Mi a véleményetek ezekről a mondatokról?
Tarlós István két nappal ezelőtti sajtótájékoztatójáról:
20:52-től 21:16-ig:
"[...] Csak most már ehhez az kéne, hogy ne zavarjuk tovább össze a közvéleményt, mert itt alapfogalmak keverednek már, olyan módon, hogy megint kezd előállni az a helyzet, ami a mai magyar kommunikációban nem ritka, hogy a közvélemény előtt egy _teljesen_ zavaros kép alakul ki, amiből aztán ember legyen a talpán, aki kiigazodik. [...]"
25:27-től 27:35-ig is meghallgatásra érdemes, de nem írom le külön itt.
27:38-tól 43:30-ig is egy fontos szakasz van, belőle öt részt idézek itt, mert hosszú arra, hogy az egészet leírjam, de remélem, legalább így kijelölve az időpontját, végighallgatják azok, akik válaszolnak a kérdéshez:
"[...] Tudja, Szerkesztő asszony, nem csak egymást ismerjük mi, hanem ismerem én már a sajtó egy bizonyos szegmensét is, a másik fele se mentes ettől a jelenségtől, csak az másik irányba dolgozik. Gondolja, hogy véletlen, hogy én nem csináltam nagy csinnadrattával átadást a Széll Kálmán téren? Én már ebbe az utcába nem megyek be. Lesz majd egy nem túl nagyon látványos, de lesz majd egy hivatalos átadás - tudja mikor? Amikor nem tud ilyeneket kérdezni már. Ez akkor lesz. [...]"
"[...] Megpróbálok a lényegre szorítkozni mostmár. Mert ezeket az általános iskolai vakációkban lebonyolított gyermekveszekedésekre emlékeztető vitát én szeretném befejezni mindenkivel. Tehát mit is akarunk mi alapvetően? Semmi mást nem akarunk, mint megépíteni egy olyan védművet, amit húsz évig ígértek, és egy szalmaszálat nem tettek keresztbe érte. [...]"
"[...] Nem öröm nekem egyetlen fát se kivágni, de nem úszható meg a védműépítés fakivágás nélkül. Lehet ezzel a végtelenségig szórakozni, lehet mindenféle fogalmazástechnikákat kitalálni a mi gyalázásunkra, meg gyanúba keverésünkre, de ez nem változtat a tényeken. Szerintem arra kéne a figyelmet fordítani, hogy védműépítés után hogy fog kinézni a part. Mennyire lesz természetes, mennyire lesz használható az ott élők, és az odalátogatók számára, mennyire lehet ott sportolni, mennyire lehet kikapcsolódni, milyen rendezett lesz, és egyáltalán, mennyire őrzi meg, amennyire lehetséges, a természetes környezet arculatát, és mennyire lesz rendezett a mostani állapotokhoz képest. [...]"
"[...] Azt, hogy itt az egyszemélyes liberális párt összeszedje az országból az összes még összeszedhető liberálist, és azok között végezzünk egy közvéleménykutatást, hát ilyenre ne tessék számítani, mert ehhez természetesen nem fogok asszisztálni. [...]"
"[...] Nem növekedett egy hét alatt 2,7 milliárddal a költség, csak amikor én a költségekről itt beszéltem, akkor az uniós támogatás mértékét emlegettem, és egyszerűen nem tettem hozzá azt az önrészt, és azt a megtakarítást, ami már megvan. Azzal együtt _valóban_ 2,7 milliárddal több, de - hadd legyek nagyon jóhiszemű -, akkor félreértettük egymást, tehát az az interpretáció, hogy itt megmagyarázhatatlan módon egy hét alatt 2,7 milliárd növekedtek a költségek, maradjunk abban, hogy ez egy jóhiszemű tévedés. [...]"
48:58 - 49:37
"[...] Én csak azt tudom, hogy az örökös tiltakozók[at], és markáns kritikusokat be kéne ültetni az ilyen döntéshozói székekbe, mint az enyém, meg hozzám hasonlóké, és oda kéne adniuk nekik ezeket a feladatokat, hogy ezzel az eszközrendszerrel oldják meg. Aztán rikácsolni, kritizálni, bírálni, meg rémhíreket szárnyára engedni azt én is tudok, meg a hatéves unokám is, mert az a világ legkönnyebb dolga, elvenni az eszközrendszereket, és követelni a megoldást. [...]"
50:00-tól 55:00-ig is érdemes meghallgatni. Benne egy részlet:
"[...] Tudja maga, hogy, ha ezt állítom elő, mit kaptam volna Szalai szerkesztő asszonytól? Felmosta volna velem a mellékhelyiséget, ötször. Így, meg se jelent a hír. [...]"
55:00-tól 57:24-ig:
"[...] Nekem elég, ha nem rúgnak belénk azért, amit megcsináltunk, de az a helyzet, hogy nem véletlenül várok ezzel. Én műszaki aggyal mérem fel mostmár a helyzetet, és mindig kikalkulálom, hogy miből lehet balhét csinálni, és amennyire lehet, ezt igyekszem kiküszöbölni. Tudja, ha egy ilyet birtokba vesznek, akkor elkerülhetetlenül vannak olyan negatív tapasztalatok - reményeink szerint kicsik -, amiket ki kell javítani. Azt a lehetőséget senkinek nem akartam megadni, hogy belémtörölje a cipőjét, akkor, amikor egy ilyen baromi nehéz munkahelyen, ahova ennyi villamos, ennyi út fut be, ahol ekkora a forgalom, és úgy kell organizálni a kivitelezést, hogy végig fent kell tartani közben a forgalmat, az kizárt dolog, hogy a végén ne derüljön ki valami apró hiba, vagy hiányosság. Én ezt előre tudtam. És azért nem csináltam hivatalos átadást, mert meg akartam várni, amíg ezeket kijavítják, így kevésbé lesz sáros a cipő, amit belémtörölnek."
https://www.youtube.com/watch?v=8nNuFwaNidc
Megelőzöm a válaszok többségét: Tarlós személye azért hiteles a politikában számomra (szinte egyedüliként), mert párton kívüli (ami megmutatkozik a valós konfliktusaiban is), ugyanakkor mind a Fidesz-KDNP, mint a Jobbik egyidejűen támogatta őt a főpolgármesteri tisztségében 2010-ben.
Borzasztó rosszul kommunikál, a múltban él. és most nem a politikájáról vagy a szakértelméről mondok véleményt, de az idézett szövegből is látszódik, hogy nagyon messze van a mai világban elvárt médiaképes szerepléstől.
És mielőtt belekötnétek: nem azt mondom, hogy így jó a világ, ahogy most van, de így van és ehhez kell igazodni, különben a legfelkészültebb szakemberek sem rúghatnak labdába egy önmagát jól prezentálni tudó ellenféllel szemben. Obama ezt mesterien csinálja, számos klónja meg is jelent már a világpolitikában.
"de az idézett szövegből is látszódik, hogy nagyon messze van a mai világban elvárt médiaképes szerepléstől."
- Talán pont ezt szeretem benne. Hogy tisztán beszél. Érthetően fejti ki, mi miért van úgy, és nem megy el amellett, ha tisztességtelenek vele szemben, ennek a maga szókimondásával - de nem átlépve egy határt - erősen hangot is ad. Ennek így kellene lennie minden politikus esetében.
Tarlóson látható, hogy nem gondolkodik azon, amit mond. Ez pedig őszinte véleményt feltételez. És az, amiképp végigvezeti, másnak miért nincs igaza, úgy adja a kezébe a vita eldöntését, hogy nem kell mit saját maga által hozzátennie.
Ezek nem olyasmik, amik szitokszavak lennének, ellenben már ezekből a idézett szakaszokból is kiolvasható az, hogy egy, a szó klasszikus értelemben vett politikus. Értem ezalatt, hogy életforma szerint az.
Tarlóst korántsem azért tekintem különbnek, mert vissza-visszaszólogat a kormánynak. Nem a velük való szembehelyezés szerint helyezem el a skálán a közéletben résztvevő embereket.
# 4/4 Időpont ma 21:52
Az oké, hogy különb, és nem mond akkora ökörségeket mint a többi, sőt...
de kellene mögé egy igazán szakértő csapat, akik oldalbaböki alkalomadtán. De amíg ez nincs meg, sokkal inkább az jut róla eszembe, hogy ugyanúgy nem ért a városvezetéshez, de legalább nem árt annyit mint elődei.
Nézd, közhelyes, de valóban azt mondom: egy kétmilliós lakosú városban a mindennapi élet megszervezése is olyan, amit egyébként egy halandó ember nem is nagyon tud elvégezni. Láthatod, menyi jogi üggyel, általad, általam nem is látott részletekkel, megtoldandó kérdésekkel van ő (és a munkát segítő köre) leterhelve napi szinten - ilyesmik, mint amik itt is kifejtésre kerülnek. Alapvetően kis dolgok. Egy telekhatár, egy ingatlannal kapcsolatos tulajdonjog is az ő szeme elé kerülnek, és ezek csak mellékzöngék a tömegközlekedés zavartalanná tétele mellett, egyébként adósságok, szabott költségvetési keret, és mások terhelésében. Ki tudná ezt akár közülünk végezni? Ez egyébként nem csupán őrá vonatkoztatható. De az élet zavartalan fenntartása, és emellett a fejlődés olyan, ami az elkerülhetetlenül lerúgott gátak ellenére is eredményes futás. Egy egyszerű munkanap megszervezése.
És emellé sorolhatóak fel azok, amik több évnyi, vagy évtizednyi elmaradások, és most eredményként közölhetőek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!