Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tehet a biztonsági őr?

Mit tehet a biztonsági őr?

Figyelt kérdés
ha mondjuk elkapnak valakit a tescoba és beviszik a szobába hogy átmotozzák,mit csinálhatnak vele?ha azt mondja az ember hogy én nem megyek be akkor kényszeríthetik?és muszály megvárni a rendőröket?
2010. szept. 13. 11:02
1 2 3
 1/26 anonim válasza:
100%

Szia.

A biztonsági őr semmi féle képpen nem motozhat meg,de még az iratokat sem kérheti el.Ha elkéri,akkor nem "vagy" köteles neki odaadni.Rendőrt kell hívnia,és majd ők intézkednek.Elméletileg feltarthat a rendőrség kiérkezéséig,de ez is relatív.Mivel erőszakot nem alkalmazhat a visszatartásodra.

2010. szept. 13. 11:10
 2/26 A kérdező kommentje:
tehát ha én azt mondom hogy nem megyek vele akkor nem tehet semmit?
2010. szept. 13. 11:21
 3/26 anonim ***** válasza:
100%
de amint te erőszakosan viselkedsz, akkor ő már önvédelemből leteperhet, szóval ;)
2010. szept. 13. 11:21
 4/26 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszodat!nem én akarok lopni csak a multkor a tescoba voltam és fizettem,amikor odajött hozzám 2 őr hogy menjek velük!én nem akartam mert a gyerekem kint várt a kocsiban és siettem!de ők nem engedték hogy elmenjek!bevittek valami szobába és 1 óráig tartott mire felkutattak mindent!persze nem találtak semmit,de engem nagyon megaláztak és a gyerek azóta fél hogy ott hagyom!mit tegyek hogy ezt máskor ne tehessék meg velem!?
2010. szept. 13. 11:32
 5/26 anonim ***** válasza:
100%

Na remélem egy hozzáértő is válaszol, mert ez engem is érdekelne. Józanul belegondolva nem korlátozhat a személyi szabadságodban, nem nyúlhat a cuccaidhoz és ebbe a motozás se fér bele, viszont mivel magánterületen vagy, és felmerült a gyanú, hogy loptál, nem tudom, mi a helyzet.

Azt megint csak pedzegetem, hogy utólag azért tehetsz lépéseket, ha megaláznak, feltartanak, rágalmaznak, és a többi, erre vannak polgári peres vagy magánvádas megoldások. Már ha valakinek megéri.

2010. szept. 13. 11:40
 6/26 anonim ***** válasza:
100%
ebben az esetben neked kellett volna rendőrt hívnod szerintem, hogy zaklatnak és gyakorlatilag így közvetetten veszélyeztetik a gyerekedet.
2010. szept. 13. 12:10
 7/26 anonim ***** válasza:
100%

A biztonsági őr feltartóztathat,és értesíti a rendőrséget.Te köteles vagy megvárni azokat!Ha nem várod meg őket,akkor pedig lopás alapos gyanújával jelentenek fel,és kamerából visszanézik,hogy ki is voltál,rendszámmal együtt,ami nem hinném,hogy jobb lenne.

Maximum azért tehetsz lépéseket,mert nem rendőr vizsgált át,hanem biztonsági őr,de erre pedig nincs bizonyítékod!(ergó ő jelenthet fel rágalmazásért!)

2010. szept. 13. 12:14
 8/26 anonim ***** válasza:
Én nem tudom, de valami joga csak lehet a biztonsági őröknek, különben feleslegesen lennének ott. Erre én is kíváncsi vagyok.
2010. szept. 13. 12:25
 9/26 anonim ***** válasza:
57%

Egyrészt a biztonsági őr nem motoz, csak megkér, hogy mutasd meg a táskád és s zsebed tartalmát. A szoba be van kamerázva, hogy a tolvaj ne hazudhasson arról, hogy mi történt.

A Tesco bejáratánál van néhány plakát, amin leírják, hogy mik a szabályok. Te a bolt területére lépve "ráutaló magatartással" elfogadod ezeket a szabályokat.

Kérdés, hogy ebben mit írtak le.

Jogilag, ha nem akarod megmutatni a táskádat, az is mondhatják, hogy te elmehetsz, de a táskát nem viheted el, amíg nem látják. Mivel magánterületről van szó, megmondhatják, mit hozhatsz/vihetsz.

Ha komoly gyanújuk van arra, hogy valaki lopott (pl. látták a kamerával), akkor feltartóztathatják, a rendőr kiérkezéséig "arányos" erővel. Ha el akar menni a tolvaj elé állhat, ha ütni akar, kicsavarhatják a kezét. Ha lőni akar, akkor vissza is lőhetnek. Tehát nem igaz, hogy nem alkalmazhat erőszakot, csak jól kell megválasztania, mikor mit csinál.

2010. szept. 13. 12:30
 10/26 anonim ***** válasza:
Ööö, ha elé áll, akkor nem a személyes szabadságában korlátozza? Ezek szerint a szomszéd legálisan zárna be a házába, ha úgy gondolná, mert magánterület?
2010. szept. 13. 12:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!