Milyen matematikai műveletek léteznek még az összeadás, kivonás, szorzás, osztás, hatványozás, gyökvonás, logaritmus, deriválás és integráláson kívül?
faktoriális,
sinus,
cosinus,
tangens,
cotangens
(nem vagyok profi, de érettségiig csak ennyiről tanultam szerintem)
"sinus,
cosinus,
tangens,
cotangens"
Ezek nem műveletek...
Ez attól függ, hogy mit értesz "művelet" alatt.
Valaki írta, hogy a sin, cos, stb. nem művelet. Akkor én meg azt mondom, miért ne lenne az? (Fontoljuk meg a definiálás módját!)
Szóval, ha definiálod a művelet fogalmát, akkor lehet érdemben helyes választ adni.
Amúgy azt hiszem, nem műveletre, hanem operátorokra gondol a kérdező, ez esetben természetesen végtelen a skála.
Ezenkívül még azt is meg kéne adni, hogy milyen halmazokon értjük a műveleteket...
Amíg ezt a kérdező nem árulja el, addig nyílván minden válasz semmitmondó.
A korábbi válaszokban írtak nem műveletek, illetve a kérdésben szereplők közül a "logaritmus" és az integrálás sem az (és a deriválás sem egyébként). A logaritmus az egy függvény, de ha a függvényeket te műveleteknek szeretnéd titulálni, akkor végtelen számosságú művelet van.
Az "integrál" szó alatt gondolom a Riemann-integrált érted. Ez nem egy művelet, hanem egy funkcionál. Ezen kívül még nagyon sok fajta integrál létezik: főértékintegrál, Lebesque integrál, kontúrintegrál stb., csak hogy a legfontosabbakat említsem (legalábbis a fizika szempontjából).
Mondok még példákat, amik így hirtelen eszembe jutnak: Konvolúció, kommutátor, irreducibilis dekompozíci, tranzitív dekompozíció Direkt-szorzat, direkt-összeg, komplexusszorzat, belső szorzat, skaláris szorzat, vektoriális szorzat, tenzoriális szorzat és még lehetne sorolni nagyon sok mindent.
7:
Ne haragudj, de ennél nagyobb marhaságot keresve is alig találnék. Laikusként, hozzá nem értőként hogy tudsz ilyen butaságot ekkora határozottsággal állítani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!