Vajon elítéljük-e Jézust azért, mert olyan kérdéseket tett fel, amire tudta a választ?
Ezzel a kérdező arra akart utalni, hogy én a Jehova Tanúit álkérdések feltételével vádolom.
Azért én nem hasonlítanám magam Jézushoz.
kedves 16.12 teljesen egyetértek, hisz az már tukmálás lenne.
kedves 16.13 igen, erre utaltam a kérdésemmel. Jézus az emberek szíválapotára volt kíváncsi a kérdései feltevésekkor, illetve a szelíd és alázatos szívű embereket kereste, hisz az ilyenek öröklik az isten királyságát. természetesen mielőtt ismét "félreértessz", ezt Jézus mondja a bibliában. Hogy minden félreértést elkerüljek, avval, hogy azt írom, hogy ezt "Jézus mondja", nem arra utalok, hogy én vagyok Jézus, (mert ugye most én mondtam), hanem arra, hogy idézek tölle. ez pedig itt nem a biblia, hanem egy internetes oldal.
a helyzet a következő:
a római kormányzás anno gyakorlatilag azon az elven működött, hogy "fizesd be az adót, ne lázadj Róma ellen és akkor azt csinálsz, amit akarsz". A római helytartók csak Róma érdekeit nézték, minden másban gyakorlatilag életben hagyták a terület eredeti hatalmi struktúráját és a törvénykezését is. (a halálbüntetést leszámítva, az római jog volt, ezért kellett Jézust Pilatus-nak halálra itélnie)
az akkori zsidó törvények szigorúan tiltották, hogy a zsidó egyházon kívül bárki is taníthasson. Jézus azért operál példabeszédekkel és kérdésekkel, mert ha nem így tett volna, akkor az érvényes törvények értelmében azonnal lefoghatták és elitélhették volna.
pontosan azért van az egész hercehurca (ide-oda rángatják, hogy itélje már el valaki), mert gyakorlatilag nem nagyon volt jogalapjuk elitélni. ő csak beszélgetett és kérdezett az emberektől.
egyébként
ha megfelelő értelmi szinvonalú az, akit tanítani akarsz, akkor hatékonyabb a tanítás kérdésekkel, mert úgy az illető maga jön rá a helyes válaszra, ami így jobban is rögzül, mintha csak elmondták volna neki.
ha tudod a választ, attól még érdemes megkérdezni mások válaményét is, már csak azért is, hogy kiderüljön, ők is jól tudják-e, illetve, hogy tudd mit kell még elmondani, elmagyarázni ahhoz, hogy ők is jól tudják.
itt azonban nem azok jönnek rá a válaszra, akiket tanítani akarnak, hanem maguk a Tanúk válaszolják meg a "kérdésüket", nagy különbség...
Azért használják erre ezt az oldalt, nem mellesleg az oldal céljával és szabályaival ellentétes módon, mert, ha saját oldalaikon tennék ugyanezt, jóval kevesebb érdeklődőt lelnének.
Jézus lehet, hogy kérdezett, de ha kérdésekkel tanított is, világos volt, hogy a tanítás a célja. Nem "dolgozott" ilyen álságos módszerekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!