Amarilliszt hogyan tudnám újra virágoztatni?
Figyelt kérdés
2011. jan. 19. 14:38
1/6 anonim válasza:
Kell neki pár hónap pihenési idő virágzás után. Tavasszal, ha van kert érdemes kiültetni. Ősszel behozod, leszáritja a leveleit, cserépbe teszed, egyszer meglocsolod és vársz. Ha elkezdi kitolni a leveleket, vagy bimbót, le kell takarni és meleg helyre tenni. Fontos hogy ne érje fény, mert akkor a bimbó megül a hagymán. Ha már magasabb virágszár, akkor lehet világos helyre tenni.
2/6 anonim válasza:
ja, és locsolni sem szabad, csak ha már fényre teheted.
3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2011. jan. 19. 18:56
4/6 anonim válasza:
Én már több mint 9 éve foglalkozok amarilliszekkel, és az a tapasztalatom, hogy az a helyes, ha engedjük a növénynek, hogy "azt csináljon, amit akar". Rengeteg helyen néztem én is utána, hogy hogy kell gondozni, de mindenféle ellentmondásos dolgokkal találkoztam. Például valaki itt is azt írja, hogy virágzás után kell pihentetni, én nekem meg mindig előtte pihent, és a legtöbb forrás is így írja, úgyhogy leírom, hogy én hogy csinálom, és az valószínű jó is, mert ki szoktak virágozni nálam. Szóval virágzás után öntözni kell tovább és tápoldatozni is illik, mégpedig magas foszfortartalmú műtrágya oldattal. Ezekkel viszont vigyázni kell, mert túl lehet ám adagolni, főleg a kisméretű hagymákat, mert azoknak kevesebbre van szükségük. Én hetente tápoldatoztam olyan hígítással, ami a műtrágya zacskóján van, és a nagy virágzóképes hagymáknak tökéletes volt ez is, csak a piciknek volt túl sok, úgyhogy ha kéthetente adsz neki, az úgy tuti nem lesz sok. Ezt a periódust addig kell folytatni, amíg MAGÁTÓL el nem kezdenek az amarillisz levelei elsárgulni és/vagy leszáradni. Ez a könyvek szerint elvileg szeptemberben kezdődne el, de van, akinek novemberben szokott, nekem tavaly pedig februárban volt. Ilyenkor a tápoldatozást azonnal abba kell hagyni, és az öntözéseket is fokozatosan csökkenteni kell, míg az utolsó levél is leszárad, és akkor a növény hagymájába húzódik vissza. Ezek után a hagymát a cseréppel együtt hűvös, de fagymentes helyen (pl. pince) kell pihentetni 2-3 hónapig. Én 3 hónapig szoktam, mert annyi biztos elég. A pihentetési idő vége felé ajánlatos időnként megnézegetni hétről hétre a hagymákat, mert előfordulhat -ha nincs elég hideg a pincében-, hogy a hagyma magától elkezd hajtani. Ilyenkor, illetve a 3 hónap letelte után újra el kell kezdeni öntözni, és tápoldatozni is, és akkor remélhetőleg virágozni is fog. De azért hangsúlyoztam már az elején, hogy "hagyni kell, hogy azt csinálja, amit akar" mert például ezen a télen nem sárgultak el a levelei, tehát nem is pihent és most mégis virágzik. És az meg nagyon nem jó, ha olyankor vonod meg tőle a vizet, amikor még szép zöldek a levelei, és fotoszintetizálni, meg tápanyagot raktározni akar, mert akkor nem száradnak le a levelei, és a saját víztartalékát éli fel, amibe ugyan nem pusztul bele, de visszaesik a fejlődésében, ami azt jelenti, hogy legalább egy, de lehet két egymást követő évben is elmarad a virágzása. Mivel az amarillisz tápanyagigényes növény, ezért földjét is illik 3 évente kicserélni. Átültetni pedig a nyugalmi időszak alatt kell, mert olyankor nincs szüksége a gyökereire, így nem baj, ha azok megsérülnek. (Ezt is rosszul írják a legtöbb helyen, mert virágzás utáni átültetést írnak.) Ilyenkor ki kell szedni a hagymát a régi földből a pihentetés elején, és újságpapírba csomagolva kell pihentetni, majd 3 hónap múlva friss földbe visszaültetni. Még az is fontos, hogy időnként hoz új kis fiókhagymákat, és azokat ilyenkor lehet, és kell is leválasztani, mert különben az anyahagymának nem lesz elég helye a cserépben. És amiatt is fontos NAGY cserépbe ültetni, mert a kis cserepet a nagy virágok nagy súlya könnyen felboríthatja. Egyébként magvetéssel is szaporítható, tudom, mert én is kipróbáltam, de sok év kell, míg a kis hagymák felnőnek és virágozni fognak, bár ez a fiókhagymákra is ugyanúgy vonatkozik. Ami még fontos, hogy elvirágzás után, ha nem akarsz a magokkal kísérletezni, akkor le kell törni a magházat, ami a szirmokkal (amik nem szirmok igazából, hanem lepellevelek, mert egyszikű növény, és így nincs külön csésze és sziromlevele) amúgy nem jön le könnyen, hogy ne vonjon el tápanyagokat a hagymától, viszont a nagy vastag virágszárat azt MEG KELL HAGYNI egész addig, míg leszárad, mert abból meg még tápanyag megy vissza a hagymába. Egyébként nálunk csak szórt fényt kap, de azt sokat, mert északra néző, de nagy ablaknál van, és én nem szoktam letakarni sem, anélkül is virágzik.
5/6 anonim válasza:
Kedves Kérdező. Megkaptad előző hosszú írásomat? Szeretném hinni, hogy nem feleslegesen osztottam meg 9 évnyi tapasztalatom sava-borsát.
6/6 anonim válasza:
Utolsó: én mindenesetre nagyon köszönöm ezt a végtelenségig részletes leírást, és remélem, hogy ezek alapján már tudok majd mit kezdeni a még nagyapámtól rám maradt hagymákkal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!