Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Gyorsan elmegy az idő és még...

Gyorsan elmegy az idő és még nemtudok semmi?

Figyelt kérdés
Most 10-es vagyok,és gimnàziumi osztàlyba jàrok. A szorgalmammal nincs gond, ahogy megebédeltem azonnal àllok neki a leckének és tanulok. De, hiàba megy ez màr kb. 2-3 éve,hogy nem csinàlok màst csak tanulok nem vagyok jó tanuló. Azt vettem észre,hogy màr fél oràja ülök a könyv felett és nemtudok egy szót sem az anyagból. Vagy elkalandozik a figyelmem (valahogy mindig elmegy az idő) agy sokszor nem értem amit olvasok,ha tízszer olvasom el akkor se értem meg max. ha 15-ször olvasom. Màssal is van ilyen?

#tanulàsi probléma #iakola
2013. máj. 27. 22:06
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Valószínű a tanulás technikán kellene változtatni.

Egy biztos segítene: Ebéd után egy kicsit lazíts.. foglalkozz olyasmivel, amit nagyon szeretsz (zenélés, zenehallgatás, rajzolás, írás, éneklés) amit nem kér tőled senki, amit Te magad akarsz és szeretsz csinálni. Vagy sétálj egy kicsit a természetben, vagy szemlélődj, tétlenül, csak úgy... Ez nagyon pihentető. 1 óra kb.

És utána vedd sorra a tanulnivalókat.

Nagyon hasznos- bár nehéz megtenni,ha először az aznapi tárgyakat veszed át, és a végén a holnapra szükségest (ez már akkor azoknak ismétlés!) Mert aznap még emlékszel sok mindenre az óráról és az segítő.

Még elolvasod és közben jegyzetelsz (nem mondatok, csak szavak esetleg ábrák) egy csak saját használatú füzetbe - akkor sokkal jobban megmarad.

1-jegyzetelés

2. már a jegyzettel együtt olvasd -és egészítsd ki, ahol gondolod

3. már csak a jegyzetedet olvasd

így megmarad, jobban, mélyebben megérted.

2013. máj. 27. 22:31
 2/6 anonim ***** válasza:
*Míg olvasod
2013. máj. 27. 22:32
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Nah akkor leírom az én technikámat , amivel kitűnő érettségit , majd következő évben (idén) kitűnő szakmai vizsgát tettem ( 20éves vagyok). A legfontosabb , hogy figyelj oda az iskolában , rengeteg időt meg tudsz magadnak spórolni ezzel. Ha ott vagy , akkor töltsd hasznosan azt az időt , meglátod otthon már sokkal kevesebbet kellesz tanulnod ! Én sohasem tanultam egész középiskola alatt egybefüggően órákat ! A kulcs : többször keveset , úgy mint pl. az étkezésnél is. Hazamész ránézel , átfutod , majd mondjuk alszol egyet , felkelsz , eszel , majd megint átolvasod , és ezt addig amig egyre jobban nem megy. Fontos , hogy esete olvasd még el mielőtt lefekszel , mert akkor friss marad , és jó esetben reggel mikor felkelsz elég jól fogod tudni. Tehát a lényeg , hogy ne görcsösen erőltesd , hanem vedd lazán (ez nem azt jelenti , hogy ne nézd át !) és meglátod jobban fog menni. Ami rettentő fontos még a logikus gondolkodásmód , amit a legjobban a matematikával lehet fejleszteni , ha ez kialakul , akkor utána sokkal könnyebb dolgod lesz pl. a történelemnél , földrajznál , fizikánál stb. Ha sokszor nézed át , nem egyszerre az egészet , nem fog elkalandozni a figyelmed , hatékonyabb leszel. Annak semmi értelme , hogy elolvasod egyszer , de akkor már annyira betelítődsz vele , hogy utána már nem tudsz hozzá tenni semmit , ez csak időpocséklás. Szedd elő egy órával később és még egyszer meg még egyszer !

Nem vagyok pedagógus , nem is készülök annak , nálam ez a módszer vált be , nem garantálom , hogy nálad is működni fog , de egy próbát szerintem megér !

Üdv!

2013. jún. 12. 21:27
 4/6 anonim ***** válasza:
Én mindig úgy tanultam, hogy hazamentem suliból 2-3kor és 5-6ig azt csináltam, amihez kedvem volt. Aztán elkezdtem tanulni. (Persze, ha tudom, hogy sok az anyag, holnap 3 dolgozat stb., akkor sajnos neki kellett ülni.) A tanulási módszerem pedig mindig az volt, hogy amit a tanár elmondott azt átírtam gépre szépen megszerkesztve. Ezt kezdetben azért csináltam, hogy szépen, igényesen meglegyen, aztán arra jöttem rá, hogy miközben átírom és utána járok a neten, könyvekbe a dolgoknak, hogy pontos legyen, amit leírok, meg is tanultam a dolgokat. Így egyrészt meg lett minden érettségi időszakra is, másrészt jó időtöltés volt wordbe ábrákat, grafikonokat szerkesztgetni. Legalábbis én elég kreatívnak tartom magam, így mindig olyan nyilakat, táblázatokat stb. csináltam, amik tetszenek:)
2013. jún. 13. 00:31
 5/6 anonim válasza:
Nekem más tippjeim vannak mint az előzőek! A reggelid legyen sok friss gyümölcs, dióval, mogyoróval,(kesu-dió), mandula, mert az agynak kell a gyümölcs-cukor reggel, attól működik rendesen és az omega3 és 6! Délben csak szárnyas-húsokat egyél, vagy halat,zöldségsalátával! A köreteket mint tészta, krumpli, rizs, kenyér nem jöhet szóba! Este 5 után már semmit ne egyél és 8-kor feküdj le aludni, ugyanis akkor termelődik a legtöbb melatonin! Fontos, hogy este már ne tanulj új anyagot, legfeljebb átismétled a tanultakat! Nem kell hosszú távon csak ameddig jó eredményeket szeretnél!
2013. jún. 13. 20:01
 6/6 anonim ***** válasza:

Nagyon ismerős.

Bár én mindig pihentem ebéd után, nem bírtam rögtön tanulni.

Farmville, fórum valamelyik érdeklődési körömmel kapcsolatban, blogok, chat, ezalatt háttérben zene stb. (amúgy ez kell is, osztom elsőt!)

De utána órákig tanultam, és négyes átlagért... Gimiben négyes átlagért órákig tanulni... Pedig közepes erősségű gimi. Fél óra tanulás után bennem se maradt meg semmi. Azóta azt hallgatom bárkitől, bármennyi időstől, hogy középsuliban figyelt órán, egyszer átolvasta, és úgy lett négyes. :D

Egyetemen, lekopogom, jobban megy sokkal. Itt is tapasztalom, hogy többet tanulok, mint mások ugyanazért az eredményért, ill. akkor érnek el rosszabbat, ha kevesebbet tanulnak. De ez annyi, hogy rosszabb aggyal születtem. Elvileg mindenki más, tehát mindenki memóriája is más ezek szerint. :D

Szóval észrevételeim következnek. Tuti sokaknak nem tetszenek, de én szerintem ezért tanulok könnyebben.

1. Nagyobb önbizalommal állj neki. Hidd el magadról, hogy órán ragadt rád valamennyi, és amit elolvastál, abból is!

2. Mindenben keress logikát, a TE logikádat. Mindent köss valamihez. Idétlen példa: a székedről eszedbe jut öt jellemző (kényelmes-e, szín, forma, állapot, milyen régi, mit tudom én még mi), a papucsállatkáról nem, azt magolnod kell. A székedről miért jut eszedbe? Mert minden nap használod, ismered, tudod hová tenni. Ha a papucsállatkát is tudnád, róla is eszedbe jutna öt dolog. Először is, gondold végig, képzeld el, mi mit jelent, amit nem tudsz elképzelni, azt kösd hétköznapi példához, mint a papucsállatka alakja. Amit hétköznapivá teszel, megszelídítesz, azt el tudod képzelni, így meg tudod tanulni.

3. Gimiben szerintem gond, hogy sokáig leragadnak egy dolognál. Legalábbis fizikával, matekkal stb-vel egyetemen nem volt annyi gondom. Például kémia. Vettük szerves kémiában a vegyületek elnevezését (már gimiben). Leragadtunk ott. Volt órai gyakorlás meg házi is. Amint párszor nem jól neveztem el - banális hibáim voltak -, kezdtem bepánikolni, hogy ez nekem nem megy. Innentől nem is próbáltam megértni, magoltam és nem ment a szerves kémia. Egyetemen tíz percben leadta, hogyan kell elnevezni, majd rohant tovább a többi vegyületre. Otthon végiggondoltam párszor, banális hibáim voltak, de azzal nem törődtem, inkább végiggondoltam, mi a hibám. Mentem tovább az anyagban, megértettem. Csoda történt, meg bírtam tanulni a szerves kémiát!

Szóval ne ragadj le egy résznél, hogy azt nem érted - de gyakorolj, nem azt mondom -, és ne könyveld el, hogy ez nem megy neked!!!

4. Önmagában nem elég, ha átfogalmazod - bár jó ötlet és nem is árt. Én a nyelvtant és irodalmat tanultam legnehezebben. Mindig beugrottam a csapdába, hogy rizsa csak, hát én ezt tudom. Aztán valahogy sose azt rizsáztam, és sose úgy, amit/ahogy kellett volna... Azt csináltam, hogy átfogalmaztam a könyvet gépelve. De nem gondoltam végig emellett a lényeget, nem kerestem összefüggéseket, nem álltam hozzá úgy, mint lásd kettes pont. Ergo átfogalmaztam, hogy ne magolás legyen, de valahol mégis az volt.

5. Órán figyelj, és aznap olvasd még egyszer át. Az általam nehéznek érzett anyagokat mindig átnézem aznap. Volt, hogy számonkérés előtt már alig kellett tanulnom.

Szóval én ezekre jöttem rá.

Próbáld ki.

Nem állapot ennyit tanulni. Én ezen átmentem, és szörnyű.

Továbbtanulásnál meg nem fogod bevállalni a nehéz szakot - még ha félig álmod is - a kihitűség miatt, mert addigra lesz benned bőven.

Hajrá!!

2013. jún. 13. 21:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!