Az, hogy egy lény "szellemi" természetű, azt jelenti, hogy csak a fejedben létezik?
Tudom mit értenek alatta általában, de hátha tévednek, és hátha aki kitalálta, nem is arra gondolt, hanem erre, csak csúnyán félreértették később.
Ha Isten, az angyalai és az ördögei szellemi lények, az jelentheti azt, hogy csak az elménkben léteznek, ettől még hatásosak. Hangokat, képzeteket be tudunk képzelni magunknak. Az elménken keresztül valódi hatást fejtenek ki a tudatunkra és a tudattalanunkra a történetük, a jellemük, az elképzelt motivációik, cselekedeteik által. Belső szellemi folyamatok, jelenségek megszemélyesítői. A nem kívánatos dolgokat kísértésnek vagy elmebetegségnek hívjuk, Sátánnak és démonainak tulajdonították őket. Ezzel motiválták az embereket, hiszen nem őket nevezték selejtnek, hanem motiválták, hogy a "külső" befolyást utasítsák el. Az emberek innentől nem a saját jellemük, személyiségük ellen küzdöttek, hanem kívülálló, gonosz, utálatos ellenséggel szemben. Istent és angyalait jó tulajdonságokkal ruházták fel, amiket az emberek egymástól is elvártak. Szintén felfedezhető az ötletben a nevelési célzat. Fontos látni, hogy nem csak a kereszténység egyértelműen jó vagy rossz lényeiről van szó, hanem mindenféle kitalált lényről, akiknek a jelleme akár árnyaltabb is lehet.
Tehát a szellemi létezés nem fizikai létezés, de az emberi pszichében mégis kifejti a hatását.
A buddhista megközelítés szerint, igen, csak az elmédben léteznek.
A zsidó, keresztény és iszlám megközelítés szerint nem, a szellemi világ tőlünk függetlenül létező valóság.
És mit tud felmutatni ennek alátámasztására?
A külső, fizikai világban semmi nyoma ennek. Arról nem is beszélve, hogy a fizikai világon kívül lenne másmilyen világ is.
"Szerintem valószínűleg inkább azt értik alatta, hogy nincsen fizikai teste, nem manifesztálódik a mi materiális síkunkon a mi emberi érzékszerveink által érzékelhető formában (mint pl. egy angyal)."
Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy ilyesmikben hisznek emberek...
Inkább sütök egy rántottát, mint hogy ezen csodálkozzam, csak éppen elfogyott a kenyerem, igazán ideröppenhetne egy angyal egy veknivel, szívesen megdobálom egy kicsit kővel, ha annyira szereti, rajtam ne múljon.
Pedig szeretek így reggel pizsamában, meg mezítláb reggelit készíteni, de úgy látszik fel kell öltöznöm és leszaladni a nonstop pékhez.
Sajnos ezt a materiális testet etetni kell.
Majd ha nem ebben a 'materiális' világban leszünk, akkor foglalkozom a szellemekkel, meg a szellemi lényekkel, egyenlőre még nem, mert nem őrültem meg szerencsére.
Felsorolnál néhány ilyen 'valódi' lényt?
Gondolom az Isten, az angyalok, a sátán, de mik vannak még? Boszorkányok, varázslók, démonok, dzsinnek, lidércek, kerubok, szeráfok ... - és mi még?
Vajon miképpen néznek ezek ki?
Hogy is van a Ghost Buster film zenéje? Megvan, ezt fogom dúdolni a pékhez menet.
:)
5-re válaszova, 4-es voltam.
Semmi bizonyítékot nem tud felmutatni, nem is akar, pontosan ez a lényege.
Vagy megbízik az ember Isten szavában, a kinyilatkoztatásban, és elfogadja, hogy létezik ez a világ, attól függetlenül hogy közvetlen tapasztalatot és tudományos ismeretet nem szerezhetünk róla - vagy pedig nem bízik meg Isten szavában.
Szabad akarata szerint dönthet mindenki, ez is a dolog lényegi részéhez tartozik.
A természetfeletti csodák pedig azért történnek, hogy időnként jelét adja Isten, hogy ez a másik, "szellemi" világ is létezik.
A szellemi különben idézőjelben értendő, mert tisztán szellemi lény az egyesül Isten. A másvilág "szellemi" jellege az inkább valami köztes állapot Isten tiszta szellemisége és az evilági anyagszerűség között, és csak az egyszerűség kedvéért nevezik szelleminek. De ezt nem szabad félreérteni.
# 7
"Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy ilyesmikben hisznek emberek... Inkább sütök egy rántottát, mint hogy ezen csodálkozzam, csak éppen elfogyott a kenyerem, igazán ideröppenhetne egy angyal egy veknivel, szívesen megdobálom egy kicsit kővel, ha annyira szereti, rajtam ne múljon."
"Felsorolnál néhány ilyen 'valódi' lényt?"
Miért sorolnék fel, mikor a jelek szerint már egy angyal emlegetése is képes kibillenteni a lelki békédből, és az az a első gondolatod, hogy szívesen megdobálnád kővel? :-)))
Egy materiális világban élünk, szerintem teljesen érthető, és tökéletesen rendben van, hogy csak materiális lényekben és materiális dolgokban hiszel, és kizárólag ezekkel foglalkozol.
" egy angyal emlegetése is képes kibillenteni a lelki békédből, és az az a első gondolatod, hogy szívesen megdobálnád kővel? :-))) "
Csak a kenyér miatt, hátha visszadobál. Különben ti keresztények szeretitek ezt a kődobálást, akkor is, ha haragszotok, akkor ti kövezitek meg a vétkest, de ha titeket dobálnak, annak is örültök - hát rajtam ne múljon.
Nem mintha nekem nem lenne fárasztó ez a kődobálás, csakis a ti kedvetekért...
" csak materiális lényekben és materiális dolgokban hiszel, és kizárólag ezekkel foglalkozol."
Ne már, mert én imádom ezeket a dolgokat, képes vagyok órákig nézegetni a vukik, vagy a banthák világát, bár ez is lényegében materialista, mert egy idegen bolygón tényleg lehetnek tőlünk eltérő lények és érdekes elképzelni, milyenek lehetnek. A Földön is gazdag az élővilág, máshol meg ettől valószínűleg teljesen eltér, lehet, hogy dns - ük sincs, más náluk az információhordozó.
Meseigényemnek viszont tökéletesen elég egy roxforti történet. Én egyszerre drukkolok az összes ház kviddics csapatának. Ott is van mindenféle troll, meg láthatatlan szárnyas lovak, de még ez is anyagból van.
Na mondjuk a Félig fej nélküli Nick az már ez a kategória.
Ahogy emlékszem, gyerekkoromban szerettem a keleti meséket, dzsinneket és egyéb varázslatos dolgokat, de sajnos egy kicsit lehet, hogy kinőttem belőle, de az is lehet, hogy nem, mert a Potteros könyveket én is alig vártam, hogy megjelenjenek.
"Miért sorolnék fel, mikor..."
Nem kell, magamtól is el tudok képzelni tündéreket, manókat, hétfejű sárkányt, szatírt, meg kentaurt.
Csupán azért kértem, mert nem vagyok benne biztos, hogy a keresztények milyen "szellemi" lényeket tagadnak és melyek azok, amiknek a létezésében hisznek.
Látom nincs aki bevállalja ezt.
San Marco szárnyas oroszlánja gondolom a prófécia miatt el van fogadva, meg óriások is, mert arról is ír a Biblia.
Bocsánat, már megint keverem, a képzelt valóságos lényeket, meg a 'szellemi' lényeket, akiket szintén nem látott senki, így azok is csak a képzeletben realizálódnak, szellemi termékek.
Nincs senki, aki mesélne erről, hogy mi az ami szerintetek mese, mi az, ami meg nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!