Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mitől pezseg az akku töltéskor...

Mitől pezseg az akku töltéskor? Minden részletet próbálok megadni.

Figyelt kérdés

Van egy kis 6V akkum, amit szerencsére olcsón vettem. A szokásos szürke, szárazakku kinézet. Cimkéje szerint "sealed rechargeable acid battery", "hermeticky uzavreny oloveny", tehát zárt, savas, gondolom szokványosan tölthető.

Nem lötyög benne semmi, fedlapot levéve három kis kék kupak bukkan fel, simán rá van dobva, épp csak szorul, semmi menet, gumi- vagy pvc-szerű anyag.

Van még rá írva pár megszokott dolog, "avoid deep discharge, may cause permanent damage of battery", "do not charge in sealed container" (mintegy bevallja, hogy mégse annyira hermeticky, ahogy a fedlap levételekor látható is), "recharge after use" (tipikus ólomakku tulajdonság: jóllakottan pihenni a hosszú élet titka). Ha leveszem az egyik kis kék kupakot és bevilágítva próbálom megtekinteni a belsejét, leginkább fehér izét látok, van valami alakja, talán lemezes is, megeshet, hogy porózus felületű.

Akkor jöjjenek az adatszerűbb adatok:

Akku:

típus: Emos GT6-4,2

6V/4,2Ah/20h

voltage regulation: cycle use 7,2-7,5V, standby use 6,75-6,90V

initial current 1,2A max

Töltő:

HEStore.hu-ról MW-126C08 GS [link]

6/12V 0,8A

Elvileg az 1,2A-est is vehettem volna, ez olcsóbb volt, kímélőbb, és nem fog sose számítani a töltési idő, tehát jobb nekem.

A pezsgés inkább amolyan kattogás, teljesen mint amikor buborékol valami folyadék, annak ellenére, hogy semmi nem lötyög benne.

Mérések:

Kapocsfeszültségek: akku 6,18V, töltő 8,8V

Töltőfeszültség indul 7,06V-ról, kb (szűk) 1 perc alatt 7,36V-ra emelkedik szépen.

Áramfelvétel 0,4A, nemigen változik.

Mi ez a pezsgés, baj-e, kell-e sav a kicsibe, nem túl alacsony-e a töltőáram ahhoz képest, mennyire merült, nem merült-e túl? Ezekről fogalmam sincs, meg gondolom akad pár dolog, amiről azt se tudom, hogy létezik... Szeretettel várom megfejtéseiteket és ötleteiteket, és köszönöm a rám pazarolt időtöket és figyelmeteket!

2013. szept. 15. 15:22
 1/2 anonim ***** válasza:

Olvasd el az ólomakku töltési folyamatának kémiáját. Wiki.

Emlékeim szerint hidrogén gáz szabadul fel. Ezért kell jól szellőző helyiségben vagy szabadban tölteni az ólomakksikat.

2013. szept. 15. 21:20
 2/2 A kérdező kommentje:
Tehát töltsem már fel, ne nyűglődjek má annyit?
2013. szept. 17. 17:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!