Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Tudnátok segíteni? Nem a...

Tudnátok segíteni? Nem a hívők válaszát szeretném. És bocsi a helyesírásért de Szlovákiai vagyok

Figyelt kérdés

Meg próbálom rövidre fogni :)

18 éves szlovákiai srác vagyok. 14 éves koromban tértem meg :) Nagyon tetszett mert igazán euforikus volt és esténként imádkozás közben hatalmas békességet éreztem :) De észrevettem , hogy a Biblia nem lehet Isteni eredetü mert tele van hibákkal és fel oldhatatlan ellentmondásokkal :) És ha imádkozok valamiért akkor arra 0 % esély van , hogy megkapom :) Ateista lettem :) De sokszor azon gondolkozok , hogy mi van ha mégis van Isten :) És akkor szarban vagyok :) Tudom , hogy nincs de folyamatosan elő jön. 4 évig hívő voltam :) És nagyon - nagyon buzgó hívő voltam :) Barátaim nem tudnak erről , hogy az voltam mert titokban tartottam :D Sosem mertem megvallani a hitemet :) Mivel tudtam , hogy tele van hibákkal :) Hol találok segítséget evvel kapcsolatban ? :D De napról napra kezd jobb lenni :) talán tényleg az idő minden sebet begyógyít :)

További szép napot :)

2013. máj. 15. 15:41
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
Sajnos kezdek arra gondolni , hogy ´´átmosták az agyamat,, :D :) Suliban is nagyon jól tanulok és a tudományt is szeretem :) Szóval aki használja az agyát annál várható , hogy előbb utóbb kikerül az ilyesmiből :) Egyébként baptista voltam :) Utána a hitgyülibe kerültünk. De a ´´hit,, tele van undorító dolgokkal :) Onan 1 szabad keresztény felekezetbe vettük az irányt :)
2013. máj. 15. 15:45
 2/22 anonim ***** válasza:
37%

A Biblia az ősbölcsesség. Egy eszköz a hithez. Nem kell benne hibákat és ellenmondásokat keresni benne, mert van benne egy csomó. Például Mózes, mikor lejött a tíz parancsolattal, és látta, hogy a nép bálványimád, akkor gyorsan a Ne őlj parancs ellenére, 3000 zsidót öletett meg. Nem ez a Biblia lényege, hanem a mondanivalója. Ezek a "hibák" azért vannak benne, mert a szerzők, és a történetek tükrözik a korabeli istenképeket, a korabeli erkölcsöt, stb. Ettől inkább érdekes olvasmány a Biblia.

Az, hogy megtérsz, és aztán ilyen-olyan felekezetekhez mész, és aztán meg hagyod az egészet, nekem azt sugallja, hogy ez számodra inkább egy közösségi élmény volt. Szubkultúrát választottál nem vallást. Bocs, de így jön le.

2013. máj. 15. 16:19
 3/22 anonim ***** válasza:
70%

A mi van, ha mégis van problémát nem egészen értem.

Nyilván csak azért jön elő, mert Európában, főleg Közép-Kelet Európában, ahol nincs annyi muszlim bevándorló, a keresztényéggel ismerkedtél meg. De mi van a többi istennel? Miért nem merül fel benned, hogy mi van, ha azok vannak mégis? Azoknak a léte sem kevésbé hiteles, mint a zsidó-keresztény istené.

Az pedig logikailag elég könnyen végigvezethető, hogy a Biblia istene miért nem létezik biztosan. Innentől kezdve, ha egy másik isten, akár olyan, amire egyik vallás sem talált rá, véletlenül mégis létezik, azzal ugyanúgy meg van lőve az összes keresztény irányzat, buddhisták, hinduk, muszlimok. Már, ha feltételezzük, hogy egyáltalán érdekli, hogy hisznek-e benne.

Ráadásul, ha a világot akarjuk magyarázni, istenek bevonásával nem lesz tisztább a kép, csak áthelyezzük a problémát a megfigyelhető és vizsgálható környezetünkről a transzcendensre, ami meg magyarázható istenek bevonása nélkül is, abból nem is hiányzik.

2013. máj. 15. 16:48
 4/22 anonim ***** válasza:
55%
Azt mindenki felejtse el, hogy bármelyik vallás istene létezik. Szerintetek, ha létezik egy mindenek felett álló lény, akinek isteni hatalma van, akkor annak vannak érzelmei? Törvényei? Nemár... Ő magasról le***rja, hogy te mit csinálsz, mivel miért is érdekelné?
2013. máj. 15. 17:40
 5/22 anonim ***** válasza:

Úgy látom,a két végletben gondolkozol:Vallásos Vs.ateista.Annyit tudok neked mondani,hogy van Isten,csak rossz helyen keresed.A Biblia is csak egy külső dolog,egy könyv,ami nem fogja pótolni Isten belső,önmagadban lévő megtapasztalását.Ráadásul öreg hiba,ha valaki szentírásként értelmezi,hiába van ez elterjedve megingathatatlan nézetként.Úgyhogy nem vagy sz@rban,csak fordulj befelé,a belső,csendbe,és ott meg fogod találni azt,amit keresel,ne a biblián,meg egyebeken filózz:)

Az ima kulcsa pedig a hálaadás,nem a könyörgés.Mert mi alapján döntene Isten? "Oké,megadom,mert buzgón imádkozol,könyörögsz(gondolj bele,mégis miért lehetne ilyesmivel befolyásolni?)és rendszeresen olvasod is a bibliát,de várjunk csak...nem,inkább mégsem,múlt héten tiszteletlen voltál a szüleiddel,és nem bántad meg,sajnálom....Igen,igaz,hogy a szomszéd Karcsinak megadom a jó feleséget,jó családi kapcsolatot,remek állást,nyugalmat,és igaz,hogy nem hívő,nem jár templomba,de tetszik,hogy mindenkivel kedves." remélem érted,mit akarok ezzel mondani.

Minden önmagadból indul ki,ezért csak azt kaphatod meg,amiről te is érzed,tudod,hiszed,hogy megkapod,tudod,hogy már meg is van,ezért már előre hálát adsz.(Nem könnyű,ezt aláírom)

2013. máj. 15. 18:06
 6/22 anonim ***** válasza:
31%

Kedves "srác"

Könyvtárban talán megvan ez, olvasd el, nagyon szép:

Mereskovszkij Az ismeretlen evangélium

[link]

Az evangéliumok gyönyörűek! semmi értelme racionálisan kritizálni- olyan mintha egy Ady verset szó szerint vennél. A régiek képszerűen gondolkodtak, képekben, ahogy a gyerekek ma is. Az Ószöv. több problémát vet fel: sok baj volt velük, Mózes mikor a kőtáblákkal lejött a hegyről, és meglátta, megint bálványt imádnak mérgében a földhöz vágta Isten szavát tartalmazó táblákat. Rembrandt festménye:

[link]

Ahol nagy a baj-ott közeledik a megmentő is..

Ezért itt lett a Logosz testté.

Jn1,4"S az Ige testté lett, és közöttünk élt. Láttuk dicsőségét, az Atya Egyszülöttének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be."

[link]

És lett az Újszövetség- ami felülírja az Ószövetséget.

Olyan mint a sötét földben lévő kőalapokra épített gótikus katedrális - átjárja a fény a színes rózsaablakon keresztül.

Nem fogadták el Jézust, nem értették meg, halálra kínozták- de mégis... 2000 év telt el- már meg kell értenünk.

Nincsenek "hibák" ebben, 2000 év művészete igazolja, hogy meg lehet érteni-

J.L. Borges mit ír?

" Boldogok, akik emlékezetükben tartják Vergilius vagy Krisztus néhány szavát, mert ezek fénybe borítják napjaikat."

Az evangéliumokat olvasd- olyan, mintha egy tiszta forráshoz érnél, szomjasan, fáradtan.

2013. máj. 15. 22:39
 7/22 pelgrim ***** válasza:
43%

« Nagyon tetszett mert igazán euforikus volt és esténként imádkozás közben hatalmas békességet éreztem :) »

Gyakori ez a jelenség azoknál akik felnőtt, vagy már majdnem felnőtt korban ismerkednek meg Názáreti Jézus tanításával, mert az valóban nagyszerű. De csakhamar sok más dologgal is szembesülnek, mint például a Biblia ellentmondásai a tudomány felfedezéseivel. Jézus körülbelül 2000 évvel ezelőtt élt, a Biblia ótestamentumi része pedig még sokkal régibb, nagyon naivnak kell lenni hogy mindazt szó szerint vegyük, a Biblia jelentős része ugyanis jelképes tanmese, hitrege, nem valós történet.

« És ha imádkozok valamiért akkor arra 0 % esély van , hogy megkapom :) »

Az ima egy hatalmas eszköz csak tudni kell, hogy hogyan alkalmazzuk. Tudni kell azt, hogy az Istenség, akihez fordulsz, a Mindenható Törvény, a Vezérlő Alapelv benned, melynek a te kívánságod Isten parancsa; kell tehát hogy e parancs tökéletes legyen.

« De sokszor azon gondolkozok, hogy mi van ha mégis van Isten :) »

Ha valóban tovább akarsz fejlődni abban az irányban melyet Jézus mutatott nekünk, akkor tudnod kell hogy Isten valóban létezik, de nem mint egy jóságos nagybácsi, akit ha eleget nyaggatunk, zaklatunk, végül megadja amit kérünk. Isten annál minden tekintetben végtelenszer több, nagyobb hatalmasabb.

2013. máj. 16. 08:47
 8/22 Antimod ***** válasza:

Pontosan értem, mi a gondod. A Biblia túlságosan "földi" jellegű számomra is.

Van itt a fentiek között egy nagyon jó hozzászólás, amihez csak egy-két dolgot tennék hozzá, persze ezek saját meglátások.

1. Hálás vagyok Istennek, amiért teremtette/létrehozta/kialakított ezt a világot, ahol élhetek és tapasztalhatok minden nap. Igyekszem élni a lehetőséggel, ha egy valami hálátlanság, az az öngyilkosság. A nyomor, bűn, szerencsétlenség sokszor rajtunk múlik (karma), nem pedig Isten félrenézésének, haragjának vagy nemtörődömségének következménye.

2. Véleményem szerint Istennek egy törvénye van, amelyből az összes többi eredeztethető, ezt Jézus is kimondta: "Ne tégy olyat felebarátod ellen, amit nem szeretnéd, ha veled is tennének!" - illetve ennek az aktív formája: "Tégy olyat felebarátoddal, amit szeretnéd, ha veled is tennének!"

Nyilván felnőttekhez, nem gyerekekhez szól ez az intelem, tehát ha valamiről tudod, hogy neked örömet szerez, de a felebarátodnak nem, akkor belátásod szerint értelmezhető a törvény, nem szó szerint.

Úgy fogalmaznék, hogy "gyermeki szívvel", de "felnőtt, érett fejjel" kellene közelednünk egymáshoz, és egyáltalán, bánnunk egymással, és - ami legalább ilyen fontos - önmagunkkal.

2013. máj. 16. 08:51
 9/22 anonim ***** válasza:
4%

Kérdező!

Te sosem voltál igaz hívő, mert aki igazán megtér, az soha sem lesz hitetlen, és nem fél a hitét megvallani mások előtt!

Azt, hogy a Hitgyüliből menekültél nem csodálom!

Amúgy milyen ellentmondásokra gondolsz? Azt, hogy nem értesz meg mindent elsőre az nem azt jelenti, hogy nem úgy van, legfeljebb, hogy nincs elég bölcsességed! :) Kérj és adatik, de hittel kérd!

Mit értesz az alatt, hogy megtértél? Aki megtér, elfogadja Krisztus áldozatát és Isten kegyelmét, és hálát adva az Ő dicsőségét hirdetve, Krisztus tanítása szerint próbál élni? Krisztus tanításában neked mi az amivel nem értsz egyet, vagy mi az ami hazugság?

2013. máj. 16. 12:18
 10/22 A kérdező kommentje:
persze , hogy nem voltam igazi hívő :D Heti 2 alkalmalommal Istentisztelet :) Biblia olvasása napi szinten , imádkozás böjtölés , könyörgés Istennek , hogy töltsön be és legyen velem - ami szimpla pszichika :D :D nem létező dolog :) Azt akarták , hogy ´´szolgáljam is az Urat ,, :D :D Most is azt tenném ha nem jöttem volna rá , hogy a Biblia kamu :D :D egyeszerü avval nyugtatni magad , hogy nem voltam hívő :D Pedig nagyon is az voltam :D :D és baromi buzgó :D :D De írtam , hogy nem a hívők válaszát kérem de hívőkön kívül más még nem is írt :D :D
2013. máj. 16. 15:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!