Ha egy 20 méter átmérőjű tömör, gömb alakú vasmeteorit a földbe csapódik 300 km/s sebességgel, akkor a becsapódáskor keletkezett robbanáskor felszabaduló energia hány kilogramm TNT robbanásának felel meg?
E = (m*v^2)/2
m = V*ró
... igazad van, én is kiszámolhattam volna.
Elsősorban a nukleáris fegyverek robbanása során felszabaduló energiára használt mértékegység.
És akkor már: [link]
Itt azt írják, hogy a legnagyobb részük sebessége 11 és 72 km/s között van. Viszont szerintem nem elképzelhetetlen, hogy gyorsabbak/lassabbak is előforduljanak.
> „Ez az infó nagyjából manapság is megállja a helyét?”
Nagyjából.
De meg kell jegyezni, hogy ez a légkörbe lépési sebesség, nem a becsapódási.
A Chicxulub becsapódási sebessége, ha jól értem, 20 km/s körül volt: [link]
(((Meg apró fogalmazási hiba a főkérdésben: a becsapódás okozta robbanás felel meg a TNT robbanásának, illetve a felszabaduló energia a TNT robbanásakor felszabaduló energiának; nem pedig az energia a robbanásnak.
A szeizmológia részhez pedig nem értek, nem tudom, mennyivel másként terjed szét a Földben egy meteor becsapódásból származó energia, mint egy bomba robbantásából származó energia, de mindenképpen vannak különbségek.
+ Még biztos lehetne azon is kötözködni, hogy nem mindegy, hogy meteor vagy meteorit… – amúgy lehet, hogy ezt a válaszaimban használtam rosszul, és a kérdésben jól szerepel.)))
Ebben a szimulációban is 11-72 km/s-ot lehet beállítani:
Szerintem 11 km/s-nál lassabb nem is igen lehet - 2. kozmikus sebesség - a Föld gravitációja miatt.
A 72 km/s pedig már úgy jöhet ki, hogy az aszteroida saját, esetleg 30 km/s sebességéhez hozzáadódik a Földdé (szembe jön a Földpályán), + még a gravitáció.
Esetleg valami nagy robbanásból származó, vagy másik csillagrendszerből jövő aszteroida sebessége lehet nagyobb, de ez alig valószínű.
Egy Magellán-felhőből származó aszteroida elvileg jöhet ennyivel, maga a galaxis alapból 270 km/s-mal közeledik hozzánk. Persze matematikai esély említésre sem érdemes.
Egyébként szerintem ilyen "kicsi" aszteroida nem jutna a felszínig, a saját légellenállása szedné atomjaira. A lökéshulláma és hőenergiája azért elég mélyre juthatna. Épp elég az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!