Tisztelt keresztény embertársaink -különösen Jehova Tanúi -, miért hivatkoznak pl. evolúció kérdésében olyan tudósokra, akik elszólásokon kívül nem bizonyították és nem védték meg kijelentéseiket, esetleg publikációikat?
Nagytudású kérdező!
" A valóság nem
szimpátia kérdése,hanem a
bizonyítékok,elméletek,érvek
igazolása úgy,hogy bárki azt
ellenőrizhesse."
Leellenőrizted már az ősrobbanást? :)
"Az egyik elmélet nagyjából ezt mondja: Régen nem volt semmi, aztán az évmilliók alatt hipp-hopp összeállt belőle mondjuk néhány kocsi. "
Ha nem volt semmi, akkor honnan veszed hogy évmilliók alatt aztán hipp-hopp?
Ha nincs még nap se bolygó ami körülötte kering, akkor idő sincs.
Azt mondod nem volt semmi, de akkor idő sem volt.
Ha meg nincs idő mi az hogy évmilliók alatt?
Ez logikai bukfenc.:)
"Ti komolyan elhiszitek, hogy egy "steril dobozba" évmilliárdokra magára hagyunk x gram szenet, meg vizet, meg mindenféle elemeket, és abból egy csodálatos teremtmény fog kimászni? Én nem hiszem. "
Jól teszed, ezt senki nem hiszi el.
Viszont ha vízpárát, metánt, ammóniát és hidrogént veszünk alapul, majd elektromos kisülésekkel bombázzuk, aminosavat kapunk. (az aminosav a protein és a DNS építőeleme).
Na így már mindjárt hihetőbb a dolog.
Egyébként ez a Miller kísérlet amit már az előttem kommentelő is írt.
Fontos megjegyezni hogy a Miller kísérlet során más olyan káros anyagok is létre jöttek, amik egyhamar elpusztították az aminósavakat.
Elméletileg az aminósavaknak tovább kelett volna szerveződniük fehérjékké, a fehérjéknek pedig sejtekké.
Persze ez még nem jelenti azt, hogy a Miller kísérlet nem volt jó semmire.
Lehet azt mondani, hogy ez a kísérlet egy nagyon jó alap az abiogenezis megfejtéséhez és némi bizonyíték rá.
De azt is lehetne mondani, hogy áh a kísérlet be bizonyította, hogy az ember képes laboratóriumi körülmények között aminósavakat létrehozni, és nem több.
Na már megint az érme 2 oldala.
"evolúció létezik, kismilliószor bizonyított "
Ez azért erős túlzás.
Szerintem jó ha van rá legalább olyan 100 bizonyíték.
Annak a 100 meg kb 80% át így úgy ki lehet magyarázni.
"az evolúció még nem adott választ pl. arra hogy a méhek, darazsak pl. mért csinálnak kaptárt, honnan tudják hogy kell, meg hol van tárolva az erről szóló információ"
Ösztön.
Viszont ha megkéne magyaráznunk mi az hogy ösztön? Hmm....
Na már megint az érme 2 oldala. :)
Igazából ahoz hogy a bibliai Isten nem léte be legyen bizonyítva.
100%-osan be kéne bizonyítani az ősrobbanást.Erre a legjobb talán a háttér sugárzások, de ez önmagában édeskevés.
100%-osan be kéne bizonyítani az abiogenezist.Ott a Miller kísérlet, viszont önmagában kevés.
Valamint 100%-osan be kéne bizonyítani az evolúció olyan nagymértékű lépteit mint pl: hüllőből madár.Erre ott a sok átmeneti fosszília, bár ezeket meg ki lehet magyarázni, tehát önmagában kevés.
És végül 100%-osan bizonyítani, hogy a föld idősebb 6000évnél. (Mert ugye a bibliából ki lehet számolni, hogy a föld kb 6000 éves.)
Pont ezekre nem lehet jó bizonyítékokat találni.
Az abiogenezishez, és az evolúció nagymértékű lépteihez millió évekre lenne szükségük a tudósoknak hogy megfigyeljék a folyamatot, ez ugy nem áll rendelkezésükre.
Igaz hogy az evolúció bizonyos részei be lettek bizonyítva pl: egyik kutyafajból a másik kitenyésztése, vagy ott a növény nemesítés, valamint a folyamat amikor az ebihalból béka lessz.
Ezek valóban bizonyítják az evolúciót, de Isten létét illetően nemjó semmire.
Tehát az evolúció önmagában nem cáfolja Isten létét, arra a fentébb leírtak szolgálnának, amikre meg ugye nincs rendes bizonyíték.
És már megint ott vagyunk ahol a part szakad, marad a hit.
"az evolúció még nem adott választ pl. arra hogy a méhek, darazsak pl. mért csinálnak kaptárt, honnan tudják hogy kell, meg hol van tárolva az erről szóló információ."
Lehet, hogy nem tudja még(!) megmagyarázni, de ebből hogy vontad le azt a következtetést, hogy a kutatás nem vezet sehova? Komolyan nem értem.
"Ha nincs még nap se bolygó ami körülötte kering, akkor idő sincs."
Miért ne lenne idő? :)
A méhek, hangyák, meg sok más rovar kolóniái hihetetlenül bonyolultak, átgondoltak. Hogy a csudába kezdtek például a hangyák levéltetveket tenyészteni, meg gombát termelni, és olyan mesterien hogy a kutatók nem győznek csodálkozni a rafináltságon, bonyolultságon. Hihetetlen dolgok! Ezt természetesen lelkiismeretesen kutatják, meg rengeteg mindent megtudtak, de azt hogy honnan erede ez az egész, meg hogy alakulhatott ki, arról még fogalmuk sincs.
Az evolúció egy nagyszerű tudományos eredmény, meg sokmindent megmagyaráz, de vannak dolgok amelyekre teljesen vak.
És az meg egyenesen butaság ha az evolúciós elméletből ideológiát gyártanak. A kreacionista ideológiától persze nem roszabb.
"A méhek, hangyák, meg sok más rovar kolóniái hihetetlenül bonyolultak, átgondoltak."
Az igaz, hogy hihetetlneül bonyolultak, de az, hogy nem hisszük, még nem lesz lehetetlen.
Az meg, hogy átgondoltak, tipikus emberi reakció arra, amit nem értünk. Ha valami túl bonyolult, akkor sokkal egyszerűbb azt feltételezni, hogy valaki így csinálta meg.
"Hihetetlen dolgok!"
Az is hihetetlen, hogy a fény csak 8 perc alatt ér ide a Napból. A Naprendszer méreteit nem is lehet felfogni emberi ésszel. Ebből pl. arra következtetsz, hogy nem is lehet ilyen nagy távolság a bolygók között? Merthogy hihetetlen?
Épp az a szép a tudományban, hogy olyan dolgokra találhatunk bizonyítékokat, amik amúgy hihetetlenek. Az elektronok rendezett vándorlása is hihetetlen az anyagban, mégis ott ülsz a gép előtt, ami ezen alapul.
Azzal hiába érvel valaki a tudomány ellen, hogy "hihetetlen". A valóságot nem érdekli, hogy mi felfogjuk-e ésszel, vagy sem.
Újra első vagyok. Visszatérve az eredeti kérdéshez: Még mindig nem tudom, hogy az Őrtoronyban milyen áltudósok akarják megcáfolni az evolúciót.
Vegyük az evolucionisták Bibliáját: Charles Darwin - A fajok eredete. Olvastam. Vagy legalábbis végigfutottam. A Galápagos szigeteken, vagy hol a fenében bóklászott, és többek között észrevette azt, hogyha a kék pinty megkeféli a sárga pintyet akkor zöld pinty kel ki a tojásból. (Valami pintyekről volt szó, az biztos. Lehet, hogy újra el fogom olvasni, csak hogy jobban képbe legyek.)
Akkor még nem volt szó génekről, mikroszkóp se nagyon volt. És hát kitört egy oltári nagy botrány a messzemenő következtetésekből, hogy akkor most kinek a nagyapja a legnagyobb majom.
Később egyre több mindent meg tudtak a tudósok magyarázni az evolúcióval, még mindenféle génmanipulálást is tudtunk csinálni.
És valóban kiderült, hogy a DNS-ünk 1/10 százalék kivételével azonos a csimpánzéval, 5/10 százalék kivételével pedig valami nagyon primitív állatéval, tudomisén: medúza, vagy meztelen csiga.
Igazából nem lennék meglepődve, ha az egész "földi állatkert" minden tagjának a DNS-e 99%-ban hasonlítana az összes többire.
Tisztán az evolúció nem zárja ki a vallásokat.
Tudom, hogy nem divatos ma Istenhívőnek lenni. Darwin korában még az volt. Tudom, hogy a Bibliában/ Koránban/ védikus iratokban mindegyikben oltári nagy baromságok is vannak. Pl. a föld lehet, hogy nem 6000 éves. De ki a tökömet érdekli, hány ezer-milliárd éves. A 3000 évvel ezelőtti zsidó kultúrának még ha akarta volna, sem tudta volna elmagyarázni senki se a modern tudományokat.
Majd megnézném én 3000 év múlva A fajok eredete könyvet, hogy ahogy "lehazugozzák" most a Bibliát, hány állítás fog megállani abból a műből akkor.
Ott vannak az ugráló gének.
Ezek a meglepő, vírusra emlékeztető genetikai elemek vándorolni tudnak a DNS-molekulán, beépülhetnek annak különböző szakaszaiba, segítve vagy zavarva az örökítőanyag működését.
Egyesülhetnek a DNS-szatellita blokkjával, darabokat ragadhatnak ki, amelyeket magukkal hurcolhatnak új, váratlan helyekre.
Az is előfordulhat, hogy az ugráló gének egyik fajtól a másikik ugrálva ragadnak magukkal különböző fehérjék szintéziséért felelős DNS-egységeket.
A vírushoz hasonló "ugráló gének" közreműködésével a DNS-blokkok új kombinációi jöhetnek létre, s eközben elvész a heterokromatin egy-egy része.
Minden létrejött új kombináció egyedülálló, ez biztosítja azt, hogy az evolúciós folyamatot nem lehet visszafordítani.
Az elveszett DNS-darabkát ugyanis nem lehet vissza szerezni, így bizonyos tulajdonságok egyes fajtáknál vagy egyedeknél megszűnnek, és máshol jelennek meg.
Ezekután megpróbálhatjuk elképzelni, mi szolgált a fenti páldákban leírt különös viselkedési minták alapjául.("A méhek, hangyák, meg sok más rovar kolóniái hihetetlenül bonyolultak, átgondoltak. Hogy a csudába kezdtek például a hangyák levéltetveket tenyészteni, meg gombát termelni,")
Nyilvánvalóan a szaltációk, az ugrások, amelyek alaposan megváltoztatják a szervezet egyedi fejlődésének programját, és ezzel a szervezetet alkalmassá teszik a teljesen új életmódra.
De látom már megint előállt a szitu, miszerint amire a tudomány nem tud választ adni, az bizonyítja Isten létét.
Amire a tudomány nem tud választ adni, azt kutatni kell. Én csak ezt mondtam. Az hogy a hanygyák hurcolásszák a levéltetveket, meg nyaldossák az iízletes cukrokban gazdag váladékukat az még nem bizonyítja Isten létét. Az se hogy gombákat trágyáznak meg az üdítö, fehérjében, meg kábító anyagoknan gazdag gomba szöveteket rágcsálnak. Az ember létezése meg végképp nem bizonyítja Isten létét.
Én csak azt mondom hogy a biológia jelenlegi tudása még nem tud magyarázatot adni az élőlények tudatos cselekedeteire. pl. a hangya kolónia szerveződésére. De a sejtek, és a szövetek működésére se. A biológiába kevés az olyan zseni mint Lamarck, Darwin, vagy Roaul Francé, akik legalább egy átfogó képet tudtak adni, és voltak olyan józanok hogy tudták hol a tudásuk határa.
A fajok eredetében nem ír zöld meg sárga pintyekről. Mondjuk rá aki olvasta a fajok eredetét annak nem kellene ilyen habagajsz módon fogalmaznia.
Különben biztos lehetsz benne hogy a Jehova Tanúinak a hittudósai közül többen is olvasták a Fajok eredetét, és köztük jó neveű egyetemenb végzett biológusok is, És az élet keletkezéséről szóló könyveiket és cikkeiket szakértelemmel írták meg. Javaslom hogy lapozd át az Ébredjetek folyóirat korábbi számait, fantasztikus cikekre akadsz! Az élet csodálatos megnyilvánuélásai valóban teremtőjük dicsőségét hirdetik, de ehhez felül kell emelkedned a hétköznapi sablonos látásmódon.
Jehovában én olyasvalakit látok amihez nem a tudományon keresztül lehet eljutni hanem azon keresztül hogy vagyunk, létezünk, tudatunk van, szívünk, érzéseink vannak. Hívőként én azt mondom hogy a tudat, és a gondolat elsődleges az anyaggal szemben. Mintahogy a tudat hozta létre a számítógépet, és a tudat használja is. És lehet valaki akármekkora informatikus, számítógép alkatrész gyártó mérnök, egyet nem mondhat: azt hogy ne terv szerint elgondolás szerint fejleszti a számító gépet.
Jehova és a világ viszonyát viszont nem a tudomány hanem a hit által lehet megérteni.
izidorkata, érdekes, hogy ezt pont te írtad...
"különben tényleg kár komentelgetni, ha aalp tájékozotságunk sincsen."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!