Ezeket így nevezték el, vagy csak szórakozott valaki?
Ismerek elég furcsa elnevezésű nagy számokat, de ilyenekkel még sosem találkoztam. Ezek az elnevezések tényleg hivatalosak, vagy csak kitalációk?
Csak néhány számomra különös példa (de több is van):
- googolplexmutherfudger
- googolplexiantatgrahamnumberplexianth
- millinillinillion
- googoogolplexplexian
És ha valódi hivatalos elnevezések, akkor miért nem közölték sehol? A googolplex-et már sokszor hallottam, de ilyenekről nem, mindenhol azt olvasom, hogy a googolplex a legnagyobb, aminek ilyen kitalált elnevezést adtak.
Elég egyértelmű, hogy csak szórakozott valaki.
Másrészt a „mega” szót normálisabb helyeken a millió, esetleg a 2^20 szinonimájaként használják, és az 1/x-nek nincs határértéke a 0-ban.
Harmadrészt meg nem értem, hogy miért nem dobták be a g_{tatat's number}-t. Esetleg miért nem csinálunk egy olyan sorozatot hogy h_1 = G, h_n = g_{h_{n-1}}, és akkor írhatnék egy olyan számot, hogy H = h_G, amihez képest a linken felsorolt valamennyi szám hangyaf***. Illetve az se. Szóval szerintem nincs értelme annak, hogy nagy szám.
Negyedrészt meg adjunk a H-nak egy olyan nevet, hogy Hragam's number, és akkor ez lesz a legnagyobb, amiről hallottál, és neve van. Már a googolplex is hülyeség.
A mega létezik:
Amúgy bárki kreálhat egy számot, és adhat neki nevet. Pl. én most megalkotom a largenumberium nevű számot, ami az általad belinkelt oldalon található számok szorzata. :-) Persze az más kérdés, hogy ezt rajtam, esetleg rajtad kívül bárki számon (hehe) tartja-e. Szóval az, hogy valaki elnevez egy számot „googolplexiantatgrahamnumberplexianth”-nek, attól még nem biztos, hogy ez széles körben ismertté válik.
> Már a googolplex is hülyeség
Azért ekkora nagyságrend még simán felmerülhet matematikai feladatoknál. Pl. hányféle módon tud csoportokba rendeződni a világ összes élő embere? Most nem akarok jobban belegondolni ebbe így éjjel, de gyanítom, hogy a szám nagyobb, mint a googolplex.
A megát köszi! De a "mega" betűkapcsolat általában akkor is a millióra vagy a 2^20-ra utal. (Lásd megahertz, megatonna, megabájt,…)
> „…gyanítom, hogy a szám nagyobb, mint a googolplex.”
Jól gyanítod, nem olyan bonyolult gondolatmenet kell belátni.
Viszont a googolplexet egyszerűen arra találták ki, hogy mondhassák rá, hogy nagy szám. Én meg erre akarom azt mondani, hogy hülyeség, mert mint fentebb mind a ketten fejtegettük, nincs olyan, hogy nagy szám. Az mondjuk igaz, hogy az előbbi hozzászólásomban bénán fejeztem ki magam…
(Végül: a te largenumberiumod << mint az én Hragam's numberem, szóval egyelőre én nyertem! :D)
"...gyanítom, hogy a szám nagyobb, mint a googolplex."
"Jól gyanítod,..."
Ezt benéztétek srácok, mert sokkal kisebb. Szerintem a googol-lal keveritek.
Pl. hányféle módon tud csoportokba rendeződni a világegyetem összes atomja?
kb: 2^(10^80), ez is sokkal kisebb mint 10^(10^100) = googolplex
Vigyázz, a csoportba rendeződés az nem ugyanaz, mint a részhalmaz, és te most a részhalmazok számát számoltad.
Például az {a, b, c} halmaz csoportba rendezései:
a,b,c; ab, c; ac, b; bc, a; abc. (Oké, itt még kevesebben vannak, mint a részhalmazok…)
De embereknél nézzük csak a két fős csoportokba rendeződéseket. 7 milliárd ember van, 3,5 milliárd két fős csoportot kell kialakítani belőlük, és az első egyszerű gondolatmenetem az volt, hogy csak férfi női csoportokat alkotunk, és már abból több lesz, mint a googolplex, de ez így még nem nyert… (Amúgy ilyenből ugye 3 500 000 000!, azaz körülbelül 5*10^(31 884 207 473) darab van… Szóval még 90 jegyem hiányzik a kitevőből, de hihetőnek tűnik, hogy a legfeljebb 100 fős csoportokig ez már bepótlódik, különösen, hogy a 2 fős csoportoknak is csak egy töredék részét számoltuk.)
Tehát lehet még gondolkodni kicsit a problémán.
De az is igaz, hogy 90 jegyet varázsolni a kitevőbe azt nem olyan könnyű, szóval nem feltétlen fog bepótlódni…
Akkor most csúnya leszek: 2×Sü azt mondja, hogy a csoportokba rendezések száma nagyobb, mint a googolplex, a 16:49-es azt mondja kisebb, szóval 2×Sü keressen minél jobb alsó becslést, a 16:49-es minél jobb felsőt, én meg megyek, eszek egy kis sütit.
#4: > (Végül: a te largenumberiumod << mint az én Hragam's numberem, szóval egyelőre én nyertem! :D)
Nem verseny ez. De te is csak addig örülj, amíg a te híres Hragam's számod fel nem kerül az ominózus oldalra. :-)
#5: Ahogy az utánad írok is írják, nem a lehetséges csoportok számát számoltad ki.
#6: Én a párba rendezésnél így okoskodtam. Permutáljuk az összes élő – kb. 7 millárd – embert. Az első a másodikkal, a harmadik a negyedikkel fog párt alkotni. Ekkor viszont egy párt kétszer is számolunk, mondjuk 10 embernél az AB… és a BA… kezdetű permutáció is ugyanazt az első párt jelenti. Tehát a permutációk számát el kell osztani 2^(n/2)-vel.
n darab ember esetén ez a képlet adódik:
csoportok száma = n! / (2^(n/2)).
n=7 000 000 000 esetén a számlálóban 7 000 000 000! van! Azért az súlyos szám ám. A Stirling-formula alapján ez közelítőleg √(2πn) * (n/e)^n, ami 2,0971*10^5 * (2,5751*10^9)^(7*10^9). Ez már kb. 10^(10^10) nagyságrend. A nevező ehhez képest olyan kicsi (kb. 10^8), hogy nem is érdemes foglalkozni vele. És még csak párokba rendeztük az embereket…
De már a 10^(10^10) is jóval nagyobb, mint a googol, tehát érdemes egy következő „nagyságrendet” bevezetni.
> szóval 2×Sü keressen minél jobb alsó becslést … én meg megyek, eszek egy kis sütit.
Ha nagyon csúnya lennék, erre megkérdezném, hogy kedves édesanyádnak múlik-e már szüntelen csuklása? :-) De nem, nem leszek csúnya. Igazad van – leszámítva hogy a sütit nem kellett volna az orrunk alá dörgölni –, nekem kellene akkor most számolgatnom. De már a #3 válasz kiírásánál elgondolkodtam, hogy egyáltalán ki tudnám-e számolni, amit leírok. Nem biztos, hogy meg tudnám fogni a problémát, de azt sejtem, hogy az eredmény nem kicsi. Aztán lehet, hogy fogom magam, kiírom kérdésnek, szívjon vele más napokig… :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!