Erre a gépre melyik op. Rendszert telepitsem?
4GB DDR3 ram
Intel celeron G555 2 mag 2.7GHz vagy 2.4
Intel HD Graphics integralt video kartya
Internetre video vagasra munkara lenne a gep melyik rendszer futna a legjobban, stabilabban es gyorsabban rajta?
"a linux szinte semmire sem jo"
Én négy gépen használom desktop rendszernek (is) jelenleg és most próbálkozunk oktatási célból egy komplett termet teleszórni linuxos vékonykliensekkel.
Webfejlesztéshez, multimédiához, programozáshoz, képszerkesztéshez, netezéshez, általános irodai munkára, levelezéshez, filmezéshez (megfejelve kodi media centerrel), virtualizáláshoz, főiskolai tanulmányaimhoz számomra bőven megfelel. Sőt, játszani is szoktam rajta minden gond nélkül néha (bár nem vagyok nagy játékos, tehát ritkán azaz 1-2 amivel próbálkozom az tökéletesen fut rajta). Szóval bocsi de elkalandoztam.... mi is volt a téma? Ja igen... hogy MIRE JÓ?!
Visszakérdezek: MIRE NEM? Azt könnyebb felsorolni. Néhány speciális program vagy hardver (aminek szintén speciális driverei vannak) nem működnek megfelelően. Pl egy 10 éves digitalizáló kártya nem fog megfelelően hardvergyorsítással is működni... (az speciel CSAK XP-vel működik) vagy pl orvosi eszközökkel is lehetnek gondok, mint pl fogröntgen.
(És a szerver és egyéb módon történő felhasználásról nem is beszéltünk, hiszen most otthoni felhasználást néztük...)
Okes okes holnap kiprobalom. Na sracok a programok:
Jo bongeszo bar ez nem akadaly.
rar fajlokat kezelni
dvdre irni
Videokat vagok es toltok fel az internetre erre nagyon fontos lenne egy jol hasznalhato program
pdf fajlok
kb ezek..
*Windows fan vagyok*, viszont amiket írtál, azok a programok tudtommal megtalálhatóak Linuxra is.
Ha pedig Windows-ot szeretnél, akkor személy szerint a 7-est javaslom, de lehet 10-es is.
"Jo bongeszo bar ez nem akadaly."
Háromfélét is tudok neked ajánlani:
ha a firefox típusú böngészőket kedveled, akkor a firefox mellett ott a palemoon is (ami szinte olyan mint egy "régi" firefox) tehát gyors és stabil, de a biztonsági rések be vannak már foltozva. azontúl ott a chromium is (én azt szeretem) de használhatod az eredeti google chrome-t is!
"rar fajlokat kezelni"
Linux Mint XFCE natívan kezeli. természetesen van rá egy rakás program még ezen kívül is. Mind egyszerűen, csomagkezelőből is elérhető.
"dvdre irni"
Szintén beépítve tudja, de ha nem felelnek meg xfburn vagy a k3b vagy a brasero akkor van nero is linuxra (nem, nem ilyen wine-s dolog, eredetiben kiadták a nero-t linuxra! próbáltam és tökéletes!)
"Videokat vagok"
Számtalan program létezik rá, pl az egyszerűbb openshottól a komolyab lightworksig. (utóbbival vágták a wall street farkasa című filmet). Blendert is idesorolnám, speciális effektekhez és vágáshoz is használható nem csak 3D modellezéshez. Szintén rengeteg videotutorial található hozzá a neten. Végső esetben ha ragaszkodsz a megszokott programjaidhoz többnyire wine-al működésrebírhatóak (1-2 kivétellel).
"pdf fajlok"
Szintén natívan kezeli az Evience, de ha nem elég akkor telepíthető az Okular amivel egészen sokrétű dokumentummegjelnítőt (és szerkesztőt) kapsz.
Ha van még kérdésed bátran írd! :)
A közvéleményben még mindig azaz általános sajnos amit a 7-es írt, mivel nem ismerik. Egyszer kipróbáltak egy linuxot (ami abból állt, hogy jó esetben feltelepítettek egy alap ubuntut vagy rosszabb esetben max live rendszerként kipróbálták) és megállapították, hogy ez mindenre alkalmatlan! :)
Valójában kevés dolog van amire nem alkalmas, viszont meg kell szokni, mert a kezelése az más. XFCE felületnek hasonlít a kezelése az xp-hez (persze átszabható teljesen), de a rendszer kezelése az már más egy kicsit, bár felhasználói szinten nem fog annyira érinteni: de pl nincsen registry. A linuxban minden "fájl" és mindent fájlokban is tárol. (Egyébként éppen emiatt az idő elteltével sem lassul be.) Víruskeresőre gyakorlatilag nincs szükséged, mert a jogosultságkezelés kiforrottabb. És még sorolhatnám.. A lényeg, hogyha elhatározod magad nem szabad feladni inkább segítséget kell kérni ha elakadsz. A legtöbb problémára percek alatt a google is választ ad de sok fórumon is kérdezhetsz, szívesen segítünk.
Ha gond adódik az többnyire a driverekkel szokott lenni és leginkább laptopon. Érdemes kipróbálnod a Xubuntut vagy ha gond van vele akkor a Linux Mint XFCE-t. Nekem laptopon utóbbi stabilabbnak tűnt, de @Csakany Dominik1993 kolléga pont az ellenkezőjét tapasztalta. Nyilván megfelelő háttértudással mindkettőnk problémája megoldható lett volna, de ez már más téma.. (Mindkettő rendszer beállítható arra a kinézetre ami neked tetszik, mert XFCE felület van rajta.)
Debian (vagyis ubuntu) alapú mindkettő. A legstabilabbnak magát a debian-t tartják a profik ezen a vonalon, de az kicsit nagyobb szakértelmet igényel, kezdőnek nem ajánlom első körben mert elijeszthet.
Ha persze érdekel, akkor azt javaslom tedd fel először azt ami nem igényel sok beállítást (csak felteszed és működik) és utána tegyél fel egy vmware-t vagy virtualboxot és kísérletezz bátran azon. :)
Én közel 2 éve tértem át teljesen (ezalatt azt értem, hogy nincs windows a gépen) és nem bántam meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!