Kisfilmet szeretnék csinálni! Hogy tehetem ezt meg?
Szia!
Első kisfilmen dolgozom (frame-by-frame technika), tavaly tavasszal kezdtem és jövő év januárjában lesz megjelentetve. Kb. 3 perc, egyszerű rajzstílusú videoklip beszéd nélkül. Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy nem olyan egyszerű ez az egész, mint gondolod. Rengeteg kitartás és munka kell hozzá egyedül pedig főleg nehéz, mert az animáció főleg csapatmunka. Persze lehet boldogulni egyedül is, sokan vannak ilyenek.
Az első és legfontosabb javaslatom az, hogy ne akarj rögtön nagyot csinálni. Egy kisfilm rendkívül összetett, forgatókönyv, karaktertervek, látványtervek, storyboard, animatic, animálás, színezés, háttér, vágás, vfx, sfx, és akkor még nem volt szinkronfelvétel (és ehhez kapcsolódóan lip-sync) és nem foglalkoztál a licenc-szekkel sem.
Az se biztos, hogy rögtön kisfilmben kell gondolkoznod. Ha soha nem animáltál, csinálj először egyszerű mozdulatokat, pl. sétáló ember, úszó kutya, pattogó labda (tipikus kezdő animáció), tehát tanuld meg először is az alapokat. De ha rajzolással se foglalkoztál eddig, akkor még előrébb kell menni, először a rajzolás alapjait kell megtanulnod.
Arra meg végképp ne gondolj, hogy beszéljenek is a karakterek. Később lehet, igen, de az már egy külön felkészültséget igényel. Egyébként kezdő animátorok körében rendkívül népszerűek a M.A.P.-ok (Multi Animator Project), amikor egy teljes videoklipet rengeteg ember készít saját belátása szerint. Ezek kisebb szeletkék (általában néhány másodpercesek), és sokan szórakoztató gyakorlásnak tartják. Hasonlóak az animátorok körében nagyon népszerű "Meme"-k is, általában ezek is rövid, egyszerű animációk, amit nagyon sok animátor csinál meg (csak hogy példát is mondjak: Shake it off meme, Caramelldansen stb.)
Sokat lehet tanulni abból is, ha kezdetben csak besegítesz animációknál. Én rengeteget tanultam abból, hogy más animációjában vettem részt, mint színező. Ehhez általában nem is kell profinak lenned, főleg ha csak kitöltögetős technikát kell alkalmaznod (bár attól függ, milyen körökben keresgélsz). Fórumokon és egyéb helyeken találhatsz ilyen lehetőségeket, de leginkább angolul szoktak lenni (a Newgrounds egy jó hely lehet ilyen szempontból).
Na, de ha volt erőd elolvasni idáig, akkor én TV Paintet használok animáláshoz, és Adobe Premiere Pro-ban vágom a jeleneteket. Linket nem tudok adni. A rajztáblám Wacom Bamboo pen&touch. Ha van még valami kérdésed, szívesen válaszolok itt is vagy privátban is.
Amit írtam, azt kifejezetten a képkockáról képkockára rajzolt animációkra gondoltam, azt hittem ilyen jellegűeket szeretnél. Amit említettél, az vektoros animáció, ez a legegyszerűbb digitális animáció típus (a 3D-hez és a digitális rajzanimációhoz képest).
Azért tűnhet egyszerűbbnek, mert jóval igénytelenebb is az átlagnál, ezért nem kíván annyi előkészületet. (Nem feltétlenül rossz értelembe gondolom az igénytelenséget, de például az ugyanezzel a technikával készült South Parkot nem lehetne elkészíteni így.)
Az Autodesk 3Ds Max nagyon nehezen beszerezhető program, viszont van egy verziója diákoknak, amit 3 évig ingyen lehet használni. Illetve vannak hasonló ingyenes 3D-s programok is, például a Blender. Egyszerűnek nem lesz egyszerű, ha belevágsz, sajnos pont egy nagyon nehéz szakmát választottál. :) Viszont megéri, úgyhogy sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!