Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Hogyan kezdjek neki a parkour-...

Hogyan kezdjek neki a parkour-nak?

Figyelt kérdés
El szeretném kezdeni a parkour-t.A roll meg már ilyenek mennek.
2012. máj. 18. 19:41
 1/7 Chruser ***** válasza:

Na, akkor lényegében már el is kezdted.

Ami az elején kell:

-magadhoz képest legyél kitartó, erős és gyors. Nem az a lényeg, hogy egy 120 kilós fullizom boxoló legyél, hanem, hogy például fel tudd húzni magad egy párkányról vagy ne fáradj ki 5 perc futástól.

-tudd mi is az a Parkour, értsd meg a lényegét és gyakorolj ennek megfelelően. A legtöbb baleset, esés, stb. a helytelen gyakorlásból ered és abból, hogy az illetőnek fogalma sincs a Parkour-ról.

-gyakorolj amennyit csak tudsz, ha lehet haverokkal, ismerősökkel, többen mindig könnyebb és jobban megy. Hamarosan itt a nyár, lesz idő bőven :)

-mindig melegítsd be, sose vállalj be olyan ugrásokat, amire tudod, hogy nem vagy képes, edz, és tanulj a saját hibáidból és tapasztalataidból, és másokéból is persze :)

Ja és élvezd amit csinálsz! A Parkour egy életstílus, egy szabad és örömteli megközelítése az életnek, hamarosan te is rájössz majd :)

Sok sikert!

2012. máj. 19. 11:26
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi.Tudok minden dolgot a parkour-ról.És abban tudsz segíteni hogy a hátraszaltótól ne féljek?:O fejre tudok esni könnyedén ha egy magasabb helyről ugrom?
2012. máj. 19. 11:55
 3/7 Chruser ***** válasza:

A hátraszaltó egy elég nehéz mozdulat, egyedül semmiképen nem ajánlom a gyakorlását. Tornaterembe bemész egy-két haverral, kiraktok vagy két nagyobb szivacsot, ha van ilyen jó vastag, nagydarab, az is megteszi, a lényeg, hogy ha ráesel sokat elnyeljen. A mozdulat nagyon technikás, sok gyakorlás kell hozzá és az se ártana, ha az előreszaltót tudnád előtte, majd írd meg, hogy milyen akrobatikus mozdulatokat tudsz már megcsinálni és így könnyebb lesz segíteni.

De a lényeg, hogy amikor először próbálod próbálj meg kizárni minden egyebet és csak a mozdulatra koncentrálj, aztán nagylevegő és adj bele mindent, különben nem érsz át rendesen. Nyugi, fejre nagyon nehéz esni, max kézre esel, az is igen fájhat, de ne foglalkozz azzal, hogy mi történhet. Legyen melletted vagy kettő haver, lehetőleg erős legények, akik tudnak segíteni, azzal, hogy fogják a karod és segítenek átpörögni. Nem fog elsőre menni, az biztos, de kb. ilyen guggolásba érkezel majd, a kezed meg előtted. De ha már megvan az első utána már nem fogsz annyira félni tőle, így már jobban fog menni. Ha már alakul a dolog, akkor már csak legyen ott melletted valaki a biztonság kedvéért.

Még pár dolog:

-a technikát nehéz elmagyarázni, de rá fogsz érezni idővel, nagyjából annyi, hogy rántsd hátra a fejed és akkor a tested követi majd, fent húzd össze magad, a lábad legyen behúzva, aztán majd nyújtsd ki

-a lényeg sose az, hogy hátrafele ugorj, hanem, hogy felfelé és ott pörögj át

-magasból semmiképp se próbáld, amíg egyenes talajon nem megy hibátlanul, utána már lehet pl. 1 zsámolyról, vagy csak a szekrény felső részéről, de pl. egy kisebb dombról a szabadban is lehet, láttam már sóderről gyakorolni srácokat, ügyes ötlet :)

-a félelmedet pedig legjobban gyakorlással tudod legyőzni, az első alkalom előtt pedig valahogy próbálj meg lenyugodni és gondolj arra, hogy úgyis szivacsra esel, semmi probléma nem lehet, m,elletted vannak a haverok, szóval ugrás! :)

Sok sikert!

2012. máj. 19. 12:17
 4/7 A kérdező kommentje:
Értem köszi.:D és neked (ha tudsz) az előreszaltó egy magasabb helyről könnyedén megvolt?
2012. máj. 19. 12:22
 5/7 Chruser ***** válasza:

Szívesen! :) Örömmel segítek mindenkinek.

Az előreszalót még nem próbáltam magasabb helyről. Tornateremeben egy szivacson megcsinálom, haverom próbálta már szekrényről is, de egy helyből nehéz és elég bután néz ki, nekifutásból ha felugrasz rá, akár zsámolyról is, akkor viszont nagyon jó tud lenni, és egyáltalán nem nehéz, csak legyen alattad szivacs mindenhol, ilyenkor nagyon nagy lendület visz tovább és több métert is repülsz :) Én nem próbáltam meg, mivel én inkább a Parkour mozdulataihoz kötődöm, de idővel majd belekezdek a különböző akrobatikus mozdulatokba is, de előbb mindenképpen tökéletesíteni akarom az alap mozdulataimat. Persze, mikor kezdtem én is gyakoroltam pl. előreszaltót, tarkóbillenést, mostanában Wall FLip Verticalt(más néven Palm Flip, Vertical), tehát az ilyeneket is "érzem" úgymond, mert ezeknek a technikáját főleg érezni kell, nem pedig tudni :)

Előbb-utóbb mindenki ráérez a mozdulatokra, én már közel 1 éve gyakorlok, tudom ez nem sok, de megadta azt a tapasztalatot, hogy bármilyen mozdulatot akarok gyakorolni, egyszerűen és könnyen megtanulom, mivel érzem és értem a Parkour lényegét és szellemét és ez nagyon sokat segít, még ha kicsit hülyeségnek is hangzik :)

2012. máj. 19. 12:42
 6/7 A kérdező kommentje:
tudsz nekem mondani könnyű trükköket? (ha lehet annak mondani)?
2012. máj. 20. 09:01
 7/7 Chruser ***** válasza:

Hát például a Vaultok (Lazy, Turn, Monkey), ezek igazán egyszerűek, a legtöbb ember semmi tapasztalat nélkül képes megcsinálni őket, de persze ez nem azt jelenti, hogy akkor ezt nem is kell gyakorolni. Ezek ugyanúgy részei a Parkour-nak mint például egy nehezebb Dive Kong, de valóban elég könnyűek.

Szerintem nagyjából ezekkel kezd, YouTubon vagy trukkok.hu-n nézd meg, hogy miről is van szó, aztán hajrá:

-Roll (tudom, azt mondtad már megy, de azért ajánlom a tökéletesítését)

-Lazy Vault

-Monkey Vault

-Dive Roll

-Thief Vault

-Reverse Vault

-Wall Run

-Tic-Tac

-Cat Leap

Meg pár egyszerűbb akrobatikus mozdulat:

-Előreszaltó (Frontflip)

-Tarkóbilenés (Kip Up)

-Cigánykerék (Cartwheel)

-Előre flikk (Front Handspring)

Egyéb:

-Kézenállás (Handstand)

Ha ezeket megtanulod és tudod is használni, beépíteni a mozgásodba, akkor már egyszerű lesz elsajátítani a többi nehezebb mozdulatot, mivel szinte mind ezeken alapul.

Gyakorolj sokat! :)

2012. máj. 20. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!