A Szojuz 11 legénysége visszatérés közben halt meg
A két űrrepülő baleset áldozatai is definíció kérdése, hogy az űrben haltak-e meg
Csak Volkov, Pacajev és Dobrovolszkij haltak meg a felszíntől 100 km-nél távolabb. Szerintem az előző is az ő balesetükre gondol, pont a visszatérésük kezdetekor szökött ki a levegő a kabinjukból, még nem érték el a légkört.
A Columbia katasztrófa magasságára nem találtam adatot, de az orosz terminológia szerint a 100 km az amerikai szerint 30 km a határ.
Ha jól tudom definíció szerint egyik katasztrófa áldozatait sem tekintik úgy, hogy az űrben haltak meg.
> „A Columbia katasztrófa magasságára nem találtam adatot,…”
„8:58:20 (EI+851): Columbia crossed from New Mexico into Texas. Speed: Mach 19.5; altitude: 209,800 feet (63.9 km; 39.73 mi).”
Körülbelül két perccel később haltak meg, tehát körülbelül 60 km-es magasságban. A Chellengerre 14 km írtak.
> „ de az orosz terminológia szerint a 100 km az amerikai szerint 30 km a határ.”
Mármint minek a határa? A világűré? Mert ez esetben az amerikai terminológia szerint nem inkább 30 MÉRFÖLD a határ? Amúgy a tengerszint feletti 100 km-es magasságot Kármán-vonalnak is nevezik.
> „Ha jól tudom definíció szerint egyik katasztrófa áldozatait sem tekintik úgy, hogy az űrben haltak meg.”
A Szojuz–11 katasztrófa áldozatait úgy szokták tekinteni, legalábbis amennyire én tudom, a 100 km-es definíció a legelfogadottabb, ők pedig 160 km felett haltak meg.
> „…még nem érték el a légkört.”
Mármint a sűrűbb részét, ami miatt a hőpajzsok kellenek…
> „nem visszatérés közben”
A Columbia legénysége ilyen.
> „tényleg még ott halt meg”
A Szojuz–11 legénysége ilyen. (Igaz, már visszaindultak.)
> „ott is maradt ebből kifolyólag”
Ilyen ember nem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!