A Föld magjában milyen irányú a gravitáció?
"Nem. A Nap körül keringő testre folyamatosan hat a gravitációs erő, ami egyben a rá ható erők eredője is. Ha bármi kiegyenlítené azt, akkor nem keringene. A centrifugális erő különben is a gravitációs "madzagra" hatna, ha lenne. A testre a centripetális erő hat, ami most maga a gravitásciós erő."
Nah, nah.
Így készül a káosz. :D
Ha igazad lenne, az ISS-en nem lenne 0 G.
Épp a kör (ellipszis) pálya, ahol a testre NINCS MÉRHETŐ ERŐHATÁS semmilyen irányban. Ugyanez a helyzet egy ballisztikus pályával is, pedig az sem egyenes. Ezt lehet úgy is értelmezni, mint egy folyamatos, egyenletes gyorsulást, amely az egész testre hat, a hatás ugyanaz, nincs mérhető G erő! A Föld tömegközéppontjában ugyanez a helyzet a Nap gravitációjával. A Föld a Nap körüli pályán "zuhan" folyamatosan, nincs mérhető gravitációs hatása a középpontban.
Akkor olvasd el mégegyszer amit írtam.
Semmiféle mérhető erőhatás nincs a keringési pályán, nulla G áll fenn. Lerajzolgathatod az erőket papíron, attól még NEM LEHET MÉRNI. Nincs mérhető gravitációs hatás. Ugyanúgy, mint egy szabadon eső testben sem. Ott is behúzhatod szépen a súlyerőt a füzetlapodra, akkor is nulla G-t érzékel a zuhanó test. Körpályán is.
Ezért nincs a kérdés szempontjából hatása a Nap gravitációjának.
"Semmiféle mérhető erőhatás nincs a keringési pályán, nulla G áll fenn"
Ebben egyetértünk, de korábban azt írtad, hogy azért, mert valami kiegyenlíti a gravitációt. Én ez utóbbival vitatkoznék. Ha zuhansz, tehát csak a gravitáció hat rád, akkor sem mérhető semmilyen G hatás, viszont a rád ható erők eredője nagyon nem nulla. A körpályán keringés ugyanilyen zuhanás, csak van egy erőre merőleges sebesség is, ennyi a különbség.
Lehet, hogy alapvetően egyre gondolunk, csak elbeszélünk egymás mellett? :))
#26: igen. :D Az eredő nem nulla, de mivel a gyorsulás minden pontra hat a gyorsuló testen és az "követi" is a gyorsító erőt, a mérhető erőhatás nulla.
Értelmezési félreértés, ebben én voltam a hunyó.
Amennyiben szó szerint próbálom értelmezni a feltett kérdést (milyen irányú gravitáció), akkor a gravitációs vonzás eredője valahová a Hold és a Nap tömegközéppontjának és tömegének/távolságának megfelelő eredő irányba hat. Csak ebből mindkettő érvényét veszti, mert a keringés (a Föld és Hold közös tömegközéppont keringése is!) miatti körpályán "zuhanás" ezt megszünteti. Ezek egyike sem okoz mérhető hatást. A folyékony földmag sűrűbb részeinek az árapály-erőből következő vándorlása fejt ki némi befolyást, de ennyi.
#25:
Nem tudtam a centrifugális erőre hivatkozzam vagy nem, középiskolás szint fölött ez egy nem létező fogalom, de itt most képletesebb volt, mondhatni "csaltam" :D. Persze az a kedves vitapartner, akivel itt válaszolgatunk ,sokkal jobban kifejtette nálam ezt a körpályás részt.
Én a mérhetőre koncentráltam, ő a valósan jelenlévő, de a mozgó testen nem kimutathatóra. :)
Akkor megnyugodtam. :))
Ugyanis már keztem elveszteni a fonalat, hogy tulajdonképpen min is vitázunk. :DDD
Respect. :)
Még annyit, hogy az állomás keringése olyan, mintha egy kötéllel a Földhöz lenne kötve, ami állandó erővel(!) pályán tartja. Csak ugye akkor miért nem csapódik mindenki a falhoz? Mert az ott lévők minden egyes atomjához van egy-egy ilyen kötél kötve, és ezek együtt mozognak, a földi gravitációtól függetlenül egymásra nem hatnak. (Ahogy zuhanásnál is.)
Visszatérve a főkérdésre: A középpontban lévő embernek ugyancsak minden atomjára hat a Föld minden atomjának gravitációja. Az ember egy atomjára nézve ezek kiegyenlítik egymást (itt már valóban), és mivel ez minden atomjára igaz, az egész ember súlytalannak érzi magát.
(Remélem nem írtam butaságot.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!