Valaki előzetesben van vidéken.Az illető budapesti lakos.Azt mondják felfüggesztettre számíthat,de ott vidéken.Valamit félreértettem,vagy van ilyen?És mit jelent?
2009. aug. 22. 09:18
1/9 anonim válasza:
Ha előzetes letartóztatásban van akkor a Bíróság fog az ügyében ítéletet hozni,a felfüggesztett büntetés azt jelenti hogy kap pl.2 év börtönt 3 évig felfüggesztve de azt nem kell leülnie csak akkor ha a három év alatt újabb bűncselekményt követ el,ekkor megkapja az új büntetését és mellette a felfüggesztett 2 évét is le kell ülnie.Viszont nem, biztos hogy az előzetes letartóztatásban kell letöltenie azt az időt amíg az ítélet megszületik,erről szintén a Bíróság dönt.
2009. aug. 22. 09:27
2/9 A kérdező kommentje:
Köszi.De ezt az időt,a felfüggesztettet itt Pesten,ahol lakik,ott töltheti le?Vagy kötve van helyhez?Mert úgy értelmeztem egy beszélgetésből,hogy ahol most van előzetesben,egy szigorú börtönben,abban a városban kell lennie.de lehet,hogy félreértettem valamit.
2009. aug. 22. 09:34
3/9 anonim válasza:
ha nem kap lakhelyelhagyási tilalmat akkor bárhol "leöltheti" a büntetését. (pontosabban, kivárhatja amígletelika felfüggesztett büntetése)
2009. aug. 22. 10:36
4/9 anonim válasza:
Nem a felfüggesztett büntetését kell letöltenie :)
A felfüggesztés azt jelenti, hogy hoznak egy ítéletet, amelynek a VÉGREHAJTÁSÁT függesztik fel és kötik feltételhez.
Azaz pl. a bíróság elítéli a vádlottat három év börtönbüntetésre, de a börtönbüntetés letöltése alól két évre felfüggeszti azzal a feltétellel, hogy NEM KELL végrehajtani az ítéletet, ha ez alatta két év alatt semmilyen büntetendő kihágást nem követ el. [Ez most nagyon leegyszerűsítve.]
Ha letelik a két év és nem történt "kihágás", akkor a három évet NEM kell letöltenie az illetőnek.
De a felfüggesztett börtönbüntetés nem jár lakhelyelhagyási tilalommal vagy semmi ilyesmivel. Hozhat ilyen ítéletet is a bíróság, azonban lakhelyelhagyási tilalmat egy felfüggesztett büntetésnél abszolút nem indokolt ítélni (azt még a nyomozati és bizonyítási szakaszban szokás).
2009. aug. 22. 14:26
5/9 anonim válasza:
Amíg nincs ítélet,addig van előzetesben.Ha a jogerős ítélet felfüggesztett lesz akkor nem kell börtönbe vonulnia,csak akkor ha a felfüggesztés alatt újabb bűncselekményt követ el.Az előzetes letartóztatás megszüntetéséről szintén a Bíró dönthet ha megszűnnek azok az okok amik indokolják az előzetes letartóztatást.Például nem kell tartani bűnismétléstől vagy szökéstől esetleg tanúk befolyásolásától.
2009. aug. 22. 15:25
6/9 anonim válasza:
Még annyit, hogy előzetesben ott fog maradni, ahol elkövette a bűncselekményt, aztán ha vége az előzetesnek és felfüggesztettet kap, valóban hazatérhet, mint előttem már írták, mozgásában nem lesz korlátozott, csak nem követhet el a felfüggesztése időtartama alatt újabb (hasonló jellegű) bűncselekményt.
2009. aug. 22. 16:17
7/9 anonim válasza:
A hasonló jellegű bűncselekmény alatt azt értem, hogy ha pl. rablás miatt van előzetesben, aztán kiengedik, épp telik a felfüggesztés időtartama, és ezalatt pl. nem fizeti a tartásdíjat (ami szintén bűncselekmény), nem fogják börtönbe csukni, mivel nem hasonló jellegű cselekményt követett el a felfüggesztés időtartama alatt.
2009. aug. 22. 16:19
8/9 NagyAttelo01 válasza:
Segítsetek, kaptam 2014. 5 - hónapban 3 év felfüggesztettet garázdaságért és most pedig 40. ft értékben lopással kaptak el , akkor ezt valószínű ,hogy le kell ülnöm?
2015. jan. 15. 21:39
9/9 anonim válasza:
"40. ft értékben lopással kaptak el ,"
Az szabálysértésnek számít, nem bűncselekménynek. Max pénzbírság vagy ejnyebejnye jár érte.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!