Linux vagy Windows?
Nyílván sok ilyen kérdés van már itt, és olvasgattam és sok helyen róla de gondoltam megkérdezek azért pár dolgot hátha van itt 1-2 gyakorlott felhasználó..
Szóval én Windows 7-ről szeretnék váltani Linuxra semmi különösebb oka nincs, egyszerűen meguntam már a windowst és szeretem a változatosságot :D
Először is melyik linux verziót ajánljátok egy kezdőnek? egyik helyen ubuntut ajánlják másik helyen szarrá oltják..
Leginkább netezésre, torrentezésre, filmezésre használom a gépet gondolom erre megfelel a linux is.
Telepítés után drivereket automatikusan feltelepíti vagy nekem kell egyenként? alaplap, vga, hang stb..
Válaszaitokat előre is köszönöm :)
Mibol gonodolod, hogy itt lesz egyertelmu ajanlas?
En szemelyszerint utalom az Ubuntut, pontosabban a Unity-t. Desktopra az Ubuntura epulo disztrokkal nincsen baj, pl: Mint, Kubuntu, Lubuntu.
Mielott nekifognal szanj ra egy napot, amikor csak olvasgatsz a linux felepiteserol, mukodeserol. 10 eves cikkek / konyvek is tokeletesen megteszik.
"Először is melyik linux verziót ajánljátok egy kezdőnek? egyik helyen ubuntut ajánlják másik helyen szarrá oltják"
Azok dícsérik, akik nem kívánnak belemenni a rendszerhangolásba, konzolos állítgatásokba. És azok oltják, akik meg imádják maguk beállítani, minél jobban személyre szabni. Egyik megközelítéssel sincs semmi gond, minden attól függ, mit szeretnél csinálni. Szerintem neked teljesen jó az Ubuntu, aztán ha már kiismerted és meguntad, válthatsz másra.
"Leginkább netezésre, torrentezésre, filmezésre használom a gépet gondolom erre megfelel a linux is. "
Tökéletesen.
"Telepítés után drivereket automatikusan feltelepíti vagy nekem kell egyenként?"
Az Ubuntu és az arra épülő más disztrók (Pl. "Mint") tartalmazzák a legtöbb drivert. Nem hinném, hogy bármit is kellene utólag telepítened.
Személyes javaslatom: Linux Mint, a legújabb LTS.
Ha kiírtad DVD-re és arról indítod a gépet, ki is próbálhatod telepítés előtt. Ez egyébként a legtöbb disztróra igaz. ("Live CD/DVD").
@5.: Mint, pont egy Ubuntu varians. Persze, van Debianra epulo valtozata is, de nem azt szoktak erteni a Mint alatt.
Amugy azt nem ertem, hogy miert jo, hogy mindent neked kell csinalni (azaz foloslegesen szarakodni vele) desktopon. Valaki szeretne linuxal foglalkozni csinaljon egy szervert es azt rakja ossze maganak.
Mondom ezt ugy hogy egesz sokaig gentoot hasznaltam desktopon is, de meguntam hogy valami mindig szar volt es sokszor se idom se kedvem nem volt szarakodni vele. Mindig csak a desktopos dolgokkal volt baj a speci igenyeim miatt (hang, monitorok kezelese, ...).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!