Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen köze van az Ukránoknak...

Milyen köze van az Ukránoknak a Kijevi Ruszhoz? Ukrán állam volt-e? Kárpátalja része volt-e a Kijevi Rusznak a magyarok bevonulása előtt (Az Ukrán wikipédián azt írja hogy igen)?

Figyelt kérdés
Érdekes információt találtam az ukrán nyelvű wikipédián Kárpátaljáról.Mivel én is Kárpátaljai vagyok foglalkoztat a megye történelme.Észrevettem hogy az ukrán és szláv nyelvű wikipédián még Kárpátalja is úgy szerepel mint egy szláv múlttal rendelkező megye.Meggyőződésem hogy ezek az elméletek csakis politikai alapokon nyugszanak mivel tudomásom szerint Kárpátalja nem tartozott egyetlen szláv államalakulathoz sem a magyarok bevonulása előtt.Ezenkívűl nagyon érdekelne az ukránok államalapító és államfentartó szerepe a Kijevi Ruszban.Sok olyan véleményt hallottam már hogy a Kijevi Rusz inkább köthető az oroszokhoz mint az ukránokhoz,sőt egyesek kizárják az ukrán nép szerepét ebben az államban.Mi a ti véleményetek?Ha tudtok kötni a hozzászólásotokhoz valamiféle linket,tudományos cikket vagy bármely hasznos bővebb információt megköszönném.

2013. szept. 23. 17:10
 1/9 hollófernyiges ***** válasza:
100%

A Kijevi Rusz idején még nem váltak szét az oroszok meg az ukránok, sőt sokáig még egységes óorosz népről sem lehet beszélni, mert jó nagy területű állam volt, sok szláv törzset beolvasztott akik sokáig megtartották a maguk identitását. A mongol hódítással kezdődött a két nép szétválása, a szláv állam súlypontja áthelyeződött északkeletre, a mostani Ukrajna területe pedig előbb tatár, aztán litván majd lengyel megszállás alá került és külön fejlődtek. Kárpátalján fehér horvátok éltek, akik amúgy főleg a Kárpátoktól északra voltak erősek, és a területükön később megosztoztak a kijeviek meg a lengyelek. Talán innen van a legenda, hogy a Rusz Kárpátalján is uralkodott.

Az orosz wiki szerint a honfoglalás körül a Kijevi Rusz kb a Dnyeszterig, max. a Prutig terjeszkedett.

[link]

Az ukrán wikin van egy érdekes térkép

[link]

ami szerint Kárpátalja 1280 és 1320 között Halicshoz tartozott, ami azért érdekes mert erről magyar részről semmi adatot nem találtam. Bánlaky József elég részletes hadtörténeti könyve például mindenféle hadakozásokat ír le a kunokkal, havasalföldiekkel meg bolgárokkal, és egy szót sem arról, hogy az ország egy jelentős részét elfoglalták volna a halicsiak.

[link]

Szóval, hiszem ha látom a bizonyítékot.

2013. szept. 23. 19:02
 2/9 A kérdező kommentje:

Tisztelt hollóferinyges!Köszönöm a válaszod!Egyébként egy érdekes dologra akadtam,megpróbálom lefordítani oroszról nagyjából a tartalmát.A cikkben az áll hogy Gallíciát a magyar király II András és a Lesyek Belij krakkovi herceg osztotta meg egymás között 1214 - ben.Utánna a lengyelek és a magyarok konfliktusba kezdtek egymással és a magyarok az egész területet elvették maguknak.II András megkoronáztatta fiát Kálmánt és idézem Gallícia Hercegévé lett megválasztva 1215 ben.Találtam egy érdekes cikket és érdekelne a véleményed(tek) [link]

Az Ukránok azt állítják hogy a Vereczkei hágón történt átkelés csak mítosz és hogy Kárpátalján a honfoglalás idején nem is voltak magyarok.Most akkor mi ferdítenénk politikailag?

2013. szept. 24. 16:19
 3/9 hollófernyiges ***** válasza:
100%

Hát hogyismondjam, én nem vagyok történész, de ekkora ferdítéseket azért észreveszek.

A magyar sírokban talált összes normann kardot egyetlen (ráadásul besenyők által vívott) csata zsákmányának tekinteni, azért ehhez kell arc. Gondolom István király normann kardját is onnan származtatja.

"A legvalószínűbb, hogy a Rusz vezetői, válaszul Szvjatoszlav halálára, csapások sorozatát mérték a besenyőkre, ezzel a Kárpátokig tartó menekülésre késztetve őket."

Mindenki láthatja hogy milyen valószínű hogy a fejedelem megölése után a szlávok széjjelcsapták a besenyőket, kár hogy a krónikákban erre nem találtak semmi nyomot. Az is egyértelmű, hogy a menekülő besenyők a déli pusztáik helyett az ismeretlen hegyeken kelnek át és az erdős-hegyes Kárpátalján meg is telepednek.

2013. szept. 24. 21:11
 4/9 A kérdező kommentje:
Hát igen ez benne van a pakliban : ) Úgy tűnik tényleg csak ferdítenek a keleti szomszédaink : | Persze számomra kellemetlen hogy ebben a cikkben a magyarokat nevezik csalóknak,sőt még az is felhábórító hogy veszik arra a bátorságot hogy egy történelmi dokumentumot egyszerüen csak hamisnak és kitaláltnak titulálnak.Persze nem mintha előszőr találkoznák ilyesmivel.
2013. szept. 24. 21:22
 5/9 Istvan_Budapest válasza:

Nos én úgy tudom az ukrán nép kifejlődése és elvállása az oroszoktól sokkal későbbre tehető. Az ukrán nemzet mint olyan szorosan köthető a kozáksághoz, és ezzel már a 16. és 17. században járunk.

Maga Kijev is magyar város eredetileg, Álmos is itt született Keve váron.

Keve vár (Kijev) alapítása három magyar nemzettségfőhöz köthető, Keve, Csák, Geréb nevéhez a tarján nemzettségből. Ez véletlenül az ószláv Kijev Krónikába is belekerült. Erről a területről középkori forrásaink mint Dentu Magyarhonról szólnak.

A kárpátaljára a szlávok úgy kerültek, hogy a menekülő Korjátovics herceg Magyarországra hozott 40 ezer embert Podóliából a 14.

században.

Úgy látszik az ukránok is történelmet költenek maguknak, csakhát a tények makacs dolgok.

2014. jan. 4. 12:06
 6/9 A kérdező kommentje:

Kedves István! Amit írsz az nagyon provokatív.Milyen forrásokra alapozod az elmondottakat? Kyj, Shachak és Khorív

neveinek a magyar megfelelői ezek? Ha ez igaz akkor valami nagyon szenzációs dologról beszélünk,nehéz ezt elhinni.Az interneten nem találtam erre a témára sok mindent hálás lennék ha megalapoznád.

2014. jan. 5. 11:17
 7/9 petropal palevich válasza:

Szevasztok!

Picit nagyon felkeltette érdeklődésemet a téma. Én szolnoki vagyok. Itt születtem, de a sors valahogy Ukrajnához és Kárpátaljához is vonz. Romantikus, szép ország annak pozitív és negatív rejtelmeivel. Sok barátom van ott, feleségem is ukrán, kárpátaljai. Feleségemmel is felvetődött a Kijevirus téma. Ő azt mondja, hogy Oroszország valójában Kijevből vált ki. Itt Magyarországon ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke voltam és ebből adódóan is próbáltam informálódni a témában. Szerintem ez legalább olyan érdekes, mint ahogy a magyarok honnan jöttek a kárpát medencébe.

A hozzászólásokban felvetődött Kijev magyar vonatkozásban is. /Álmos vezér/

Nem tudom, hogy milyen témába vágtunk bele, de nagyon érdekes. Amit én hallottam /tehát csak hallottam/, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök anno megköszönte az ukránoknak, hogy "szabad átvonulással" jöhettek a magyarok a honfoglalás idejében.

Szóval vannak elgondolkodtató szavak és töredék tényadatok.

Engem nagyon érdekel a téma. Próbálok utána kutatni, ha segítetek.

Üdv.

Parács Péter Pál Палевич

E-mail: druzsba@indamail.hu

2016. jún. 27. 21:57
 8/9 petropal palevich válasza:

Nos, próbáltam egy-két dolognak utána nézni, nem tudom valósak-e.

- A RUSZ államot 862-ben a Varégok feje, Ruszik alapította Novgorodban.

- Bölcs Oleg /879-912/ alatt Kijev főváros lett.

- Moszkvát pedig csak 1147-ben alapította Jurij Dolgorukij.

Kijev tehát jóval előbb létezett, mint Moszkva.

A kijevi magyar felvetésnek van valóságtartalma a Dentu Magyarhon illetve az ószláv kijevi krónika szerint is. Keve, Csák, Gere nevek kapcsolhatóak a "Keve" várhoz illetve állítólag a mai napig is létezik "Magyar Domb" elnevezés Kijevben.

Üdv.

P.P.P.П.

2016. jún. 28. 00:33
 9/9 anonim válasza:
Üdv mindenkinek! Minden hozzászólást elolvastam. Mindegyik csak épp, hogy érinti a dolgokat. Az nem meglepő, hogy szomszédaink hamisítják a történelmet, bár a lopott vagyont nem lehet megmagyarázni semmivel. Köztudott, hogy volt már DNS-vizsgálat Európa lakosairól. Az eredmény szerint a magyarok Európa őslakosai, nem idejöttek, hanem innen áradtak szét a világba. Időnként hazatértek az óhazába , tehát nem hont foglaltak. Sok történész kutatta a magyarok történetét és kutatja ma is. Szerencsére sok külföldi történész is van, aki ezen munkálkodik. Érdemes Pap Gábor, Szántai Lajos, Kozsdi Tamás, Badinyi Jós Ferenc, Molnár V. József, Dr. Aradi Éva és sok más videót megnézni, mert általuk hatalmasra tárul a nézőpontunk, ha megismerkedünk az őstörténetünkkel; Kihúzhatjuk magunkat nem kell elhinni a hamis propagandákat. Kutatni kell illetve olvasni az eltitkolt elfátyolozott igazságot. Aki nem hiszi járjon utána! Kozsdi Tamás videója lehet a kezdet. A magyák története: www.youtube.com/watch?v=dg-DyduBaDk&list=PLUZmY-7kJOAqIyg1dUuw8uK41Xn-0PhsI
2017. dec. 31. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!