Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Jogsértőnek számít?

Jogsértőnek számít?

Figyelt kérdés
Sziasztok az lenne a kérdésem, hogy ha van egy weboldalam és azon a weboldalon megosztok egy olyan tartalmat ami nem az enyém és csak egy helyről kimásoltam pl: Blogot, akkor az jogsértő, ha mondjuk feltüntetem a tartalom helyét ahonnan kimásoltam akkor is az, vagy ha mondjuk egy kicsit átírom vagy lerövidítem? Köszönöm

2016. okt. 6. 14:19
 1/9 anonim ***** válasza:
igen
2016. okt. 6. 17:45
 2/9 anonim ***** válasza:

A forrást mindenképpen jelöld meg.

Nagyobb médiumok is csinálják rendszeresen, hogy lényegében lefordítják az angol cikket, de természetesen ez esetben fel kell tüntetniük, hogy honnan származik a cikk.. Konkrétan leírják, hogy pl a Cosmopolitan.com( általában dierkt linkkel a cikkre mutatva) által összeállított lista alapján az alábbi 6 módszer a leghatásosabb a stressz ellen. ( És ugyanazt leírják ők is, amit ott írnak).

Forrás nélkül nem érdemes ilyenekkel kísérletezni.

Egy szintén blogger :)

2016. okt. 7. 14:28
 3/9 anonim válasza:

Szintén blogger úrhoz a kérdésem:

elég a forrásmegjelölés? Nem kell megkérdezni az adott tartalom gyártóját arról, hogy felhasználhatjuk-e az anyagát?

2016. okt. 12. 00:12
 4/9 anonim ***** válasza:

2-es vagyok.

Én mondjuk soha nem copyzok le egy írást egy az egyben.

De Fő szabály, hogy a szabad felhasználás keretén belül idézni, tartalmat átvenni csak a szerzőre való hivatkozással szabad.

Másrészről minden blog/weboldal tulajdonosa ezen túlmenően maga dönti el, hogy levédi-e a tartalmát vagy sem. Az ügyesebbeknél ( és előrelátóaknál) már van pl egy adatvédelmi fül/aloldal, ahol meg van határozva pontosan, milyen mértékben másolható tőle írás: pl idézet, vagy hogy pl. csak 100 szót idézhetnek az eredeti szövegből, stb.

Tökéletes és elegáns megoldás, ha egy másik oldalról idéznél vagy vennél át valamit a trackback url, így a blogger is láthatja, hogy a te oldaladon meg lett említve a cikke, mint hivatkozás, ergo tőled is érkezhet látogató az ő oldalára. Ez így nem hogy nem ártalmas, de még előnyös is mindenkinek ez a megoldás, építő hatása van. :)

2016. okt. 12. 10:28
 5/9 anonim ***** válasza:
Gyerek, azért ennyire ne legyen bonyolult kikeresni és értelmezni a szerzői jogi törvényt: [link]
2016. okt. 12. 19:34
 6/9 anonim válasza:
Képeket honnan szoktál jogtisztán szerezni?
2016. okt. 14. 22:18
 7/9 anonim ***** válasza:

Erre is vannak külön oldalak már, ahonnan többnyire ingyen is felhasználhatsz a blogodhoz képeket (mindig jelölve van, melyiket lehet szabadon és ingyen, melyiket nem, vagy csak korlátozottan) :) Ilyenekről szoktam.

Keress rá, több oldalról is válogathatsz.

2016. okt. 15. 12:03
 8/9 SimkoL ***** válasza:
Én a weblapom tudtára adom mindenkinek 'A programok, forráskódok szabadon használhatók, terjeszthetők...'. Ha megjelölik a forrást csak örülök nekimint itt: [link] is
2016. okt. 15. 12:28
 9/9 anonim válasza:
Linkelhetnél ilyen oldalakat :)
2016. okt. 16. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!