Rávezetnétek hogyan kell megoldani?
van 2 példa a könyvemben amit holnapra meg kéne csinálnom, de hozzá se tudok szagolni :/ A baj az hogy az kellene hogy kell levezetni :) Valami képletet vagy valamit légyszi.
Megoldás a könyv hátuljából:
1. 800N
2. 1000N
1.
Egy 6 méter hosszú gerenda tömege 40 kg a gerendát egyik végétől 1m-re ékre fektetjük. Mekkora erővel lehet ezen a végén egyensúlyban tartani?
2.
Egy csípőfogó vágóél felé eső hossza 12 mm, a kézzel szorított végének a tengelytől mért távolsága a tenyér közepéig 8 cm. A kezünkkel 150N nagyságú erőhatást fejtünk ki a fogóra. Mekkora erő éri a drótot elvágás közben?
Csak az elsőt néztem.
Az éktől egyik oldalra 1/6*40kg = 6.6˙kg esik, ezt meg kell szorozi az 1/2 méteres erőkarral meg a g-vel azaz 33.3˙N lesz.
A másik oldalán 5/6*40kg = 33.3˙ kg lesz 2.5 méteres erőkarral, azaz: 833.3˙N
most ahoz, hogy ez egyensúlyban legyen a rövidebb oldalra kell még 800N erő lefelé természetesen
szivesen!
2. 80*150/12 = 1000 newton
merthogy erő1*erőkar1 = erő2*erőkar2
80*150 = 12*x
Nem értettem én se a 0,5m és a 2,5m-es erőkarokat. De azt hiszem azért, mert egyenletesen eloszló terhelése van a gerendának ezért az azt helyettesítő pontbeli erőt a lehetséges távolság (kar) közepére képzeljük.
Olyan régen volt már ez, hogy már nem is emlékszem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!