Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Volt olyan, hogy valaki...

Volt olyan, hogy valaki utólag firkált egy végrendeletet?

Figyelt kérdés

Öröklésnél van egy végrendelet, de nem fér a fejembe, hogy születhetett az meg. Az elhunyt teljesen beszámíthatatlan volt egy ideje, a végrendeletet még nem láttam, most lesz a hagyatéki leltár.

Köszönöm.

2016. nov. 15. 05:48
 1/10 anonim ***** válasza:
82%

1. Végrendeletet bármikor írhatott az illetö, akár 10-20 éve is.

2. NEKED miért kellett volna látni? (Eleve nem derült ki, hogy kije vagy az elhunytnak) A végrendeletet a közjegyzönél lehet tartani és akkor senkinek nem ekrül "véletlenül" a kezébe.

3. Utólag végrendeletet írni nem igazán lehet, mert az okirathamisításnak számít és komolyan büntetik.

4. Egy végrendeletet vagy saját kezüleg kellene leírnia a hagyatékozónak plusz két tanunak alálírni ott helyben - ehhez minimum három különbözö embernek kellene résztvennie a hamisításban, vagy a közjegyzö fogllaja írásba, de csak az illetö személyes jelenlétében - ehhez eg a közjegyzönek is benne kellene lennie a hamisításban.

2016. nov. 15. 07:28
 2/10 anonim ***** válasza:
93%

Egy végrendeletet nem lehet "firkálni", ahhoz, hoyg elismerhetö legyen, több alaki követelménynek meg kell, hogy feleljen.

Attól, hogy te nem tudsz róla, még böven lehet érvényes végrendelet, amit akár évekkel ezelött letétbe helyeztek a közjegyzönél.

Az meg, hogy az illetö - az örökhagyó - mennyire volt beszámíthatatlan és mióta, az egyértelmüen megállapítható, ha orvos látta. (A te magánvéleményed nem számít)

2016. nov. 15. 07:34
 3/10 anonim ***** válasza:
Biztos volt, aki megpróbálta, de az nem lesz érvényes végrendelet.
2016. nov. 15. 07:45
 4/10 A kérdező kommentje:

Nem igazán tudom mi a hivatalos formája egy végrendelet írásának, de amikor a dátum szerint készült, akkor már bőven demens állapotban volt az illető.

Ezért írtam, hogy "firkált" mert nem tudom, hogy lehet ezt utólag meghamisítani.

De gondolom a hagyatéki tárgyalásnál ennek jelen kellene majd lennie, hogy betekinthető legyen.

2016. nov. 15. 09:21
 5/10 A kérdező kommentje:
Az én magánvéleményem annyiban számít, hogy majd én fogom megtámadni a végrendeletet....
2016. nov. 15. 09:24
 6/10 A kérdező kommentje:
Amúgy szerintem neked tökmindegy, hogy kije vagyok az elhunytnak....
2016. nov. 15. 09:25
 7/10 A kérdező kommentje:
Amúgy nekem annyiban kellett volna róla tudnom, hogy egyenesági leszármazott vagyok, és akivel írták a végrendeletet, kb a marinéni szomszédjának az unokájának a kisöccse volt kategória.
2016. nov. 15. 09:26
 8/10 kovpet ***** válasza:
Ehhez ügyvéd fog kelleni, kezdj el keresni egyet.
2016. nov. 15. 13:28
 9/10 anonim ***** válasza:

Ahhoz, hogy valaki egy családon kivüli valkaire hagyja a vagyonát, a "törvényes" örökösnek nem kell tudni a végrendeletröl, erre az örökhagyónak semmi kötelezettsége sincs.

Ha idegenre hagyta a vagyont, akkor az a végrendelet közjegyzö elött készült, és így nem sok értelme van megtámadni.

A végrendeletet megtámadni nem egyszerü, igen hosszadalmas dolog és a legtöbb esetben nem adnak igazat a megtámadónak.

2016. nov. 15. 16:13
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Közjegyző előtt megírt és bejegyeztetett végrendeletet megtámadni nincsen sok értelme. A közjegyző a végrendelet megirásakor beazonositja a végrendelkezőt, és ha demens állapotot tapasztal, akkor ennek megfelelően cselekszik... Még egy hagyatéki tárgyalásnál is figyel arra a közjegyző, hogy demens-e az örökös, vagy van vmilyen problémája. 93 éves apukám után örököltem én és 91 éves anyukám, hosszadalmas móka volt, mire a közjegyző elfogadta, hogy egy 30 ezer forint értékű földdarabról édesanyám lemond a javamra...annyiszor elmondta szegénykém, hogy ő már nem tud kapálni... Anyukám nagyothalló, 88-szor elismételtettek vele mindent. Rokonom egyik gyermeke süket, nem fogadta el a közjegyző a testvérét jeltolmácsnak, hanem független jeltolmácsot hivatott a hagyatéki tárgyalásra. Szóval a közjegyzők igen edzettek ám... Ha egyenesági leszármazott vagy, akkor talán rendelkezel orvosi papirokkal, elvégre egy demens apukát-anyukát gondozni is kellett ugye, akár évekig... Szerintem a hagyatéki tárgyalást meghirdető közjegyzőnél kérjél előzetes egyeztetésre lehetőséget, és kérj betekintést a végrendeletbe. Erre lehetőség van tudtommal. A továbbiakat annak alapján, az ügyvédeddel együtt eldöntheted. Ha esetleg szociális otthonba raktad a szülődet, és ott buheráltak valamit, akkor van esélyed a végrendeletet megtámadni, de akkor is kemény meccs lesz, be kell bizonyitanod az okirathamisitást illetve a szülőd demenciáját orvosi papírokkal. Vannak szemétségek demens emberekkel, ez sajnálatos tény. Mikor és hogyan derült ki számodra, hogy végrendelet van?
2016. nov. 21. 12:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!