Sima laposvasból hogyan tudnák kemény, kés alapanyagot csinálni?
A kés több mint éles vasdarab. Tiszteld meg azzal, hogy rendes anyagot szerzel hozzá!
A sima lágyacélt felejtsd el (hacsak nem damaszkoláshoz)!
Nemcsak a karbontartalma kisebb, mangán is kevesebb van benne mint kellene.
A fűnyíró késeket is lágyacélból készítik ( max C35 ). Inkább élezze újra tízszer a gazdája, mint egyszer egy lepattanó szilánk bajt okozzon!
A cementálás kések, balták, vésők stb. esetén tiltott művelet - szintén a röpködő szilánkok miatt.
Ha most tanulod a kovácsolást, C-45 ... C-60 acélokkal gyakorolj!
Amikor már engedelmeskedik akaratodnak az acél szerezz 50CrV4 rugóacélt!
A 60SM is rugóacél, de panaszkodtak rá, hogy még rendesen megeresztve is rideg.
----
Még a múlt század 80-as éveiben szert tettem M1 lemezanyagra, konyhakést csináltam belőle. ( Edzés 790-810°C, hűtés nyugodt, meleg olajban.) A feleségemnek nem tetszett, odaadtam anyámnak. A bökő rövidesen a csirkék rémálma lett, még ma is megvan.
Kezdek elálmosodni, nem regélek tovább. Használd a GY.K. keresőjét acél, kés, edzés szavakkal! Megleled a többi mesémet.
Ha esetleg laprugó mellett döntesz, eszedbe ne jusson jármű laprugó kötegből kiindulni.
A kovácsolt bilinccsel összefogott rugókötegek hatalmas előfeszítéssel vannak összefogva, ha felvágod a bilincsét, úgy robban szét, mint egy taposóakna. Jó út a Darwin-díjhoz.
De egyébként a rugóacél elég jó erre a célra.
Én még középiskolában, mivel kovácsolásra nem volt lehetőségem, gépi fűrész lapjából éleztem bozótvágó kést. Az élével nem volt gond, de nagyon rideg volt, csorbult, tört.
Utoljára 3-as hardox 400-asból csináltam pengét, mivel ez is rideg, a pengével átellenes oldalt kb. 500 fokra melegítve PB-lánggal "elrontottam", az élet vízben tartva.
Ez is könnyen csorbul erős ütésre, de legalább nem törik és jól élezhető. Ilyen általános kirándulós vadászkésnek elmegy.
Persze a hardox kovácsolásra alkalmatlan, csak a gyári hőkezelési állapotában ér valamit.
Kovácsolásra, mint fentebb írták, a CrV-k jók lehetnek.
Nem tudom, itt hogyan viselkedne egy 42CrMo4, de edzett-megeresztett éllel szerintem megfelelő lehet.
Veszel :D
Pl. a 42CrMon4-nek kb. 300Ft kilója. Persze egy kilót nem rendelhetsz mondjuk :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!