Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mit jelent a japánoknál a név...

Mit jelent a japánoknál a név után a kun, senpai, sama?

Figyelt kérdés
néztem egy animét és ezeket váltogatták mi ez ?
2009. jún. 27. 21:22
 1/7 anonim ***** válasza:
97%

kun:

attól függ. keresztnévvel semmi különös, egyszerű megszólítás fiatalok egymás között. Ha vezetéknévvel használják, akkor bizonyos alárendeltséget fejez ki, pl. a tanár így szólítja a fiú diákot, illetve cégeknél a fiatal alkalmazottakat így szólítják meg (nemfüggetlenül), illetve az parlament alsóházban a képviselőket így szólítja az elnök.

senpai: magasabb évfolyamos tanulókat szólítják így az iskolatársaik.

sama: igen udvarias megszólítás, kb. a "mélyen tisztelt ..." megfelelője. Használják pl. eladók (nem tulajdonos, hanem alkalmazott) a vásárlókkal szemben és általában nagy tiszteletben álló személyes esetén.

2009. jún. 28. 09:08
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A kun-t fiúknál szokták használni, általában nálad fiatalabbakra. A senpai pontos jelentését nem tudom, de nálad magasabb rangú embereket hívnak így.A sama a legtiszteletteljesebb megszólítás, isteneknél használják.
2009. júl. 18. 01:00
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
a sama -nak annyi köze van az istenekhez hogy a Kami-sama Istent jelent, illetve a Megami-sama istennőt... Van még a sensei ami olyasmit jelent hogy tanító, mester, illetve a sensei -ek kohei nek hívják a tanítványaikat. Létezik még a dono, amely semleges nemű udvarias név-utótag. Van még a san, amely szó szerint tiszteletreméltó -t jelent. A -chan -t szokás még közeli lányismerősöknél, akik nagyjából egykorúak a beszélővel. Illetve becézésként amikor cicuskám/virágocskám vagy hasonlót mondanak neko-chan/hana-chan ként használják.
2009. nov. 15. 13:35
 4/7 anonim válasza:
100%

kun : fiatalabb férfi neve mögött

chan : fiatalabb nő neve mögött

san : udvariasabb mint az előző kettő ezt nőknél és férfiaknál is használják

senpai : nálad tapasztaltabb férfi/nő pl.: felsőbbévees vagy munkahelyen olyan férfi/nő aki több idelye dolgozik nálad

sama : nálad sokkal rangosabb személyeknél

2015. jún. 29. 11:57
 5/7 Nagy Hanna1012 válasza:
56%

azt még kiegészíteném a senpai-nál hogy azt igazából akkor használják ha bármiben feletted áll (jól mondta az előző válaszoló a tapasztaltabbat). Csak az is fontos h ez kifejezetten ember függő, ezért használják attól kezdve ha egy haverod kétszer bement már az új boltba (persze itt humorosabb hangnemben) a munkahelyi felettesedig.

ezért én már láttam így comedy-ben "taníts mester"-szerű textusban. Normális esetben ilyenkor inkább sensei-t (mestert) mondanának, de szerintem itt nem volt elég öreg és/vagy tapasztalt ehhez a titulushoz.

2017. jan. 8. 22:34
 6/7 anonim válasza:
100%
Annyit még muszáj hozzátennem, hogy hiábak tűnik úgy az animékből, hogy a kun-t a fiúkra mondják, valójában teljesen semlegesen használhatjátok mindenkire.
2017. jan. 9. 17:59
 7/7 anonim válasza:
68%
A senpai elöljárót jelent. Onnan tudom, hogy kyokushin karate edzésekre járok, ahol az elöljárómat így hívják.
2017. febr. 11. 21:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!