Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miben oldódik a KÉN?

Miben oldódik a KÉN?

Figyelt kérdés
ha oldódik valamiben utána abból vissza lehet kristályosítani??
2009. szept. 16. 14:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Angol wiki: Sulfur itself is insoluble in water, but soluble in carbon disulfide — and to a lesser extent in other non-polar organic solvents such as benzene and toluene.

Vagyis: vízben nem, szén-diszulfidban, és kisebb mértékben egyéb nem poláris (apoláris) szerves oldószerben, mint a benzol vagy a toluol.

És igen, ha az oldószer párolog, akkor mindenképpen vissza tudod kristályosítani valamilyen mértékben. De azt nem tudom megmondani, hogy melyik allotróp módosulatot kapod vissza.

2009. szept. 16. 16:54
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
apoláris oldószerben(minden olyan ami nem poláris).
2009. szept. 16. 21:06
 3/11 anonim ***** válasza:

Ennyire azért nem egyszerű. A kén feloldása nem annyi, hogy felöntöd hígítóval és megvan.

A kén toluolban és xilolban oldódik a legjobban (szénkéneget nem számítva, mivel azt nem lehet beszerezni). A kén feloldása az előzőleg említett két oldószerben 100 fok felett válik jelentőssé (közel a forrásponthoz) és ezért nem olyan egyszerű a ként feloldani. Én anno elég sokat szívtam vele, először triklóretilénben próbáltam oldani az csak egy nagyon kicsit oldotta, utána jöttek az egyéb halogénszármazékok, majd végül az aromás oldószerek.

1 térfogat kén kb 10-15 térfogat forró oldószerben oldható fel.

//miért kell feloldanod a ként?

2009. szept. 16. 21:46
 4/11 A kérdező kommentje:

kösz mindenkinek

21:46 azért mert kénlapom van és arról szeretném leszedni a ként

2009. szept. 17. 16:10
 5/11 anonim ***** válasza:

21:46 -os vagyok. Ne fáraszd magad ilyen hülyeségekkel. Nem gazdaságos és előbb kapsz miatta tüdőrákot minthogy elég sok kén tudnál így kitermelni.

Azúr vegyszerboltban (József körút 65) 800Ft/kiló a kén. De nekem van itthon fölösben 1,5 kiló, megkapod egy ezresért. Budapesten lakok, ha kell, akkor írj.

Üdv.

2009. szept. 17. 21:33
 6/11 A kérdező kommentje:
Az oké hogy odaadnád de somogymegyei vagyok Kaposvártól 40km-re lakom.szal ez a helyzet.javaslat??
2009. szept. 18. 18:24
 7/11 anonim ***** válasza:

Huhh, na az nem egyszerű. Esetleg feladhatok 180g-t postán vagy ha jössz Pestre, akkor odaadhatom az egészet.

Amúgy gazdaboltokban nézz körül, ventillált kén néven lehetett régebben kapni (asszem 1 éve kivonták a forgalomból, de pár helyen még lehet kapni).

2009. szept. 18. 21:52
 8/11 A kérdező kommentje:
oksa azért kösz
2009. szept. 19. 11:41
 9/11 anonim ***** válasza:
És mihez kellene?Mert van borkén hivatalosan gazda boltban.
2011. szept. 11. 18:09
 10/11 anonim ***** válasza:
A borkén az kálium-metabiszulfid, nem sok köze van az elemi kénhez...
2011. szept. 13. 00:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!