Elmondja valaki, mitől "játékvíz" ez a hűtő?
6év garival 46E. Mindenki az összerakható hűtésekre mondja, hogy jó, mégis mitől jobb? Attól, hogy kevesebb rá a gari? Vagy attól, ha beszarik a pumpa, akkor tudok venni másikat? (itt meg cserélik 6 évig az egészet, azalatt a csúcs gép is elavul) Vagy attól, hogy 2x ennyibe kerül? Vagy a teljesítménye talán jobb? (erről azért néznék tesztet mert nem hinném)
Az ilyen hűtők a hőt kivezetik a ház külsejére és a ventik a belső levegő kiszívásával távolítják el a hőt, azaz 2 legyet ütnek egy csapással, nem pedig bent adja le a hőt, ezzel rontva a többi alkatrész hőmérsékletét is.
Biztos nem raknék be mindenféle batár drága noctua léghűtést, hogy utána még a bent leadott hőt további ventikkel távolítsam el...
Ez inkább a kettő közötti kategória, aminek még nem adtak nevet, de közelebb áll a játékvizekhez, ezért oda sorolják.
Egy a baja ezeknek, hogy bár jól hűt, meg lassan is foroghat rajta a venti, a szivattyújuk viszont általában +1 hangforrás.
Szerintem mi, hozzáértők, kicsit is hozzá konyítók vagy a kezdő kontárok tisztában vagyunk vele, hogy nagyobb teljesítményre képes, mint bármelyik normális léghűtés (ha már noctua, akkor pl NH D15), de három szóból össze tudom foglalni, hogy mi a legnagyobb baj a krakennel vagy más kompakt vízhűtéssel:
Nem túl megbízható.
Értelmezd ezt a mondatot.
Még várok egy kicsit, persze nem önmagában 6 év garival vessük össze, hanem a léghűtések megbízhatóságához viszonyíva. Na ha már szóba került, hasonlítsuk össze az NH D15-tel, mint az egyik legjobb és legnagyobb léghűtés.
Kraken x61 mellett szól:
-Enyhén nagyobb teljesítmény
-Előnyös helyre vihetjük a hőt (akár a gépházon kívülre!)
NH D15 mellett szól:
-Sokkal olcsóbb
-Kevesebb mozgó alkatrész miatt sokkal megbízhatóbb
-Szintén kevesebb mozgó alkatrész miatt sokkal halkabb
Tehát ha bővebben kell fogalmaznom, akkor az a baj, hogy a kraken vagy más normális vízhűtés egy nagyon szűk csoportot céloz meg. Azt a csoportot, aminek már nem elég az NH D15 (vagy most sláger a BQ Dark Rock Pro 3, ami kicsit gyengébb de annál halkabb), de még nem engedheti meg magának azt, hogy összetákoljunk egy komolyabb custom megoldást (a kérdésben is kérdezted, igen, a normális custom megoldások nagyon jól bírják elvezetni a hőt). Vagy csak egyszerűen lusták összerakni egyet.
Na jó, a krakent konkrétan ajánlom a lusta embereknek, azért annyi hibája nincs, hogy kiátkozzuk a PC piacról. És persze tagadhatatlan, hogy a Kraken x61 baromi jól néz ki például egy S340 gépházban (oda is való), de én inkább léghűtéspárti vagyok, mert nekem nem csak a nyers teljesítmény számít, hanem más extrák, amit a legtöbb véristván figyelmen kívül szokott hagyni.
Tehát röviden a kérdésre válaszolva: nem játékvíz, csak szűk csoportnak éri meg, ezért az undok, kevésbé hozzáértő magyar builder közösség kicsúfolja. Tudtommal még PH-ról indult a játékvíz elnevezés, akkor is az entrylevel 15 ezres vízhűtésekre használtuk, nem a krakenre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!