Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogy tudnám XP-t Linuxra...

Hogy tudnám XP-t Linuxra cserélni?

Figyelt kérdés
2013. szept. 20. 07:04
 1/3 anonim ***** válasza:
Kimented az adataidat, letöltöd az adott linuxot, lemezre vagy pendrivera rakod, telepíted, kész vagy.
2013. szept. 20. 07:26
 2/3 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm!
2013. szept. 20. 08:04
 3/3 Csxeba ***** válasza:

Nem tudom, mennyire vagy képben a disztrókkal illetve a disztrók GUI-jával.

Ha egy könnyű rendszert szeretnél, ami nem erőforrásigényes, akkor ajánlom az LXDE ablakkezelőt bármelyik felkapott disztróval (Lubuntu).

Ha szeretnél könnyű, de viszonylag Windows-szerű felületet, akkor az Xfce-t ajánlom bármelyik népszerű disztróval (Xubuntu, Linux Mint Xfce).

Ha megbízhatóságot szeretnél és jó támogatást, akkor GNOME-os rendszert rakj (Ubuntu vagy Ubuntu GNOME, esetleg Linux Mint GNOME vagy MATE, vagy openSUSE GNOME)

Ha pedig nem számít az erőforrás és szereted a szépen animált ablakokat, áttetsző izéket (azaz szereted az "eyecandy"-t), akkor a KDE felületet ajánlom bármelyik disztróval (openSUSE, Kubuntu, Linux Mint KDE, Fedora)

Az én tapasztalatom az, hogy többet számít az ablakkezelő, mint maga a disztró (legalábbis a népszerű disztrók esetén).

Szóval kiválasztottad a megfelelő disztrót, akkor letöltöd az oldalukról. Utána letöltöd a Unetbootin nevű progit, aminek a segítségével a letöltött ISO CD-képfájlból tudsz bootolható USB-t készíteni, vagy egyszerűen kiírod az ISO-t CD-re, vagy DVD-re.

A BIOSban beállítod a boot sorrendet, majd bebootolod a Live rendszert, ahol az asztalon, vagy a "start" menüben általában megtalálható egy link a grafikus installálóhoz.

Particionálásnál figyelj, hogy mit csinálsz. Ha kézzel particionálsz, válaszd ki/hozd létre a megfelelő méretű partíciókat:

- swap: akkora legyen, mint a fizikai memóriád

- partíció, amire a linuxot telepíted (min 30 gigát javaslok, de 100-nál fölösleges nagyobbat, az enyém 60Gb):

formázd ext4-re és válaszd ki csatolási pontnak a /-t.

- A maradék gigáiddal kezdhetsz pár dolgot:

-- Egyben leformázod adatpartíciónak: ekkor formázhatod Ext4-re, ha nem tervezed elérni windowsról, vagy NTFS-re, ha windowsról is használni akarod, esetleg FAT32-re, ha minden kötél szakad, de ezt nem ajánlom. Ezt csatolhatod /data-ba, én /home/data-ba szoktam, esetleg /home/$USERNAME$/data-ba.

-- Lehasítasz egy darabot, mondjuk 30 Gigát más disztrók telepítéséhez és kipróbálásához (ez nekem elengedhetetlen :D). Ezt Ext4-re formáznám és nem csatolnám sehová, ez majd a később felrakott disztrón lesz csatolva /-nek.

-- Lehasítasz egy "backup" partíciót, ahová nagyon fontos dolgokat mentesz, ha esetleg elszállna az adat partíció. Ezt Ext4-re formáznám és nem csatolnám, csak ha használni akarom.

-- Lehasítasz /home-nak egy külön partíciót (én még sosem csináltam).

-- Debian fel szokta ajánlani, hogy minden mappát külön partícióra rak (ezt sem).

Na ennyi, jó hegesztgetést :D

2013. szept. 25. 17:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!