Jogsértőnek számít?
A forrást mindenképpen jelöld meg.
Nagyobb médiumok is csinálják rendszeresen, hogy lényegében lefordítják az angol cikket, de természetesen ez esetben fel kell tüntetniük, hogy honnan származik a cikk.. Konkrétan leírják, hogy pl a Cosmopolitan.com( általában dierkt linkkel a cikkre mutatva) által összeállított lista alapján az alábbi 6 módszer a leghatásosabb a stressz ellen. ( És ugyanazt leírják ők is, amit ott írnak).
Forrás nélkül nem érdemes ilyenekkel kísérletezni.
Egy szintén blogger :)
Szintén blogger úrhoz a kérdésem:
elég a forrásmegjelölés? Nem kell megkérdezni az adott tartalom gyártóját arról, hogy felhasználhatjuk-e az anyagát?
2-es vagyok.
Én mondjuk soha nem copyzok le egy írást egy az egyben.
De Fő szabály, hogy a szabad felhasználás keretén belül idézni, tartalmat átvenni csak a szerzőre való hivatkozással szabad.
Másrészről minden blog/weboldal tulajdonosa ezen túlmenően maga dönti el, hogy levédi-e a tartalmát vagy sem. Az ügyesebbeknél ( és előrelátóaknál) már van pl egy adatvédelmi fül/aloldal, ahol meg van határozva pontosan, milyen mértékben másolható tőle írás: pl idézet, vagy hogy pl. csak 100 szót idézhetnek az eredeti szövegből, stb.
Tökéletes és elegáns megoldás, ha egy másik oldalról idéznél vagy vennél át valamit a trackback url, így a blogger is láthatja, hogy a te oldaladon meg lett említve a cikke, mint hivatkozás, ergo tőled is érkezhet látogató az ő oldalára. Ez így nem hogy nem ártalmas, de még előnyös is mindenkinek ez a megoldás, építő hatása van. :)
Erre is vannak külön oldalak már, ahonnan többnyire ingyen is felhasználhatsz a blogodhoz képeket (mindig jelölve van, melyiket lehet szabadon és ingyen, melyiket nem, vagy csak korlátozottan) :) Ilyenekről szoktam.
Keress rá, több oldalról is válogathatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!