newtonban mérjük.
"Utolsó" vagyok, 23:38-as május 29-éről.
Mechatronikai mérnök/gépészeti modellező mérnök vagyok.
Közben megkérdeztem egy orvos ismerősömet is a témáról, és azt mondta, hogy amikor meghal az ember, akkor a tűdőből a páratartalom távozik pár percen belül (vagy maximum 1-2 óra alatt). Nem tudta megmondani, hogy ez kb mennyit jelent, de én el tudom képzelni, hogy ezt mérhették ki annak idején.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Természetesen jöhet még:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!