Hogy robban szét egy üvegpohár a semmitől?
A konyhában ültünk, beszélgettünk. Erre egy üvegpohár (fejjel lefelé volt fordítva), fogta magát és több 100 apró darabra "robbant". Ez mivel magyarázható?
Nem akartam az ezotériába írni, remélem, hogy van logikus magyarázat. Előre is köszi a válaszokat!
A közönséges (nátron)üveg meglehetősen rideg anyag és nagy a hőtágulása. A gyártás során a lehűléskor mechanikai feszültség keletkezhet az üvegben ami a későbbikeben spontán
töréshez vagy repedéshez vagy ritkábban robbanásszerü töréshez vezethet. Elvileg a minőségellenörzésen ezek az üvegtárgyak nem mennek át de van úgy hogy mégis.
A vastag falú presszó kávés poharak edzett üvegből készültek. Ezek hajlamosak voltak "spontán" robbanásszerűen eltörni. Egy nagyon látványos esetnek én is tanúja voltam.
Betértem egy presszóba, egy kávéra. A pultos kislány elejtette a poharat, az pattogott néhányat a metlachin, de nem tört el. Ekkor ő örömmel felkapta, és egy bocsánatkérés mellett beletöltötte a forró kávét, és elébem rakta a márványpultra. Fizettem, és mondtam neki - semmi baj - amikor nagy csattanás, tócsa kávé, és mindenütt kristálycukor méretű üvegszilánk... :)
Itt valószínű, hogy a leeséskor parányi sérülés, és az edzett üveg játszott közre, a forró kávé meg a végső lökést adta.
Egy érdekesség:
A csepp című videó mutatja a batáviai üvegcsepp "működését".
dellfil
Nekem egy hőálló kávésbögesz pukkant szét a mosogatóban kristálycukorrá.
A feszültség már gyárilag ott ülhetett benne, csak gondolom egy kisebb karc, mikrorepedés ért el szép lassan egy olyan részre, ahol a feszültség már magasabb volt a belső szilárdságnál.
Az üveg egy amorf anyag, apró repedések tudnak benne hetekig, hónapokig lassan kúszni, aztán amikor eléri a szilárdság határát a pontnyi feszültség, akkor robbanásszerűen fut tovább a repedés.
Egy ilyen szétrobbanó poháron lehet, hogy hónapokkal előbb keletkezett olyan sérülés, ami beindította a pusztulást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!