Most akkor lélegzik a fal?
Normál esetben igen. Nyilván nem arról van szó, hogy ha benn gőzfürdőt csináltál, akkor két perc alatt kiszuszogja a gőzt, de valamilyen szinten közlekedik benne a nedvesség. Kivéve ha le van szigetelve. Akkortól megszűnik lélegezni.
(egyébként ez egy tök jó indikátor: nézd meg, hány lakás lesz a szigetelés után penészes. Pontosan azért, mert a fal már nem tudja leadni a nedvességet, csak befelé, onnan meg csak egy lépés a penész)
A lélegzés biológia-i kifejezés.
Inkább nevezzük légáteresztésnek.
Minimális amúgy kb 1 százalék alatt van durván.
Üdv.
Bocs 1#,nem beszólni akarok, de azt tévesen tudod,hogy azért kezd el penészedni a ház mert a fal nem tud "lélegezni"
Mint ahogy előttem is írták a fal légáteresztése minimális, elhanyagolható.
Hogy akkor miért is kezd el penészedni?
Általában az utólagosan szigetelt házaknál fordul ez elő.
(vagy a hibásan megépített újaknál)
A régi házak nem így lettek tervezve,egy rakás helyről hiányzik az a szigetelés ami ma már kihagyhatatlan.
Az utólagos hőszigetelést pedig szinte lehetetlen tökéletesre csinálni, szét kellene az egész házat bontani hozzá.
A hiányos hőszigeteléssel pedig azt érik el hogy a falak nagy része felmelegszik,így a párának aminek eddig X négyzetméter falfelülete volt hogy lecsapódjon, sokkal kevesebb falfelület áll ezentúl rendelkezésére.
A megmaradt falfelületeken ahol a fal/ablak/födém stb.. hőmérséklete eléri a harmatpontot (hőhíd) azokra a helyekre sokkal nagyobb páraterhelés koncentrálódik.
A penész kialakulásához adott mennyiségű párára van szükség,a szigetelés előtt nem volt elegendő,mivel nagy felületen eloszlott a pára.
A szigetelés után? - Utána már bőven elég lesz! (60-90%-al több pára jut a hőhidakra)
És így kezd el penészedni a ház.
Nem a lélegzés!!!
Hidd el nekem,tanultam!
Hello
Köszönöm az információ, logikusnak hangzik :)
Én nem tanultam ilyesmit, csak abból indultam ki, hogy ahány házban jártam szigetelés után, mindenhol érezhetően magasabb volt a páratartalom. Nem 1%-kal, hanem sokkal. De ha nem amiatt van ez, hogy a fal nem ereszti át a párát, akkor mitől?
Azért párásabb a levegő szigetelés után mert nem tud hol lecsapódni(vagy csak nagyon kevés helye van), mivel felmelegedtek a falak.
Ezért kell szigetelés után jobban odafigyelni a szellőztetésre, ellenkező esetben túlságosan megnő a ház páratartalma.
Üdv
És még egy valami amit eddig nem akartam mondani, mert a valós magyarázatát akartam tudatni mindenkivel.
De, amit még érdemes tudni.
A legtöbb házban Diszperzit falfestéket használnak, ami erősen párazáró, lényegében egy folyékony fólia.
Festés előtt ha lélegzett is egy picit a fal, utána már biztos nem fog.
Ha a lélegzés megszűnése okozná a penészedést,akkor már egy sima festés után megjelenne,nem csak a szigetelés után.
Üdv.
Üdv.
Köszönöm a leírást. De ne haragudj, még mindig nem értem. Tehát ha nincs szigetelés, akkor a lecsapódó pára eloszlik a falakon. Ha van, akkor csak a hidegebb réseken csapódik le, ezért ott több, ezért az lesz penészes. Ez oké. De akkor mitől párásabb mégis a levegő? Hiszen a sok pára mind egy helyre csapódott le (ettől penészedik ott). Nem úgy lenne logikus, hogy akkor párásabb a levegő, de nem csapódik le több a falra, tehát nem penészedik?
Egyébként a diszperzittel mi pont megjártuk, pillanatok alatt bepenészedett tőle a ház, de amikor lekapartuk és kimeszeltünk, a penész teljesen eltűnt, és azóta elő se jött (kb. tíz év alatt).
Nem értem én ezt :) Nem lehet, hogy a különféle falak különböző mértékben légáteresztők? Nálunk pl. földfal van, lehet hogy ez jobban szuszog, mint a tégla?
Földfal(Vályog).
Az egy teljesen más eset!
Szigorúan tilos párazáróval szigetelni, diszperzit végképp nem ajánlott.Mész vagy páraáteresztő festék.
Szigetelésnél meg esetleg légáteresztő szóba jöhet pl..ásványgyapot+szilikát vakolat.
A másik amit nem értesz.
Nyilván a párának idő kell a lecsapódáshoz, nem hirtelen az összes azokon a kis helyeken kezd el lecsapódni, ez a folyamat lassú.
Nem csapódik le olyan sebességgel mint amilyennel emelkedik, ezért nő meg a páratartalom annyira.
hello
Kár hogy nem lehet módosítani a hozzászólást akkor nem kellene ennyiszer írnom.
Mindig eszembe jut valami.
Természetesen minden fal különböző légáteresztő képességű.
De egyik sem több százalékos.
A Földfal különleges, nagyon érzékeny. A víztartalma nagyon fontos!
---------------------
Úgy kell elképzelni hogy a kis pára részecskék sorban állnak, várnak hogy lecsapódhassanak, mint az emberek a pénztárnál.
Egy több emberke áll sorba, de a jegyeket nem osszák gyorsabban.
És így egyre többen lesznek.Megnő a páratartalom.
Remélem már érthető.
hello
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!