Vas/Acél edzése házilag. Hogyan?
Amit leírtál,az a házi megoldások legelterjedtebbje,a fáradt olaj.
Ezt inkább akkor használják,amikor egy meleg alakítás után(pl.kovácsolás),nem akarják,hogy a vas elridegüljön.
Sokszor csinálják(házilag nehézkes),hogy a szövetszerkezetet alakítják át.Pl.:felmelegítik a fémet és nagyon lassan hűtik le.
Ha nem felejtem el,holnap átnézem,már rég tanultam ezeket.Nyugodtan írj rám,mert szitaagyú vagyok.
Az acél összetételétől, szén- és egyéb ötvöző tartalmától függ.
Az határozza meg a hűtés szükséges sebességét.
Alapvetően edzhetőnek kell lennie, különben nem történik semmi, legalábbis edzés szempontjából, a szemcseszerkezet változik mindenképpen, de az meg függ a hőntartás idejétől is.
Amúgy nem kell 1200 fok. Sárgaizzás elég, az meg kb. 900 fok.
Nem árt utána egy megeresztés max. 600 fokon, akkor jöhet az olajfürdő.
Nem olyan egyszerű dolog ez.
A sima vizes hűtés jó lehet, de ha olyan az ötvözeted, akkor szét is repedhet tőle, vagy túledzed és törni fog, mint az üveg.
Nagyon nem mindegy, hogy milyen acélt akarsz edzeni.
A teljesség igénye nélkül néhány példa:
Gyorsacélok 1100 - 1200 °C , hűtés: 540°C- os sófürdő, vagy nyugodt olaj. Megeresztés 3-szor 530 - 550 °C.
Martenzites saválló-acél( KO-11, KO-13): 1000 - 1050°C, hűtés olaj. Megeresztés, igény szerint, de min. 180°C.
Ötvözetlen, kis széntartalmú, gyenge minőségű acél: 880 - 910°C. Hűtés áramló olaj, vagy (ha nem akar edződni) sós, lúgos, hideg víz. Megeresztés, igény szerint sárgára, kékre.
Normál szénacélok, gyengén ötvözött szerkezeti acélok: 830 - 860°C.( világos narancs, vagy korallvörös izzás) Hűtés áramló, olaj. Megeresztés igény szerint, de min 180°C
Csapágyacél, és M1 (- Böhler K720) 790 -810°C ( vörösizzás ). Hűtés, olaj. Megeresztés 150 - 220°C
Ha az edzés, hegesztőpisztollyal történik, rövid hőntartással, némi túlhevítés megengedhető, kivéve gyorsacél.
Megeresztési példák:
C 60 380°C 38 - 42 HRC ( búzakék )
19MnB4 400°C 8.8 ( 26 -33 HRC )
CMo4 ( 42CrMo4 ) 480°C 38 - 40 HRC . - . 680°C 800 - 850 N/mm2
#4:
fullos válasz.
Hozzátenném, bár ez itt valószínűleg nem téma, vannak olyan ötvözetek, amit TILOS megpróbálni edzeni, mert csakis a "bolti" állapotukban van meg a keménysége, pl. hardox. Ha megpróbálod edzeni, a faca kopásálló, kemény, sőt ütésre keményedő ötvözet visszabutul sima S355 szintjére szilárdságban, keménységben is. Magyarul tönkre lesz vágva.
Szerintem egyelőre ne fogj bele. Mint előttem írták, ez is hozzáértést, tapasztalatot, eszközöket, precízséget igényel - ha jól akarod csinálni.
Olvass utána és/vagy tanulj egy kovácstól!
Anyagtól függ, hogy hogyan edzz, ill. tudni kéne, hogy mit.
Pl. egyszerű laposvágókat, fejszét házilag is edzhetsz, jó hozzá akár a hegesztőpisztoly, meghúzatod vízbe, utána meg visszaereszted olajba, kb. 290°-on. (futtatási szinek).
Bonyolultabb darabokba tényleg ne kezdj hozzá, főleg ha nem rendelkezel kellő szakismerettel!
Ha már Villanykörte említette a fejszét, az ő módszere se rossz, de én máshogy tudom.
A narancsvörösre izzított fejsze élét olajba mártjuk, a foka kívül marad. Megvárjuk amíg a fokrész fekete-melegre hűl.
A fejszét az olajból kivéve az élrészen gyorsan fémtiszta részt csinálunk (pl. köszörűvel). A fémtiszta rész színét figyeljük. Amikor szalmasárga futtatási színt kap, az egész fejszét lehűtjük olajban. A trükk neve megeresztés saját hővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!