Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi is az az APU?

Mi is az az APU?

Figyelt kérdés

Nem vagyok valami nagy számtech zseni, minimálisan értek csak hozzá, szóval lehet hatalmas hülyeséget kérdezek.

Ezt találtam rá:

"An accelerated processing unit (APU) is a processing system that includes additional processing capability designed to accelerate one or more types of computations outside of a CPU. This may include a graphics processing unit (GPU) used for general-purpose computing (GPGPU), a field-programmable gate array (FPGA), or similar specialized processing system"

Tehát akkor az APU az a CPU-ba integrált VGA (mint pl. Intel HD3000)?

Mármint nem csak ez, de ez is APU-nak számít?

2012. márc. 14. 20:17
 1/9 anonim ***** válasza:

Igen, az APU pontosan ezt jelenti: CPU-ba integrált VGA.

Itt van róla teszt:

http://www.youtube.com/watch?v=MESTKWEaUIk&feature=g-all-u&c..

2012. márc. 14. 20:18
 2/9 anonim ***** válasza:

"mint pl. Intel HD3000"

Az Intel HD3000 nem APU. Csak egy processzormag és egy grafikus mag egy lapkára öntve. Semmi különbséget nem mutat a szokványos megoldásokhoz képest, azt leszámítva, hogy közelebb van a két végrehajtóegyég egymáshoz fizikailag. Ezzel szemben egy APU-ban a kommunikáció közvetlen, és heterogén kódot is végre tud hajtani. Ilyenje egyelőre csak az AMD-nek van, idén fog megjelenni az első Intel darab.

2012. márc. 14. 20:22
 3/9 anonim ***** válasza:

Ez gondlom segíthet:

[link]

Amúgy jelenleg még az egyetlen APU a Llano ami a cikkben is szerepel.

2012. márc. 14. 20:31
 4/9 anonim ***** válasza:
Meg a Brazos.
2012. márc. 14. 21:36
 5/9 Panda Péter ***** válasza:
az APU lényege, hogy egy chipben van a CPU és GPU rész (tehát ugyanazon a szilíciumszeleten, nem csak egy tokban, mint az első i3/i5-öknél) ÉS emellett a GPU-t fel lehet használni általános számításokra (OpenCL vagy C++ AMP). Ilyen egyelőre csak az AMD-nek van, nemsokára az intelnek is lesz (Ivy Bridge).
2012. márc. 14. 21:40
 6/9 A kérdező kommentje:

Értem.

És akkor ennek értelme is van, vagy hogyha a GPU külön van, de ezerszer erősebb, tehát egy normál dedikált VGA akkor tökmindegy, mert azt fogja használni, vagy azért számít akkor is?

2012. márc. 14. 23:32
 7/9 Panda Péter ***** válasza:

mert a CPU és GPU közötti kommunikáció késleltetése iszonyú nagy, ha külső kártyáról beszélünk, akkor is, ha PCI expressz tizennyolcezer van, akkor is. chipen belül kb. büntetlenül tudnak egymással kommunikálni, adatot cserélni. ez a későbbiekben nagyon jól jöhet.

de mélyebb dolog az integráció annál, minthogy egy chipre költözik a GPU és a CPU, ennél komolyabbak a tervek. hosszú távon az a cél, hogy a lebegőpontos integer egységek feladatát teljesen átvegyék grafikus mag "shaderei" (AMD-nél vektroprocesszorok, nV-nél CUDA magok). ez az egyetlen módja a teljesítmény további növelésének, úgy, hogy az egyszálas teljesítmény erős maradjon (CPU magok) és a többszálas, ún througput teljesítmény az elvárt módon nőhessen. persze ehhez még évek kellenek.

illetve látni kell azt is, hogy a PC-s hardver megy utána a konzolnak, ahol szintén ez lesz a trend, hogy APU, közös memóricímtérrel (tehát nem lesz külön rendszermemória és videómemória, hanem csak egy közös memória). az erre való átállás sem lesz két perc.

én amondó vagyok, hogy most még jelen pillanatban senkinek sem származik hátránya abból, ha nem APU-t vesz, de pár év múlva a klasszikus CPU-k ideje le fog járni, ha tetszik ez az embereknek, ha nem. platformokat fogunk vásárolni, így a PC eddigi "szabadsága" csökken ugyan, de a teljesítménynövekedés fenntartható marad.

2012. márc. 14. 23:56
 8/9 Panda Péter ***** válasza:
egyébként ezt a "külső kártya ezerszer erősebb" berögződést is el lehet felejteni, pl ott a Llano, az abban lévő IGP is meglepően erős.
2012. márc. 14. 23:56
 9/9 anonim ***** válasza:

"Meg a Brazos."

Természetesen az is, kiment a fejemből, ezért utólagos elnézést.

Amúgy ha már itt tartunk, kérdező tökéletesen megértelek sok olyan emberrel találkozok akiknek nem tetszik ez(pont az össze-vissza variálhatóság hiánya okán), de ez van, minden gyártó "ebbe megy bele", és aláírom elsőre szerintem is furán hangzott, de koránt se lesz olyan szörnyű a dolog, sőt...csak kicsit bele kell merülni.

2012. márc. 15. 08:13

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!