A Fidesz 1998-óta soha eddig nem kapott ilyen kevés szavazatot, mégis meglehet a 2/3-ad? Szerintetek reális, elfogadható ez, vagy valami turpisság lehet?
1998 óta soha, még a vereségüket is beleszámítva soha nem fordult elő, hogy ilyen kevesen szavaztak volna a Fideszre.
Pedig most:
- a határon túliak szavazata is számít
- jelentős közpénzeket öltek a kormány sikerességének hirdetésébe
- lényegében minden más pártot igyekeztek ellehetetleníteni
Az egyetlen taktikájuk lényegében az volt, hogy saját magukról az erődemonstráción kívül semmit nem mutattak, viszont úgy alakították a választási törvényt, hogy ez ellenfeleken minél több támadási felület legyen. Ennek megfelelően létre is jött a baloldali összefogás, amelyne résztvevői Gyurcsány miatt szerintem legalább a szavazóik 20-30%-át elvesztették. Viszont az új választási törvény alapján csak ez volt az esélyük arra, hogy egyáltalán parlamentbe jussanak.
44.5%-al, vagyis a szavazópolgárok 27,2%-ának támogatása mellett szerezhetik meg a parlamenti helyek 66%-át. Tehát, a nyertes előnye jelentősen nőtt: több mint dupla akkora lesz a jelenlétük a parlamentben, mint ahány százaléka a szavazásra jogosult lakosságnak rájuk szavazott. Mindez annak köszönhető, hogy a választási törvénynek hála, a baloldali összefosáson kívül nem tudott létrejönni olyan párt, amely legalább a reményével bírhatott a győzelemnek. Bár szerintem az összefosás is tisztában volt az esélyekkel.
Szerintetek demokratikus volt ez a szavazás? Rendben van-e az eredmény?
Én önmagában azt nem kifogásolom, hogy csupán mások lejáratásával sikerült megnyerni a választást. Ez inkább csak szánalmas, de tisztességes. Ami sokkal inkább kifogásolható, az:
- hogy közpénzeken hirdették a kormányt
- a választási törvényt személyesen a kampánylehetőségeikre faragták
- jelentősen növelték a nyertes párt mandátumelőnyét
- kitiltották a külföldi ellenőröket a szavazásról
"Nem lesz meg a 2/3. Ettől függetlenül megérdemelnek még 4 évet, alternatíva híján. "
Az egy dolog. Csak nem mindegy, hogy egy hajszálnyival van abszolút többségük a parlamentben, vagy pedig 2/3-uk van, és meg sem kell hallgatniuk az ellenzéket.
Tisztességes választási rendszer alapján épp, hogy meglett volna az abszolút többség.
"A többség engem igazol, mivel 20, és 25% ellenében 45%-a a választóknak ugyanezen a véleményen van."
Nem, a többség nem téged igazol, a többség nem akarta a Fideszt. A többség válogatott az egyéb alternatívák között. Viszont tény, hogy a hatályos jogszabályok alapján ez törvényes, egy olyan párt, amelyik csak a szavazatok 45%-t bírja, 2/3-os többséggel alakíthat kormányt.
A jelenlegi adatok szerint a névjegyzékeken szereplő választójogosultak száma összesen: 8.046.129
Ebből: 4.924.230 ember ment el szavazni
Ebből szavazott a Fideszre: 2.191.282 ember.
Ez az összes választójogosultnak a 27,2%-a. Ebből hoztak ki vélhetően egy két harmadot.
Sajnálom, hogy ilyen kevesen mentek el, pedig most látható, hogy ki lehetett volna ütni a nyeregből őket.
jó lesz ez így gyerekek! :)
jót nevettem asszem a 2.-on,aki már most a következő választást várja! :)
szegény! milyen 4 éve lesz annak?
csukjátok be szépen 4 évre a szemeteket,és élvezzétek! nem lesz ám olyan rossz! el kell fogadni.
jó ez az irány!
csak a devizahiteles problémát vegye komolyabban a kormány!
mert különben 4 év múlva röpül! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!