Miért vágatja le olyan sok nő a hosszú haját, miután gyereke születik? (esetleg miután férjhez megy)
Már többször felmerült, azért írtam ki külön kérdésként, magyarázza már el valaki... :) Most is kérdezte valaki a család-topikban, hogy egy anyukának már nem decens szépnek lenni? (Meg a "miért nem hordanak már hosszú hajat" kérdésben felmerült.) Régen falun ugye aki már asszony volt, hiába volt 20 éves, kendőben kellett járnia - ez lenne a mai megfelelője? :D:D:D Komolyra fordítva a szót, tényleg ekkora macera a hosszú haj a gyerekkel? Nem lehet összekötni, feltűzni, befonni???
Vagy ez a hajlevágatás korhoz köthető, nem a gyerekhez? Pl. egy 30 éves nőnek már jobb, komolyabb a beállított, becsavart, stb. rövid vagy félhosszú frizura?
Annyiból lehet zavaró, hogy a gyerkőc belekaphat simán, nekem is tépték már meg a hajamat az unokaöcséim. :)
Én sem vágatnám le, 31 éves vagyok, de egyrészt 10-zel kevesebbnek nézek ki min., másrészt ha levágatnám rövidre szerintem úgy néznék ki, mint egy fiú.
Hogy néz már ki egy terhes fiú? :))
Szerintem ennek több oka is lehet. Például a rövid haj praktikusabb a gyermek szempontból is (hajtépés), és van akinek a szoptatás alatt elkezd nagyon hullani a haja. Nem hiszem, hogy egy "anyukának már nem decedens szépnek lenni", mivel akinek rövid haja van, az sem csúnyább mint akinek hosszú a haja, ha az ápolt. És azt sem gondolom, hogy "ellustulás" lenne az oka, hiszen aki kisgyermeket lát el nap mint nap a háztartás mellett, az nem mondható lustának. Sokan a megváltozott élethelyzet miatt váltanak frizurát/hajszínt és ez minden nemre és korosztályra igaz.
Egy hosszú hajú anyuka
Én egész életemeben rövid hajú voltam és nadrágba jártam. Nem is volt szoknyám.
Amikor megismertem a férejem, ő nem szerette, ha nadrágot hordok és kért, hordjak szoknyát, mert az nőiesebb. És ehhez a viselethez már nem illett nekem a tüsi haj. Elekzdtem növeszteni és sajnos csak a vállamig ér. Tovább nem nő. Már 4 éve növesztem. A fodrász is mondta, hogy nem is lesz hosszabb. Pedig én meg szeretnék hosszú hajat, de nem lehet. Ilyen is van.
Egyébként a barátnőm hosszú szőke hajú volt és a terhesség alatt levággatta rövidre és barnára festette. Azt mondja, igy nem néz ki barbie babásnak, hanem komoly anyuka kinézete van. Lehet, igy is magyarázni a dolgot.
Szerintem igaza van az egyik válaszadónak abban, hogy aki (a ma is élő hagyományos nemiszerep-felosztás szerint) ellátja a gyereket-háztartást, nem nevezhető lustának.
Nem azért tettem fel a kérdést, hogy a végén még a gyermekes nőket hibáztassam v. hibáztassa valaki, amiért
nem érnek rá vagy nincs pénzük "magukkal foglalkozni" - ezt úgyis megteszik helyettem mások. :S
(Én egy huszonéves, hosszúhajú nő vagyok, akinek még nincs gyereke. :) )
Ugyanakkor persze vallom, hogy nem minden pénz kérdése. Tegyük fel, ha a kinyúlt XL-es itthoni póló helyett felveszek egy szintén kopott, de feszülős felsőt, máris jobban nézek ki! :)
Meg szerintem a lényeg, hogy az ember ÖNMAGÁÉRT akarjon szép lenni elsősorban, - akkor, ha ez neki fontos, mert nem mindenkinek az - ne azért, hogy megfeleljen...
Arra gondolok, hogy a nőknek erőt, önbizalmat adjon, hogy jók néznek ki, és ettől jól is érezzék magukat - ne pedig egy plusz elvárásként nehezedjen rájuk, hogy a gyerek, munka stb. mellett még szépek is legyenek.
Remélem, sikerült érthetően kifejeznem ezt az ellentétet - mit gondoltok erről?
És még csak annyit kérdeznék, hogy nem lehet valahogy megakadályozni a terhesség, szülés miatti hajhullást? Én egész életemben hosszú hajat szeretnék :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!