Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mennyire antiszemita a Biblia...

Mennyire antiszemita a Biblia Újszövetsége?

Figyelt kérdés

Lássuk miként kezeli János evangéliuma a zsidókat, illetve a judaizmust. Álljon itt ezek közül a négy legsúlyosabb vádpont:

Az elbeszélő Jézus ellenségeiként mutatja be a zsidókat. A Jn.2,18, Jn.6,41 és Jn.8,18 úgy beszél a zsidókról mint szemben álló félről, akik meg akarják ölni Jézust. (Jn.5, 16-18, Jn.7,1)

Az elbeszélő úgy mutatja be a zsidókat, mint akik hűtlenek a saját vallásuk és hagyományuk iránt. Kudarcot vallottak a Tóra megtartásában (Jn.7,19), és teljesen az ördög gyermekei. (Jn.8,39-44)

Az elbeszélő kettős képet rajzol a zsidókról azáltal, hogy alkalmanként Jézus csodálóiként (Jn.10,24), sőt benne hívőkként (Jn.8,31, Jn.11,45) beszél róluk. Ám azok, akikről a Jn.8,31-ben tesz említést, történetesen Jézus ellenségeivé válnak, azok pedig, akikről a Jn.11,45-ben beszél, azon kezdenek el mesterkedni, hogy halálra adják Jézust. Ez a kettős kép arra készteti az olvasót, hogy a zsidókban Jézusnak és küldetésének ellenségeit lássák.

Pilátus szerepének beállítása, aki mintegy enged a zsidó vezetők akaratának (Jn.18,31.38-40. Jn.19,4-8.12-16), azt sugallja, hogy kizárólag a zsidók a felelősek Jézus kivégzéséért.

2014. aug. 20. 02:47
1 2 3 4 5 6
 11/51 szp72 ***** válasza:

Sehol sem disztingvál az író, bizony ő nem egyes zsidókról ír, hanem "a" zsidókat becsmérli, a népet és ez kimeríti az az antiszemitizmus fogalmát.

Nem te írtad? Erre reagáltam.

2014. aug. 21. 16:19
 12/51 szp72 ***** válasza:

Az elbeszélő kettős képet rajzol a zsidókról azáltal, hogy alkalmanként Jézus csodálóiként ..., sőt benne hívőkként ... beszél róluk. ... Ez a kettős kép arra készteti az olvasót, hogy a zsidókban Jézusnak és küldetésének ellenségeit lássák.

Nem nagyon érzem a logikát a fejtegetéseidben. Éppen mert kettős képet rajzol, mutatja világosan, hogy nem kizárólagosan negatív értelemben használja a zsidó szót, hanem disztingvál. Az újszövetségből csak az tud antiszemitizmust kiolvasni, aki már eleve az, illetve akik betegesen szeretnek ott is antiszemitizmust látni, ahol nincs.

2014. aug. 21. 16:34
 13/51 A kérdező kommentje:

Igen, fentebb ezt írtam:

Sehol sem disztingvál az író, bizony ő nem egyes zsidókról ír, hanem "a" zsidókat becsmérli, a népet és ez kimeríti az az antiszemitizmus fogalmát.

Mi nem érthető ebben? Nem

2014. aug. 21. 20:08
 14/51 A kérdező kommentje:

elakadt valamiért

Igen, fentebb ezt írtam:

Mi nem érthető ebben? Nem tudom világosabban írni. A kedvedért átolvastam az eddigieket, hátha nem érthető, vagy nem jól megfogalmazott az eddigi szöveg, de erről szó sincs, ha nem tudod felfogni, csak azt tanácsolhatom, olvasd el még egyszer. Vagy képes vagy arra hogy felfogd, vagy nem és ezen én nem segíthetek.

Lehetséges, hogy csak minden második sort olvasod el, akkor most próbáld úgy, hogy azokat hagyod ki, amiket eddig olvastál, hátha végül összejön és felfogod a lényeget.

"Nem nagyon érzem a logikát a fejtegetéseidben."

Kár.

"Éppen mert kettős képet rajzol, mutatja világosan, hogy nem kizárólagosan negatív értelemben használja a zsidó szót, hanem disztingvál."

Az, hogy homályosan mond valami jó, vagy semleges dolgot, az még nem teszi érvénytelenné a határozott kijelentéseit az írónak. Akkor már nem "a" zsidó népet fogja utálni a másik mondatában? Nem "a" körülmetélteket gyűlöli? A különbségtevés itt nem érvényesül, hiszen minden zsidót az ördög fattyának tart, kivétel nélkül.

"Az újszövetségből csak az tud antiszemitizmust kiolvasni, aki már eleve az, illetve akik betegesen szeretnek ott is antiszemitizmust látni, ahol nincs."

Talán bizony a Kommunista Kiáltványból vettem az idézeteket? Betegesnek szerintem éppenséggel Te tűnsz, betegesen elvakultnak. Az értelmi képességeidről sincs túlzottan jó véleményem, de ez még éppenséggel nem bűn, csak javaslom, hogy ha ennyire gyenge a felfogóképességed, akkor nagyobb szerénységet tanúsíts és kevesebbet, vagy legalább alaposan átgondolt válaszokat írj.

Mellesleg megkérdezem, ha nem akarsz, ne válaszolj:

Az szp talán SZent Péter lenne a nicknevedben?

2014. aug. 21. 20:22
 15/51 sandor76 ***** válasza:

A zsido nepet ,mint Isten valasztott nepet,jellemezte Jezus.

Ahogy irtak a viselkedesukkel volt gond.

Nem azt tettek amit allitolag megertettek.

Jezus pedig nem alapitott vallast,igy a keresztenyseget sem.

Jezus egy magas viselkedesi,elet-normat tanitott,ami tetszett Istennek.

Igy kellett volna elni a zsidoknak.

Ez volt a keresztenyi elet.

De ez nem azonos a keresztenytseggel.

Azert sem ,mert A keresztenyseg Jezus halala utan alakult meg ,es alig erintettek az igaz tanitast az ujonnan alakult ,emberek altal vezetett vallasokban.

A zsidok sem tettek.

Ezert mondta Jezus,'Ti a ti atyatoktol az ordogtol vagytok'.

Azert mert engedtek az onzo vagyaiknak,es nem azt tettek amit lattak is Jezustol,es amit tudtak is a torvenybol,amik a zsidoknak adattak.

Amikor Jezus a foldre jott az volt az utolso lehetoseg a zsidok szamara a valtozasra,de elbuktak akkor is.

A lenyeg ebben,hogy szandekosan tettek.

Ezert lettek mint nep elvetve.

Jezus nem itelt el eggyetlen embert sem,sem zsidot sem senkit,annak ellenere,hogy zsido volt,minden emberert meghalt aki hisz Istenben,es igazsagot cselekszik.

Igaz eloszor a zsidokhoz jott.

Jezus teljesen partatlan volt.

Legeloszor meg zsidok sem voltak,vagyis valasztott nep,csak az ember.

Nem szabad tulkomplikalni a dolgokat,mert tobb lessz a kerdes mint a valasz ,aminek nincs ertelme.

2014. aug. 21. 23:36
 16/51 szp72 ***** válasza:

Megpróbálom én is újból megértetni az álláspontomat.

Az Újszövetség nem lehet antiszemita, mert minden szerzője és az összes pozitív szereplője is majdnem kivétel nélkül zsidó. Jézus Krisztus és maga is körül volt metélve és Dávid király családjából származott. Amikor az Újszövetség a zsidókat szidja, teljesen világos, hogy kizárólag Jézus ellenségeire gondol, s nem a zsidóság egészére, mert akkor semmi értelme sincs a szövegnek. Amikor például a zsidókat az ördög fiainak titulálja, félreérthetetlenül azokról beszél, akik az életére törtek. Az sem antiszemitizmus, hogy elbeszéli, hogy a zsidók megölték Jézust, s követőit is üldözték, ha egyszer úgy történt.

Az általad idézett szövegek közül, egyik valóban eléggé antiszemita, de az történetesen nem az Újszövetségből való. Ebből is látszik, hogy soha nem olvastad se latinul, se magyarul, hanem mindössze átemeltél valahonnan egy szöveget.

2014. aug. 22. 00:47
 17/51 anonim ***** válasza:

"Alig különbözik a későbbi kommunista propagandától, amely szintén terel, lódít és félreértelmez, természetesen a vaskos hazugságokon kívül." -- kik is voltak a kommunista propaganda nagyjai? Csak nem a judaizmusból kiábrándult törtető és mindenkin átgázolni akaró zsidók? Ezekhez ne merd hasonlítani az evangélium és a többi Szent Írás szerzőit!!!

Mi a jobb? Az antiszemita vagy az antikrisztus?

2014. aug. 22. 01:12
 18/51 A kérdező kommentje:

Kedves szp72!

Visszavonom azt az állításom, hogy gyenge a felfogásod, csak azért írtam, mert kicsit bosszantott, hogy fogalmazási kérdésben megpróbálsz fogást keresni rajtam, pedig a lényeg világosan kirajzolódik a 8. számú kommentemben.

Kapiskálod Te, hogy mit is jelentenek az antiszemitának is beillő kiszólások, amiket semmi esetre sem írhatott zsidó, mert az biztosan másképpen fogalmazott volna.

Sándor persze soha nem fogja megérteni ezeknek a szavaknak a horderejét, de Te nagyon is érted, ez világos a fogalmazásból, amikor általánosságban az Újszövetségről írsz, csakhogy az Újszövetség írói emberek, amiket az idézeteknél nevük kezdőbetűje azonosít és mint megállapítottuk, egy híján mindegyik zsidó volt.

Rám nem kell haragudnod, nem én írtam bele ezeket a szavakat, amik sajnos benne vannak a Könyvben és akárhogy csűröd, csavarod, ezek bizony teljesen általánosságban beszélnek "a" zsidókról (!) nem pedig azokról a zsidókról, akik Jézus ellenségei és ezért jegyeztem meg, hogy egyáltalán nem tesz különbséget, nem disztingvál a szerző, aki semmi esetre sem lehetett zsidó.

"Amikor például a zsidókat az ördög fiainak titulálja, félreérthetetlenül azokról beszél, akik az életére törtek."

Hát éppen ez az, hogy nem, hanem félreérthetetlenül az összes zsidóról beszél, mindenkiről, aki csak körül van metélve.

Nem igaz, hogy Te nem látod ezt, bár természetesen megértem, hogy ha hinni akarsz a Bibliában, akkor muszáj vaknak tettetned magad, muszáj neked nem észrevenni a nyilvánvaló csalást, a hamisítást, amely annyira árulkodó, hogy egy valamennyire is értelmes embernek azonnal szemet szúr.

Arról árulkodik, hogy a Bibliát nem is azok az emberek, nem Jézus tanítványai írták, hanem sokkal később vetették papírra, olyan emberek, akik maguk soha nem találkoztak Jézussal, mi több, valósággal antiszemiták voltak és lényegében annyira buták, hogy még azt sem veszik észre, hogy soraikkal még a saját Jézus képüket is gyalázzák, hiszen ő is zsidó és ezek szerint az ördög fattya, ő is körülmetélt, aki szintén utálatos, ha már minden körülmetélt utálatos a számukra.

Teljesen világos, hogy ezek a sorok csakis akkor íródhattak, amikor már nem zsidó is volt a keresztények között, illetve a többségük már nem zsidó volt, ami legalább kétszáz évet jelent, de természetesen az is lehet, hogy még ennél is sokkal később került bele a Bibliába a gyalázkodás.

Itt nincs mese, ez nem megkerülhető, legfeljebb egyre átlátszóbb hazugsággal lehet magyarázgatni a hazugságot és persze homokba lehet dugni a fejet, akár a strucc teszi, de kivenni már nem lehetséges, mert Johannes Gutenberg óta és amióta nem csak a papok olvashatják latin nyelven a Bibliát, ez már nem megy.

Előtte persze nem volt akadálya a szentenciák átszerkesztésének, amit ezek a sorok is bizonyítanak.

A latin prédikációban a pap kedvére választhatott megfelelő passzust és azt azután kedve szerint magyarázhatta, de ezek az idők elmúltak, mert már mindenki érti, miről beszél és hiába kíséreled meg a lehetetlent, nem tudod kimagyarázni, mert az embereknek van szemük, látják és megértik, mi van fekete-fehéren a lapokra írva.

2014. aug. 22. 08:28
 19/51 ceri ***** válasza:

érdemes lenne a bibliai és az azt megelőző korokról nem csak a biblia alapján tájékozódni. Érdemes lenne alternatív dolgokat is olvasni.

Jézus mitől származna a zsidóktól, ha József nem is a vér szerinti apja?

2014. aug. 22. 10:28
 20/51 szp72 ***** válasza:

Köszönöm, hogy az értelmi képességeim tekintetében tovább nem kételkedsz.

De tedd a szívedre a kezedet! Valóban olvastad azt a részt, amikor Jézus az ördög fiainak nevezi a zsidókat?

"Tudom, hogy Ábrahám fiai vagytok, mégis az életemre törtök ... Ha Ábrahám fiai vagytok, tegyétek is azt, amit Ábrahám tett. De ti az életemre törtök ... Ha Isten volna az Atyátok, szeretnétek engem is ... A ti atyátok az ördög ... Aki kezdet óta gyilkos. ... Erre a zsidók neki támadtak." (Jn 8,37-48)

Szóval ez a szöveg azt sugallja, hogy minden zsidó meg akarja Jézust ölni, és kivétel nélkül az ördög fiai, s mindegyik neki támadt? Nem lehetséges inkább, hogy csak azokról szól, akik éppen ott voltak? Ha valaki elbeszéli, hogy bejöttek az oroszok a faluba és minden nőt megerőszakoltak, s olyanok voltak, mint az állatok, akkor ez azt jelenti, hogy a világon lévő összes orosz bejött a faluba, s kivétel nélkül minden orosz úgy viselkedik, mint az állat? Már megbocsáss, de nem túl nagy hülyeség ez?

2014. aug. 22. 11:16
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!