A titán bevonatos fúrószárak, csavarbitek miért jobbak? Mennyivel bírják tovább?
Semmivel sem jobbak!
Személyesen is bedőltem ennek a titán bevonatos mesének sőt a munkahelyemen is ilyet szereztek be de csalás az egész.
Ugyanúgy kopik, nem könnyebb vele fúrni és még utánélezni is nehezebb.
Inkább vegyél a normál kivitelből márkásat(Bosch,Makita,Metabo) jobban jársz.
Ahogy előbb is írták, otthonra semmi értelme, a Bosch fúrók teljesen jók.
Viszont cégnél a titánfúrók sokkal jobban használhatók az orvosi acél megmunkálásához. Abban már nem vagyok biztos, hogy ez ugyanaz a titánbevonatos fúró lenne, mint amit barkácsáruházak, boltok árulnak. Ráadásul előnyt csak itt tudott felmutatni, a többi anyagnál ugyanúgy viselkedik, de kevésbé kopik.
Maga a titán bevonat az semmi de ha az egész titánból van az biztos hogy jó lehet de viszont az méregdrága az biztos.A jó kobaltos fúrók is nagyon drágák de a rendes titán fúrók magasban a fellegekben van ha lehet kapni.
Én nem tagadom cobaltosat szeretek használni,de abból is ki kell fogni a jó fajtát.Most egy mezei gazdaboltban vettem szép ezüst színű fúrókat ami vetekszik a méregdrága kobaltos mínőségével.Nehéz ki választani a jó fajtát mert ugyebár amelyik jól harap az akkor törik és amelyik nem törik az meg hamar lekopik az éle ,szóval nehéz jó mínőséget találni.
Én a beta eszközöket ajánlanám bitfejekben meg talán a bosch-t.
Amúgy elméletben a titán bevonatosnak jobbnak kellene lennie mert maga a titán nívósabb acél mint a rozsdamentes,pedig az is mennyivel jobb mint a sima acél...De ha a bevonat vékony akkor azért kopik le és nem érünk semmit az alatta lévő anyaggal.
Na akkor tisztázzunk pár dolgot:
Van a szerszámtest és a bevonat.
A szerszámtest az lehet olcsóbb szerszám acéltól a gyorsacélon (kobaltos cuccok) át a Wolfram-Carbide-ig (vídia, keményfém) elég sok minden (de tiszta titán semmi képpen sem, nem alkalmas erre, 300°C fölött erősen oxidálódik, azt meg nagyon könnyű elérni). Mindnek meg van az előnye és hátránya. A hátrányok egy részének kiküszöbölésére (kopásállóság növelésére) használnak különböző bevonatokat, ilyen a titán-nitrid is a maga sárgásbarna színével. Ez a bevonat egy nagyon vékony, de nagyon kemény felületet ad (létezik ám gyémánt bevonat is, ami egyébként fekete...). De mint minden kemény dolog, egyben ez is roppant rideg, azaz könnyen törik (mondjuk ez egy pár mikronos bevonatnál kicsit másként néz ki), ezért a nem megfelelő technológiával (forgácsoló sebesség, azaz fordulatszám, fogankénti előtolás, hűtés, kenés) használva pillanatok alatt tönkre lehet tenni, ezért nem valóak átlagember kezébe, de különösen nem kézi szerszámokba. Ha az ember megfelelően bánik ezekkel a szerszámokkal, akkor sokkal termelékenyebbek és tartósabbak, mint bevonat nélküli társaik.
Amúgy egy érdekesség:
Ez a karikagyűrűm, ami GR1-es orvosi titánból van (egy orvostechnikai cégnél dolgozom, könnyen tudtam szerezni), az egyébként világos szürke titán 430°-on 2 perc alatt ilyen oxid réteget képez. Amúgy elég széles színskálát el lehet érni a hőmérséklet változtatásával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!