Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Wing Tsun vagy Wing Chun?

Wing Tsun vagy Wing Chun?

Figyelt kérdés
Két külön irányzatról/stílusról beszélünk, vagy egyszerűen csak néhányan nem tudnak írni?
2011. jan. 15. 21:20
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
Más stílus,vagy az oktató magára szabta a stílust,kicsit hozzátett,elvett belőle.Egyébként van még egy csomó fajta pl a Wing Tzun.
2011. jan. 15. 21:23
 2/32 A kérdező kommentje:
Most meg valaki Wing Tzun-t ír, hát megáll az eszem! Van esetleg Wing Schiun is?
2011. jan. 15. 21:32
 3/32 anonim ***** válasza:
100%

Van egy csomó elfuserált vagy éppen kifejezetten jól kidolgozott mellékága az eredeti stílusnak, azonban két fő ág létezik:

1. A Wing Chun, azaz a tradicionális irányzat, amit Ip Man terjesztett elsősorban, általa lett ismert, korábban kihalófélben volt.

2. A Ving Tsun, azaz Ip Man egyik potenciális utódjának, Leung Ting-nek a stílusa, aki ezt azután hozta létre, hogy nem ő kapta a stafétabotot. Ezen ág elsődleges jellegzetessége a láncütés, amivel manapság általában a Wing Chun-t is azonosítják, holott az eredeti stílus nem is tartalmazta ezt a technikát.

2011. jan. 15. 21:34
 4/32 A kérdező kommentje:
Aha,szóval ez olyan mint a Vikartóczky-féle Nihon Tai Jitsu & Nihon Ju Jitsu és a Pospischil féle-Zen Nihon Tai Jutsu Do, belső viszály miatt kettévált. Hát köszönöm a válaszod, még annyi, hogy akkor a Wing Chun-t találta fel a szerzetes nő ugye? És Bruce Lee-t ki tanította, ez a Ip Man, vagy a Leung Ting? Am. ez a Ip Man Véletlenül nem azonos Yip Man-nal a híres Tai Chi mesterrel? (két külön ember, vagy itt is csúnyán elírták egyesek?)
2011. jan. 15. 21:43
 5/32 anonim ***** válasza:

Yip Man és Ip Man egy és ugyanaz az ember, attól függ, milyen átírást alkalmazol a kantoni nyelvről. Viszont ő a Wing Chun mestere volt, hasonló nevű Tai Chi Chuan mesterről nem hallottam. Tán Yang Lu-Chan-ra gondolsz?

Bruce Lee mestere Ip Man volt, és mindenféle tündérmese meg Sárkány-sztori ellenére Lee-t szimplán kénytelen volt a Mester kicsapni az iskolájából, mert állandóan provokálta az idősebb tanítványokat.

Igen, a Wing Chunt alkotta meg egy szerzetesnő, és a legenda szerint arról a hölgyről nevezte el, akinek megalkotta a stílust, hogy legyőzhesse agresszív kérőjét, és ahhoz mehessen hozzá, akit szeretett. Szó szerinti fordításban a Wing Chun jelentése "gyönyörű tavasz".

2011. jan. 15. 22:06
 6/32 A kérdező kommentje:
Igen, bocsi elnéztem, tényleg Yang a neve. Ezt a Bruce Lee történetet eddig még nem hallottam, ezek szerint részben a sértődöttség lehetett a Jeet Kune Do megalapításának egyik oka?
2011. jan. 16. 00:19
 7/32 anonim ***** válasza:

A negatív sztorikat nem szívesen mesélik a híres harcosokról. Például Yamaguchi Gogen-t a II. Világháború után körözött személy volt, mint a japán nácizmus meggyőződéses híve. Nem szép történet, és sokakból csalódást válhat ki.

Véleményem szerint Bruce Lee esetében másról van szó. Mire kicsapták Lee-t, már elég jól kitanulta a Wing Chun-t. Egy idő után kiment Amerikába tanulni, ott alapította meg a Jeet Kune Do-t, az ökölvívásból vett és a korábbi tapasztalatai, valamint egyéni elképzelései alapján. Kétlem, hogy oka lett volna a sértődésre, miután a viselkedése folytán jogos volt az elbocsátása, és ezt nyilván ő is fel tudta mérni. Balhés fickó volt, viszont valószínűleg éles eszű is.

2011. jan. 16. 00:30
 8/32 anonim ***** válasza:
71%
Én Wing Tsunra járok. nagyon jó harcművészet. Viszont nagyon nehéz is. Főleg agyba fárad le az ember. Viszont a láncütéssel bárkit 10mp alatt ki lehet nyíni. szembe jön az emberrel 2 méteres 150kg kan cigány. természetesen kötözködni vagy verekedni akar majd hát pár hónap gyakorlás után fél perc sem kell és úgy lezúzod hogy belehal. csak ajánlani tudom. különösebb fizikai erő nem kell hozzá. és csajok is csinálhatják ugyan is egy nő fejlesztette ki az ütés és rúgás kombinációkat.
2011. jan. 16. 00:35
 9/32 anonim ***** válasza:
54%

Hm.Én másképp tudom Lee távozását Ip Mantól.

Lee édesanyja Európai származású volt és ez előbb-utóbb kiderült.Akkoriban meg csak kínai származásúak tanulhattak wt-t,nem engedték,hogy nyugati,vagy részben nyugati származású ember tanulja.

2011. jan. 16. 00:36
 10/32 anonim ***** válasza:

Kétlem, hogy Ip Man ilyen felvilágosulatlan lett volna. Továbbá az általad írt verzióval élesen ellentmond az a tény, hogy Ip Man maga is sokat tett a Wing Chun világszintű terjesztéséért.

Bocsáss meg, amit írok most, csakis jó szándékból írom, fontosnak tartom a kétes információk tisztázását bármilyen kérdésben, itt pedig különösen.

2011. jan. 16. 01:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!