A Trónok Harcában az a világ (vagy Föld - nem tudom hogy nevezzem) milyen alakú? Gömb vagy lapos?
Amit a bolygó felszínéről eddig, a regények alapján tudunk:
Ezt a képet (ha jók az ismereteim) egy térképész készítette, több másikkal, maga G.R.R.Martin háttértámogatásával.
Mint, ahogy a cím is mutatja, ez az "ismert világ", ami nem zárja ki, hogy léteznek még további szárazföldek - például, elvileg kéne még lennie egy másik, fagyosabb pólusnak az északin kívül, mint itt a Földön. A képből lehet következtetni, hogy van, csak még "felfedezetlen".
Biztos, hogy "Föld-alakú", más nem is lehet - Martin nem a középkorban írta le a világát, és suliba is járt, hogy tisztában legyen az égitestek és az Univerzum fogalmával -, inkább az a kérdés, hogy a "bolygó" a saját csillagrendszerében hol helyezkedik el, és. hogy milyen tipusú égitest?
Ez csak az én feltételezésem, de szerintem egy nagyobb bolygó, talán egy gázóriás egyik holdja - mint az Avatar c. filmben. A regényekben többször esik említés a Holdról, valószínűleg azt hívhatják a holdjuknak, nem tudván, hogy valójában azon élnek.
Mivel a nyarak néhány éven keresztül tartanak, a telek pedig egy emberöltőn keresztül, ráadásul teljes, napfény nélküli sötétségben, így gondolom, "nyáron" a Napjuk és az óriásbolygó közt van - ami rövidebb idő -, míg "télen" pedig annak az árnyékába lép - ami pedig hosszabb -, s ettől van sötét és hideg.
Én, személy szerint remélem, hogy még felfedezhető lesz a többi földrész is, ha nem magában a "Jég és Tűz dalában", akkor egy másik, ezen a bolygón/holdon játszódó történetben. :)
Mint a kép jobb oldalán és alján, vagyis Keleten és Délen látható, a szárazföldeknek elvileg folytatódnia kell!
Ergo nincs kizárva, hogy kerek, bár igaz, az sincs, hogy csak ennyi, amennyit látunk - lapos, mint egy papír.
Ez az írótól függ, hogy teljesebb képet akar-e alkotni a világáról, vagy sem?
Még van hátra két rész a regény-sorozatból. Talán valójában is kiderül, de ha az eddigieket vesszük, akkor már most is feltételezhetően egy gömb alakú égitest. :)
[OFF] Ja, és a "The Known World" térkép egy kiváló minőségű 6866x4628-as felbontású képben fent van a ThePirateBay-en! :)
Akit érdekel (mondjuk háttérképnek akarja, vagy csak tanulmányozni), az csak pötyögje be a keresőbe a címét, és válassza ki a 32 MB-ost! :D
Juj de szépek ezek a térképek! Csak egyet nem értek. Eddig minden térképen amit láttam a Dothraki tengertől jobbra már rögtön a Jáde tenger következett. Az hova lett? Vagy már átírták, hogy inkább folytatódjon a szárazföld?
Pl.: [link]
Érzem ám az iróniát! :)
De...
Itt nincs Jáde-tenger...
...meg itt sincs...
..de ezen meg van...
...ezen pedig maga Martin van...
A TéJd földrészeiről rengeteg verzió kering a neten. A legtöbbet lelkes térképészek, vagy önkényes fanok készítették.
Az a rengeteg térkép, amiket 3 napja linkeltem egy könyv kihajtogatható részei. Vagyis: GRRM rábólintott a kiadására, tehát hivatalos.
Martin bácsi is egyetért velem! Igaz, uram?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!