Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » 120 négyzetméteres házat...

120 négyzetméteres házat gázon kívül mivel tudnám fűteni?

Figyelt kérdés
A baj az ,hogy nincs pénz szigetelésre és nyílászáró cserére sem ! Így viszont téli hónapokba alig van 18-19 fok és így 85000 Ft a gázszámla ! Mivel fűtsek ?
2010. jún. 1. 18:28
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Ha van kazán, akkor fával. 20eből kijössz egy hónapban.

De azt be is kell szereltetni, és az vagy 100-150e minimum.

Meg persze macera van vele, mindig menni kell fűteni meg hasogatni a fát. De nálunk 200 nm-t havi 30-ból kifűtünk úgy, hogy kellemes meleg van mindenhol és szintén nincsenek szuper nyílászáróink.

Ha erre állsz át, akkor annyi még fontos, hogy nyáron érdemes fát venni, mert akkor sokkal olcsóbb általában, mint fűtési szezonban.

2010. jún. 1. 18:34
 2/11 anonim válasza:
43%
Zsidókkal. Auschwitz is elpöfögött...
2010. jún. 1. 19:28
 3/11 anonim válasza:

faval, szennel, pellet-tel, szalma brikettel. igy ebben a sorrendben egyre olcsobbak. a szen büdös, a pellet a legjobb szerintem, a szalma meg sok hamut termel.

Pellet-tel kb 120 ezer max 150böl megvan az egesz tel ha olyan 21-22 fok van.

2010. jún. 1. 19:33
 4/11 anonim ***** válasza:

Hol veszed a pelletet ilyen olcsón? Mármint hogy olcsóbban, mint a gáz?!? Szerintem a száraz fa a legolcsóbb, utána szén, majd a gáz és pellet (meg brikett) kb. egy árban.

Szóval hol veszel és mennyiért pelletet, hogy azt írod, olcsóbb, mint a gáz?

2010. jún. 2. 09:21
 5/11 anonim válasza:

170nm-es a ház, de kb. 120 nm-t fűtöttem. Először kipróbáltam a kiskazánt, fával és német brikettel. Meg kell mondanom, nekem nem vált be. 3000 köbméter gázzal lehet a házunkat kifűteni egy évben. Az mai árakon kb. 360.000 Ft. (Asszem.) Azon a télen, mikor brikettel fűtöttem, kijöttem kb. 250.000 Ft-ból, de meg kell mondanom, hogy annyit fáztam, hogy szerintem ha gázzal fűtök ilyen spórolósan, akkor is kijött volna 250.000-re.

Ugyanis egész nap nem volt itthon senki, ha hazaértem, jött a begyújtás, minden este 1 órás meló, aztán nagyjából 2 óra múlva meleg lett, aztán úgy 50 percenként rohangálhattam rádobni a brikettet, igaz elég volt 50 percenként 5 db-ot rádobni, na de így csak este volt meleg a lakásban, nap közben teljesen kihűlt, ráadásul rengeteg fa kellett a begyújtáshoz. Arról nem beszélve, mennyi füstöt nyeltem és hányszor volt enyhe füstmérgezésem. Ráadásul a favágás...

Én úgy érzem, csak fával nem lett volna jó, egyrészt nincs olyan férfi a családomban, aki annyira férfi lenne, hogy ezt bevállalná, másrészt a fa olyan gyorsan elég, hogy szerintem fél óránként dobálhattam volna rá a tűzre. Cserépkályha talán más, az jobban tartja a meleget, de nagy háznál az egész ház fűtésére nem alkalmas és drága megcsináltatni. Rokonaimnál van, az alsó szintet befűti, van vagy 30 fok, de az emeleten továbbra is gázzal fűtenek, igaz 15 fokon van, de így is havi 15.000 gáz elmegy nekik a fán kívül - szerintem így nem éri meg.

Ami nekünk nagyon bevált:

Vettünk használt öreg Carbo Robotot 120.000 Ft-ért. Vidéken, pl. Cserkeszőlőn sok családnál beállították ház fűtésre ezeket az eredetileg fóliafűtésre használt kazánokat. Ledvicei vagy ukrán daraszénnel működik.

Mi Budapesthez közel lakunk, itt ez egyáltalán nem szokás, de mi vagyunk az úttörők. Kb. 275.000 Ft-ból kifűtöttük az egész lakást és 25 fokban voltunk éjjel-nappal. 200.000 Ft volt a szén (asszem 70 mázsa), 50.000 Ft volt a szállítás és kb. 25.000-el dobta meg a villanyszámlát a szivattyú.

Maga a Carbo Robot rákötése a házra szintén kb. 120.000 Ft volt, kéménnyel együtt. De csak egyszerű kályhakéményt vettünk.

Én azt mondom, a gázhoz képest 2 év alatt behozza az árát a Carbo Robot.

Igaz, kell hozzá nagy tér, mert jó nagy kazán. (500 kg)

De automata, tehát van olyan enyhe időben, hogy 4 napig hozzá se kell nyúlni. Hideg időben 2-3 naponta kell teletölteni. A favágáshoz képest semmiség, még én nőként is megcsinálom. Salakolni kb. 2 hetente kell.

Kell még a szénnek is hely, nekünk nincs akkora szenesünk, így a kertben tároltuk. tettünk alá és fölé fóliát. Szegényebb helyeken így szokás. Kutyák elől elkerítettük. A lényeg, hogy nem szabad beáznia, mert akkor beragad és nem gyullad meg.

Ha érdekel, írj nyugodtan, tudok segíteni. Mi is keresünk a környéken Carbo Robotosakat, mert ha lennénk 4-en, akkor 240 mázsát kiszállítanának jóval olcsóbban, tehát kb. 230.000 Ft-ból kijönne a téli fűtésünk szállítással együtt. Csak most az a baj, hogy Miskolcról ide nem hozzák ki, hanem rokonoknál leöntik nekünk a 70 mázsát és azt kell elhozatnunk másik fuvarossal Bp-hez közel:(

2010. jún. 2. 13:08
 6/11 anonim válasza:
Tehát Budapest környékére akkor hozzák ki, ha 240 mázsát kérünk. De egy családnak 120-130 nm-re elég a 70 mázsa egy télre.
2010. jún. 2. 13:11
 7/11 anonim válasza:

Hol veszed a pelletet ilyen olcsón? Mármint hogy olcsóbban, mint a gáz?!? Szerintem a száraz fa a legolcsóbb, utána szén, majd a gáz és pellet (meg brikett) kb. egy árban.

Szóval hol veszel és mennyiért pelletet, hogy azt írod, olcsóbb, mint a gáz?

Bocs reg jartam erre.

[link]

Es en csak 100m²-t fütök kb.

2010. jún. 5. 01:41
 8/11 anonim ***** válasza:

Vegyes tüzelésű kazánnal!

Én tavaly vettem egyet. Öntvénykazán. Füstcsővel, bekötéssel együtt 220-230-ból megvolt.

100nm-es kb 25 éves szigeteletlen házat fűtök vele, régi nyílászárókkal. Kétszer hozattam fát, egyszer még ősszel 20 mázsát, utána karácsony előtt még 25-öt. A 45mázs kitatrott egész télen úgy, hogy éjjel a gáz ment, nappal befűtöttem a vegyessel. Így 22-23fok volt egész télen a lakásban. A gázra 18e-t fizetek havonta, a 45mázsa fa kiszállítva 50eFt volt.

Míg csak gázzal 25e volt a számla úgy, hogy szezon végén 80e-t kellett ráfizetni és majd' meg fagytunk. Nem volt melegebb 18 foknál.

2010. jún. 20. 20:59
 9/11 anonim ***** válasza:
2 db cserépkályhával.Nekünk ez vállt be.
2010. jún. 20. 21:28
 10/11 anonim ***** válasza:
Hány éves lehet kb. az a ház? Ilyen magas fűtésszámla általában gravitációs rendszerű fűtésnél szokott lenni. Én egy 160nm-es házat fűtök garvitációs fűtéssel, s bizony hideg téli hónapokban nem egyszer fizettem 100 000! forintot úgy, hogy nem volt meleg, talán 20 fok, ha volt egyáltalán. Szerencsére van egy fatüzeléses kazán is a rendszerben, az idei telet fával fűtöttem, s havi szinten kb. 30 000 forint ment el fával, hidegebb hónapban is max. 50 ezer lenne. A gázt meg meghagytam a nagy hidegben való temperálásra, hogy ne a hideg lakásba kelljen hazaérni. Viszont ennek a gravitációs fűtésnek egy nagyon nagy előnye van (persze csak fatüzeléssel nézve), hogy nem kell éjszaka felkelni tüzet rakni, mivel az este 10 órakor megrakott kazán (van vagy 25-26 fok is akkor), még reggel 7 órakor is 35-40 fokos vizet tart a radiátorokban, s még egy hidegebb reggel is 21-22 fokra ébredek. Bár van azért meló vele, de ennyit megér nekem. Ha van függöny, vagy reluxa, akkor az is rengeteget tud számítani, hogy legalább ne sugározzon annyira a hideg, az ablakokat szivacscsíkkal beszigetelni. Tudom régi a kérdés, de hátha...
2016. ápr. 15. 18:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!