Hogyan álmodnak a vakok?
Az előzőhöz annyit, hogy ha valamihez nem/részben értesz, csak azt képzeled, hogy úgy van (esetleg logikusan hangzik), akkor inkább ne válaszolj.
Pár szó az álmok természetéről.
Nem tudok sokat róluk, de amit tudok az az, hogy az álmodás során az agy a korábbi emlékeket, élményeket rakja össze, torzítja, stb. Minden, amit álmodban tapasztalsz, valahonnan "jön", azaz ha pl egy elefántorrmányú lovat látunk álmunkban, akkor ilyet nyilván nem láthattunk élőben, de külön a részeit, az orrmányt és a lovat, ismerjük.
Nem tudunk olyat álmodni, amit nem tudunk elképzelni, vagyis amit nem tudunk a világ létező darabjaiból valahogy "össze legózni".
Álmodnak-e a vakok?
Fentiekből következik, hogy aki soha nem látott életében (függetlenül attól, hogy a szeme vagy az agyi "vevő készülék" rossz), az nem rendelkezik vizuális élményekkel, vagyis nem álmodik velük.
Akik hét éves koruk után vesztik el a látásukat, azok beszámolnak képi élményekről, de az évek során egyre ritkább és kevésbé tiszta. Akik ennél korábban vesztik el a látásukat, csak nagyon ritkán álmodnak képekben.
Láttam egy beszámolót, amiben azt írták, hogy az illető számára a személyek arca mindig annyi idős marad, amilyen a látás elvesztésekor volt. Képzeld el, hogy anyukád mindig 30 éves arccal jelenik meg az álmodban.
Egyébként aki nem lát képeket álmában, sokkal nagyobb százalékban él át egyéb érzékszervi álmokat.
Az első válaszolónak annyi igazsága van , hogy aki a látókéreg sérülése miatt veszti el a látását, az valószínű sosem fog képeket álmodni, mert a képi álomhoz ezen terület aktivitására is szükség van. Ugyanakkor ez az esetek legkisebb részét jelenti, a legtöbb látás károsult (több mint 99%) a szem sérülése miatt veszti el látását.
Szia kedves utolsó kommentelő!
Nagyon örülök, hogy ezt megosztottad, engem is mindig érdekeltek az ilyen "élet nagy kérdése" témák. Én főiskolára járok, és nálunk tanul 2-3 látássérült hallgató. Respektálni tudom a bátorságukat, hogy képesek bottal a kezükben az utcán menni, eljutni az iskoláig és beülni tanulni. Ezekre az emberekre FELNÉZEK! Semmi mást nem tudok neked kívánni, mint kitartást, kitartást és kitartást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!