Aki tud írjon nekem lécci egy hexametert? (sajátot, ez a házi, de segg vagyok, nem értem) 2-4 sorosat fontos, különben 2db 1-gyes és nem akarom
Én is értem a hexametert.Nagyon egyszerű.Pedig én már rége jártam suliba,de elég volt pár linket megnyitni,hogy újra rájöjjek az egyszerűségére.
A házidat nem fogom megírni helyetted,én sem,de segíthetek abban akár az első.A facebook és a gyakori helyett inkább olvass utána a hexameternek,és magadtól is meg fogod tudni oldani a házidat..
Ha leírnám neked,attól még ugyanúgy nem fogod érteni..
Figyelj, nem tudom mit nem értesz. Ezen nem kell semmit "érteni", ez nem az atomfizika.
Kell tudni, hogy mennyi szótag van egy szóban. Pontosan annyi, ahány magánhangzó. A magánhangzók az a, á e, é i, í, o, ó, ö, ő, u, ú, ü, ű. Ennyi. Ezeket kell megszámolni.
Tudni kell azt is még, hogy melyik szótag rövid, melyik hosszú.
Hosszú akkor, ha
- vagy hosszú magánhangzó van benne (á, é, í, ó, ő, ú, ű),
- vagy ha a magánhangzót két egyforma vagy két különböző mássalhangzó követi, például itt, volt, verd,
- vagy ha a magánhangzót csak egy mássalhangzó követi, de a következő sor is mássalhnagzóval kezdődik: "ez nem" esetén az "ez" hosszú.
Kivétel: sor vége.
Ugyanis sor végi utolsó rövidet lehet hosszúnak tekinteni, ha akarjuk, és a következő sor mássalhangzója nem hosszítja meg az előző sor végi rövidet.
Most már csak a verslábak szabályai:
Hexameterben csak két féle van: hosszú-hosszú és hosszú-rövid-rövid.
Például:
(hosszú-hosszú):
"vádolt", "forró".
Lehet persze két szóból is:
"nagy név", "két hét", "sok sast"
Aztán pár példa a hosszú-rövid-rövid ütemre:
Egyszavas példa:
"tárlata", "kéred-e", "kútfeje"
Több szavas példa:
"itt van a", "volt neki", "szép kicsi"
Persze sok szó üteme függ a következő szótól (ugye attól, hogy mássalhangzóval kezdődik a következő szó):
"Érem" hosszú-rövid, ha magánhangzóval folytatódik a vers, pl "érem el", de hosszú-hosszú, ha mássalhangzóval folytatódik: "érem fel".
Ilyenek még: öltönyös (hosszú-rövid-változó), engem (hosszú-változó), keres (rövid-változó), stb.
Persze nem kell egy szónak kiadnia az ütemeket, például:
"két nemesember a bálból": hosszú-rövid-rövid [két nemes] hosszú-rövid-rövid [ember a] , hosszú-hosszú [bálból]. Láthatod, hogy az ütemhatárok nem a szóhaároknál vannak.
Most már csak annyit kell figyelni, hogy hat ilyen hosszú-rövid-rövid vagy hosszú-hosszú egységből álljon a versed, az utolsó előtt mindig legyen hosszú-rövid-rövid.
Tehát mit nem értesz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!