Milyen érveket tudnátok felhozni a halálbüntetés ellen?
A halálbüntetés mellett szóló érveim:
- A visszaeső bűnözők nem a magyar adófizetők pénzén élnének
- Azok, akik csak azért követnek el valamiféle bűnt, hogy bejussanak a börtönbe ahol kenyeret kapnak és fűtenek, nagyrészt meggondolnák magukat és inkább kint szeretnének boldogulni
Megpróbáltam ellenérveket is keresni, eddig egyet sikerült:
- Előfordulhat, hogy az ítélet után valamiféleképpen a vádlott ártatlansága bebizonyosodik, de ugye akkor már késő.
Természetesen a halálbüntetés csak a visszaeső-, súlyos bűnt elkövetőknek járna.
Nem azt mondtam hogy nem értenék egyet a halálbüntetéssel, hanem objektív módon érveket kért a kérdező...
"#13 a halálbüntetés drágább? Ezt megmagyaráznád? Drága a kötél?"
Kötél amortizációs költsége 200 ft/alkalom, sírgödör 5 ezer forint (gépi ásás esetén, kézzel 15).
Kivégzés 5200 ft/darab.
Ebből a parasztot jó ha egy napig etetted volna.
Az a baj, kérdező, hogy teljesen lényegtelen a kérdés, hiszen te is többször hangsúlyoztad a "visszaeső" kifejezést. Ezen egy kicsit gondolkozz el, na de nézzük röviden a halálbüntetést:
-A halálbüntetésnek (gyakorlat alapján) ugyanúgy nincs visszatartó ereje, mint a tényleges életfogytiglannak, ezért cáfolnám, hogy kevesebb lenne a tragédia.
-A halálbüntetés nem feltétlenül olcsóbb, nem a kötél kerül milliókba. Maradjunk annyiban, hogy egy halálraítélt sokkal keményebben védi az igazát, lényegesen megdrágítva ezzel a bírósági procedúrát. Legalábbis ezt mondanám, ha nagyon röviden kellene fogalmaznom. Részletekért itt egy kis olvasnivaló: [link]
-Ami pedig a legfontosabb: engem, mint tisztességes embert egyáltalán nem érdekel, hogy egy sorozatgyilkos meghal-e vagy 20 éven keresztül rohad egy zárkában. Engem KIZÁRÓLAG az érdekel, hogy NE legyen bűncselekmény - tehát biztonságban legyek. Ezt a halálbüntetés bevezetése egyáltalán nem orvosolja, az életfogytos sem jelent rám veszélyt, mivel a társadalomtól végleg el van különítve.
Ha a visszaesést előznénk meg (például már olyan egyszerű dolgok, hogy a csokitolvajokat nem sorozatgyilkosok mellé helyeznénk, esetleg rehabilitáció a kisstílű bűnözőknek), akkor lehet ezen a kérdésen nem is kellene gondolkozni, mivel nem lenne tizedannyi visszaeső sem.
"Maradjunk annyiban, hogy egy halálraítélt sokkal keményebben védi az igazát, lényegesen megdrágítva ezzel a bírósági procedúrát."
Bíróságra nincs szükség. Meg kell bízni egy közmunkást az ítélethozatallal. Ítélet 200 forint, tarkólövés 150 forint sírgödör 5 ezer forint. Oszt kalpag.
Itt van világosan miért drágább a halálbüntetés (utolsó 2 oldal és mindössze 2 perc guglizásra volt hozzá szükség).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!