Van a videokártyák között "olyan" különbség, mint a prociknál? (így elég hülyén hangzik, de a magyarázat értetővé teszi)
hát annyi biztos, hogy nvidia-nal van a physx, ami benne van a driverben. ez egyfajta 3D gyorsító.
Atinál nincs ilyen...
el ne hidd ezt a baromságot amit az előző válaszoló írt. bár amit te írtál, az is inkább csak berögződés. az intel féle core i5/i7 nagyon jól sikerült széria majd mindenben veri az AMD-t, viszont drágábbak is, így ár/érték arányban kb ugyanott van a két gyártó, ergo mindenki a pénztárcájához képest jó teljesítményt kap.
videókártyáknál szerintem a régebbi, hd4000 és hd5000 típusú kártyák jobbak voltak a konkurens geforce-oknál, főleg teljesítmény/fogyasztás arányban. azonban a legújabb geforce-ok és radeon hd6000-esek úgy néz ki egálban vannak teljesítményben, majd az árazás fog dönteni.
visszatérve az előző válaszolóra, tény, hogy a geforce-ok tudják a physx-et, de ennek köze nincs a 3d-hez, és köze nincs a gyorsuláshoz, illetve nem úgy, ahogy először gondolná az ember. a physx lényege, hogy ha a program (jellemzően játék) támogatja a technológiát, akkor a videókártya felhasználható arra, hogy hardveresen gyorsítsa a fizikai számításokat, így élethűbb fizikai hatások produkálhatók. ezt azonban sajnos nem a legtöbb játék támogatja, és néhol igencsak visszaveti a teljesítményt (gondolj csak bele, a kártyának amúgy csak a grafikát kell számolnia, viszont bekapcsolt physx-szel a grafikát ÉS a fizikát is neki kell). a komolyabb konfigurációkban külön geforce felelős a fizikai számításokért, de az már nem a halandó ember által megfizethető kategória. 3d-s technológiát pedig mindkét gyártó termékei tudnak (legalábbis az újabbak).
> Van ilyesmi különbség az nVidia és az Ati kártyák között?
Ilyesmi különbség van nVidia-nVidia és Ati-Ati kártyák között is!
a véleményed pár éve még helytálló lett volna, most azonban közel sem. teljesítményben maximum a felsőkategóriában tud előnyt felmutatni a hd4000 hd5000 ellen bevetett aktuális geforce generáció, a középkategória még mindig az ati felségterülete (kivétel a gef gtx460, az jó kártya lett).
az nvidia "the way its meant to be played", vagy másnéven "vegyük meg a fejlesztőket kilóra, hogy a mi kártyáunkon jobban menjen a játék" programja meg már egy ideje nem megy.
köszönöm mindenkinek!
de még igazi választ nem kaptam, mindenki csak a saját véleményét mondja el (bár ebből is tanultam valamit). ebből azt szűrtem le, hogy mind a 2 márka nagyon jó, a felhasználó döntése számít.
ha valakit érdekelne AMD-s a rendszer és nVidia 8600 GTS kártyám van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!