A szóját ezért is válasszam?
Részletek Szendi Gábor könyvéből....
A szója a nyugati táplálkozás egyik időzített bombája, ugyanis az élelmiszeripar oly mértékben támaszkodik rá, és oly mértékben része rejtett módon táplálékainknak, hogy a kiiktatásában reménykedni sem lehet, ugyanakkor sok veszélyt hordoz magában. Az élelmiszeripar hatalmas összegeket költ arra, hogy a szóját a "veszélyes hús" egészséges alternatívájaként propagálja és a "természetes táplálkozás" hívei, a vegetáriánusok és bioboltok naiv bizalommal eltelt vásárlói az elsődleges áldozatai ennek a propagandának.
A szójakészítményekben található, ember számára emészthetetlen szerves anyagok, az oligoszacharidok komoly gázképződést okoznak. Ez különösen az élelmiszerekbe rejtett szójával kapcsolatban problémás, mert a gyanútlan fogyasztó nem tudja bélgörcsei okát.
szója különösen sok proteáz gátlót tartalmaz. A proteáz enzimek felelősek a fehérjeemésztésért, a szója tehát fehérjeemésztést gátló anyagokat tartalmaz. A gyártás során alkalmazott hőkezelés ennek egy részét semlegesíti, azonban még így is a szójakivonatban az eredeti mennyiség 10%-a megmarad. Az emberek eltérő mértékben érzékenyek a fehérjeemésztést gátló anyagokra. A csökkent hatékonyságú fehérjeemésztést a szervezet a fehérjebontó enzimek túltermeléssel kompenzálja, ami rendszeres szójafogyasztás esetén a hasnyálmirigy túlműködését és megnövekedését eredményezi.
A szójabab igen sok fitátot tartalmaz, amely meggátolja különböző fémek, így a kalcium, a vas, a jód, a réz, a cink felszívódását. A fitátok nem reagálnak a hőkezelésre, így a szójafehérje kivonatban is szinte eredeti mennyiségben jelen vannak. Ez különösen veszélyes a szójafehérjéből készült bébitápszerekben, hiszen a csecsemőknél a felszívódási zavarok komolyabb veszélyt jelentenek, lévén, hogy táplálkozásuk sokáig a tápszerre szorítkozik.
A szójának komoly lektin tartalma is van, ami elvileg a feldolgozás során hatástalanítódik, erre azonban mérget senki ne vegyen be. A szójalektin a bélbolyhokat károsítja és a bélsejtek burjánzását okoz, következésképen fokozott rákkockázatot képvisel.
A szójával az egyik legnagyobb probléma az, hogy rejtett formában egyre több ételben szerepel dúsító, sűrítő adalékanyagként. Ha a termékismertetőn egyáltalán feltüntetik, akkor is növényi fehérje kivonat, lecitin, növényi olaj, természetes ízanyag és hasonló ártatlan megfogalmazásokban adják a fogyasztó tudtára.
A szójában található ösztrogénszerű anyagokat ugyancsak feldicséri a szója és egészségipar, és rendszeresen idézik, hogy a keleti országokban, ahol szóját fogyasztanak, alacsonyabb a mellrák halálozás. Ilyenkor azonban mindig elfelejtik megemlíteni, hogy keleten jóval gyakoribb a nyelőcső, a gyomor-, a hasnyálmirigy, a máj- és a pajzsmirigyrák. És ami azért használna a nőknek, mert ösztrogénszerű, az ugyanezen oknál fogva nyilvánvalóan ártalmas a férfiaknak.
Természetesen tejsavót is használok:D
előző voltam:D
hasonlóképpen vagyok én is az elején olyan volt mint a fűrészport meg mint a hányás aztán megszoktam" power protein" :)
már csak jó élmény van róla ugy sem ez dönti el főleg az eredményt hanem a szilárd kaja benne van a nevében is táplálékkiegészítő
Hát szerintem szomorú hogy már mindenki írhat könyvet...már csak az aszpartámról kéne egy ilyen "negatív" kritika...egyértelmű kutatás eredmény NINCS de az okos Szendi Gábor-ka okosabb mint a tudósok és megmondja a tutit!
Én annyit tudok mondani hogy én használok szóját(kevert,régebben izolátumot-rendes tejavóval) és nem volt gáz képződés,sem semmilyen probléma. Amúgy...sok pozitív írás is van a szójáról(mint izolátum) és nem mindegyik a gyártótól származik. A tejsavó meg szerintem túl van Hype-olva. Minden fehérjének meg van a maga előnye/hátránya, nem lehet azt mondani hogy ez szr a mársik meg a fehérjék "királya". Ez csak üzlet! A teszto csökkentés meg már idejét múlta. Olvasd el shop.builderen!
Amúgy meg ha csak azt az egyszerű tényt nézzük hogy az ember mindenevő, akkor mind a növényi-állati fehérjét is tudjuk hasznosítani(az egymást kiegészítő növényi fehérjék is TELJESET ADNAK/szója amúgy is teljes) És! Elméletileg ugyanúgy alkalmas izomépítésre(bodybuilding.com) Én azt javaslom egy jó minőségű kevert fehérje meg emésztő enzim kapszula. Olcsó.Jó ennyi. elnézést a hosszú sorokért!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!