Az albérlet, amibe beköltöztem, a tulajdonosomé felett van, aki a spórolás jegyében, a saját routeréről osztja meg velem az internetet, vezetékkel, ebből szeretnék wifiset készíteni, valaki tud megoldást?
Na már most, ő nem hajlandó wifi kódot adni, ezért döntöttem egy wifi beszerzéséről, amit viszont képtelen vagyok működésre bírni.
ZXV10 H201L - az övé, amiről feljön a net, és TP linkes wifi router (TL-WR841ND) amit én vásároltam. Úgy kötöttem be, ahogy már más válaszok között olvastam, régebbi posztokban, tehát ami lentről jön kábel, azt a TPlinkes "PC" portjába dugtam, a kimenőt ami a gépbe megy, pedig mellé. Próbáltam a wan-portba is, de sehogy sem működött. Van valkinek ötlete, mit kellene csinálnom, hogy legyen végre wifin keresztül netem?
Van egy hasonló 2011-es kérdés: http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__egyeb-kerdes.. -lényegtelen.
Lehet rosszul mondtam - nem vagyok ebben olyan penge. Csak tegnap épp ezzel foglalatoskodtam. Találtam értelmesebb megoldást. [link]
#4 +1
Egyébként majdnem mindegy milyen ip-t állítasz be a tplinknek, a dhcp úgyis a szomszédé lesz!
Arra viszont figyelj azonos ip tartomány mellett, hogy címütközés ne legyen (tehát te fixen belövöd a 192.168.0.1-et és a szomszéd routeré is az, akkor baj van!) :)
Egyébként ez az egészséges megoldás. Én sem adnék wifi kódot! Saját routeren külön VLAN és az albérlő szerezzen be külön AP-t. Ez így "egészséges". :)
#5, köszi a kiegészítést az ütközés amikor írtam még eszembe volt, aztán csak kimaradt.
Kérdés: szerintem a szomszéd routere nem tud VLAN-t szóval kb mindegy, hogy ad-e wifi jelszót vagy kábelen enged rá valakit a hálózatára. Nem is igazán értem a logikáját. Talán onnan, hogy hogy a wifit lehet lopni, annak nem adom ki a jelszavát?
#6 Nos valóban, nem néztem utána pontosan a szomszéd eszközének, de igazad lehet, gyárilag valószínűleg nem tudja (hacsak nem valami openwrt-t vagy egyéb nem gyári firmware-t használ).
Amúgy indokként szolgálhat még a wifi sávszélessége is...
Ellenben ha nincs VLAN akkor meg jó nagy idióta, mert így wifi-vel legalább bizonyos szintig kontrollálni tudta volna, hogy kik juthatnak be a hálózatára. Most viszont, ha az albérlő egy gyenge hitelesítést vagy jelszót használ, akkor a saját személyes hálózata is veszélybe kerül.
(Ez tipikusan az a szitu, amikor a túlzott óvatosság "öl meg".)
Nos, sajnos akárhogy próbálkoztam kudarcot vallottam.
A probléma: fogalmam nincs, a tulajnak mi lehet az IP címe, a 192.168.x.y sehol nem jelenik meg mint lehetőség. Ha a vezérlőpultból, vagy a cmd parancssorból nézem (win7 64bit) akkor ugyan látok egyet, de azzal nem sikerült működésre bírnom. Gyanítom, ez a saját hálókártyám címe, amivel nem működik. Ha weboldalon keresztül nézem, [link] akkor meg nem is hasonlít a fentebb említettre. Ötlet? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!