Milyen köze van az Ukránoknak a Kijevi Ruszhoz? Ukrán állam volt-e? Kárpátalja része volt-e a Kijevi Rusznak a magyarok bevonulása előtt (Az Ukrán wikipédián azt írja hogy igen)?
A Kijevi Rusz idején még nem váltak szét az oroszok meg az ukránok, sőt sokáig még egységes óorosz népről sem lehet beszélni, mert jó nagy területű állam volt, sok szláv törzset beolvasztott akik sokáig megtartották a maguk identitását. A mongol hódítással kezdődött a két nép szétválása, a szláv állam súlypontja áthelyeződött északkeletre, a mostani Ukrajna területe pedig előbb tatár, aztán litván majd lengyel megszállás alá került és külön fejlődtek. Kárpátalján fehér horvátok éltek, akik amúgy főleg a Kárpátoktól északra voltak erősek, és a területükön később megosztoztak a kijeviek meg a lengyelek. Talán innen van a legenda, hogy a Rusz Kárpátalján is uralkodott.
Az orosz wiki szerint a honfoglalás körül a Kijevi Rusz kb a Dnyeszterig, max. a Prutig terjeszkedett.
Az ukrán wikin van egy érdekes térkép
ami szerint Kárpátalja 1280 és 1320 között Halicshoz tartozott, ami azért érdekes mert erről magyar részről semmi adatot nem találtam. Bánlaky József elég részletes hadtörténeti könyve például mindenféle hadakozásokat ír le a kunokkal, havasalföldiekkel meg bolgárokkal, és egy szót sem arról, hogy az ország egy jelentős részét elfoglalták volna a halicsiak.
Szóval, hiszem ha látom a bizonyítékot.
Tisztelt hollóferinyges!Köszönöm a válaszod!Egyébként egy érdekes dologra akadtam,megpróbálom lefordítani oroszról nagyjából a tartalmát.A cikkben az áll hogy Gallíciát a magyar király II András és a Lesyek Belij krakkovi herceg osztotta meg egymás között 1214 - ben.Utánna a lengyelek és a magyarok konfliktusba kezdtek egymással és a magyarok az egész területet elvették maguknak.II András megkoronáztatta fiát Kálmánt és idézem Gallícia Hercegévé lett megválasztva 1215 ben.Találtam egy érdekes cikket és érdekelne a véleményed(tek) [link]
Az Ukránok azt állítják hogy a Vereczkei hágón történt átkelés csak mítosz és hogy Kárpátalján a honfoglalás idején nem is voltak magyarok.Most akkor mi ferdítenénk politikailag?
Hát hogyismondjam, én nem vagyok történész, de ekkora ferdítéseket azért észreveszek.
A magyar sírokban talált összes normann kardot egyetlen (ráadásul besenyők által vívott) csata zsákmányának tekinteni, azért ehhez kell arc. Gondolom István király normann kardját is onnan származtatja.
"A legvalószínűbb, hogy a Rusz vezetői, válaszul Szvjatoszlav halálára, csapások sorozatát mérték a besenyőkre, ezzel a Kárpátokig tartó menekülésre késztetve őket."
Mindenki láthatja hogy milyen valószínű hogy a fejedelem megölése után a szlávok széjjelcsapták a besenyőket, kár hogy a krónikákban erre nem találtak semmi nyomot. Az is egyértelmű, hogy a menekülő besenyők a déli pusztáik helyett az ismeretlen hegyeken kelnek át és az erdős-hegyes Kárpátalján meg is telepednek.
Nos én úgy tudom az ukrán nép kifejlődése és elvállása az oroszoktól sokkal későbbre tehető. Az ukrán nemzet mint olyan szorosan köthető a kozáksághoz, és ezzel már a 16. és 17. században járunk.
Maga Kijev is magyar város eredetileg, Álmos is itt született Keve váron.
Keve vár (Kijev) alapítása három magyar nemzettségfőhöz köthető, Keve, Csák, Geréb nevéhez a tarján nemzettségből. Ez véletlenül az ószláv Kijev Krónikába is belekerült. Erről a területről középkori forrásaink mint Dentu Magyarhonról szólnak.
A kárpátaljára a szlávok úgy kerültek, hogy a menekülő Korjátovics herceg Magyarországra hozott 40 ezer embert Podóliából a 14.
században.
Úgy látszik az ukránok is történelmet költenek maguknak, csakhát a tények makacs dolgok.
Kedves István! Amit írsz az nagyon provokatív.Milyen forrásokra alapozod az elmondottakat? Kyj, Shachak és Khorív
neveinek a magyar megfelelői ezek? Ha ez igaz akkor valami nagyon szenzációs dologról beszélünk,nehéz ezt elhinni.Az interneten nem találtam erre a témára sok mindent hálás lennék ha megalapoznád.
Szevasztok!
Picit nagyon felkeltette érdeklődésemet a téma. Én szolnoki vagyok. Itt születtem, de a sors valahogy Ukrajnához és Kárpátaljához is vonz. Romantikus, szép ország annak pozitív és negatív rejtelmeivel. Sok barátom van ott, feleségem is ukrán, kárpátaljai. Feleségemmel is felvetődött a Kijevirus téma. Ő azt mondja, hogy Oroszország valójában Kijevből vált ki. Itt Magyarországon ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke voltam és ebből adódóan is próbáltam informálódni a témában. Szerintem ez legalább olyan érdekes, mint ahogy a magyarok honnan jöttek a kárpát medencébe.
A hozzászólásokban felvetődött Kijev magyar vonatkozásban is. /Álmos vezér/
Nem tudom, hogy milyen témába vágtunk bele, de nagyon érdekes. Amit én hallottam /tehát csak hallottam/, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök anno megköszönte az ukránoknak, hogy "szabad átvonulással" jöhettek a magyarok a honfoglalás idejében.
Szóval vannak elgondolkodtató szavak és töredék tényadatok.
Engem nagyon érdekel a téma. Próbálok utána kutatni, ha segítetek.
Üdv.
Parács Péter Pál Палевич
E-mail: druzsba@indamail.hu
Nos, próbáltam egy-két dolognak utána nézni, nem tudom valósak-e.
- A RUSZ államot 862-ben a Varégok feje, Ruszik alapította Novgorodban.
- Bölcs Oleg /879-912/ alatt Kijev főváros lett.
- Moszkvát pedig csak 1147-ben alapította Jurij Dolgorukij.
Kijev tehát jóval előbb létezett, mint Moszkva.
A kijevi magyar felvetésnek van valóságtartalma a Dentu Magyarhon illetve az ószláv kijevi krónika szerint is. Keve, Csák, Gere nevek kapcsolhatóak a "Keve" várhoz illetve állítólag a mai napig is létezik "Magyar Domb" elnevezés Kijevben.
Üdv.
P.P.P.П.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!