Volt olyan, hogy valaki utólag firkált egy végrendeletet?
Öröklésnél van egy végrendelet, de nem fér a fejembe, hogy születhetett az meg. Az elhunyt teljesen beszámíthatatlan volt egy ideje, a végrendeletet még nem láttam, most lesz a hagyatéki leltár.
Köszönöm.
1. Végrendeletet bármikor írhatott az illetö, akár 10-20 éve is.
2. NEKED miért kellett volna látni? (Eleve nem derült ki, hogy kije vagy az elhunytnak) A végrendeletet a közjegyzönél lehet tartani és akkor senkinek nem ekrül "véletlenül" a kezébe.
3. Utólag végrendeletet írni nem igazán lehet, mert az okirathamisításnak számít és komolyan büntetik.
4. Egy végrendeletet vagy saját kezüleg kellene leírnia a hagyatékozónak plusz két tanunak alálírni ott helyben - ehhez minimum három különbözö embernek kellene résztvennie a hamisításban, vagy a közjegyzö fogllaja írásba, de csak az illetö személyes jelenlétében - ehhez eg a közjegyzönek is benne kellene lennie a hamisításban.
Egy végrendeletet nem lehet "firkálni", ahhoz, hoyg elismerhetö legyen, több alaki követelménynek meg kell, hogy feleljen.
Attól, hogy te nem tudsz róla, még böven lehet érvényes végrendelet, amit akár évekkel ezelött letétbe helyeztek a közjegyzönél.
Az meg, hogy az illetö - az örökhagyó - mennyire volt beszámíthatatlan és mióta, az egyértelmüen megállapítható, ha orvos látta. (A te magánvéleményed nem számít)
Nem igazán tudom mi a hivatalos formája egy végrendelet írásának, de amikor a dátum szerint készült, akkor már bőven demens állapotban volt az illető.
Ezért írtam, hogy "firkált" mert nem tudom, hogy lehet ezt utólag meghamisítani.
De gondolom a hagyatéki tárgyalásnál ennek jelen kellene majd lennie, hogy betekinthető legyen.
Ahhoz, hogy valaki egy családon kivüli valkaire hagyja a vagyonát, a "törvényes" örökösnek nem kell tudni a végrendeletröl, erre az örökhagyónak semmi kötelezettsége sincs.
Ha idegenre hagyta a vagyont, akkor az a végrendelet közjegyzö elött készült, és így nem sok értelme van megtámadni.
A végrendeletet megtámadni nem egyszerü, igen hosszadalmas dolog és a legtöbb esetben nem adnak igazat a megtámadónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!