Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » "Az ateizmus vallás" - Milyen...

"Az ateizmus vallás" - Milyen alapon állítják ezt, illetve tagadják?

Figyelt kérdés

Bizonyára hallottatok már erről az állításról. Vannak, akik az ateizmust vallásnak tekintik, míg vannak akik nem. Akik azt mondják hogy vallás, milyen alapon mondják azt, és akik azt mondják hogy nem vallás, milyen alapon tagadják?

Ateista és vallásos emberek válaszait egyaránt várom, természetesen kultúrált keretek között.

2012. okt. 23. 18:36
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 1/135 anonim ***** válasza:
83%
A vallás valamilyen természet feletti lénybe vetett hit. Az ateizmus Isten és más természet feletti lények tagadása. Ezen az alapon az ateizmus nem vallás hanem világnézet.
2012. okt. 23. 18:42
 2/135 anonim ***** válasza:
88%

Attól függ, milyen értelemben vesszük a vallás szót.

Szerintem nem az(klasszikus értelmében nem), de ha úgy vesszük, mondhatom azt, hogy én azt vallom, Isten nem létezik.

2012. okt. 23. 18:48
 3/135 anonim ***** válasza:
13%
A vallás azt jelenti, hogy hiszel valamiben. Az ateista abban hisz, hogy nincs semmi. Ez is egyfajta hit, tehát az ateizmus sem más, mint egy vallás.
2012. okt. 23. 18:51
 4/135 Pietrosol ***** válasza:
14%

Szia!

Vallástalan ember nincs!

Az ateizmusnak is van dogmarendszere!-Az ember egy fura állat,-nincs lélek és-a halál megsemmisülés!Amíg ezek közül egyik sem bizonyosodott be,tulajdonképpen ez is a hitrendszerük alapját szolgáló konstrukció!

Istenüket,amely a kémiai és biológiai evolúciót elindította úgy hívják,hogy VÉLETLEN!

2012. okt. 23. 18:52
 5/135 anonim ***** válasza:
75%
Az ateizmus annyira vallás mint bélyegek nem gyűjtése hobbi, vagy mint a nem dohányzás káros szenvedély.
2012. okt. 23. 19:00
 6/135 anonim ***** válasza:
76%

Ez hülyeség. Ezt is csak egy agyhalott vallásos találta ki.

Az ateizmus természetesen nem vallás. Pont hogy a vallást tagadja meg. Az ateista az semleges, nincs vallása, (nem hisz a kitalált mesékben).

#4 (18:52)

Te is hülyeséget írtál.

"...Amíg ezek közül egyik sem bizonyosodott be..."

Előbb a vallásnak kell bizonyítani. A vallás lett előbb kitalálva. A vallás a tudatlanságon alapul.

"Az ember egy fura állat,-nincs lélek és-a halál megsemmisülés!"

Ezek teljesen egyértelműek és valós tények. (Amúgy ami nem létezik, annak a létezését nem lehet bebizonyítani.)

2012. okt. 23. 19:39
 7/135 anonim ***** válasza:
16%
Az ateista abban hisz, hogy az érzékszervei a valóságot közvetítik a számára. Azonban ennek semmiféle bizonyítéka nincs. Ugyanis egy létező a maga létezésén kívül semmit nem tudhat biztosan.(Ez Descartes érvelése NAGYON lerövidítve és a helyzetre alkalmazva, de 300 éve nem sikerült megcáfolni.)
2012. okt. 23. 20:00
 8/135 anonim ***** válasza:
93%

Hihi :D Jót szórakoztam egy-két válaszon.

Namármost. Én ateista vagyok, és én nem érzem magam vallásosnak. Úgyhogy számomra az ateizmus nem vallás, hanem világnézet. Meg ugye, nincs olyan, hogy az ateisták egyháza, ahova összegyűlnek az ateisták arról diskurálni, hogy nincs Isten. Legalábbis én nem tudok ilyenről.

2012. okt. 23. 20:07
 9/135 Pietrosol ***** válasza:
23%

Lehet,hogy első körben tisztázni kellene a vallás fogalmát!

Helmuth von Glasenapp: Vallásnak azt a – megismerésben, gondolkodásban, érzésben, akaratban és cselekvésben kifejeződő – meggyőződést nevezzük, amely szerint személyes vagy személytelen transzcendens erők vannak működésben."

René Guénon óvatosabb,nem kijelent,hanem kérdez:"Vallás az, ami az embert egy magasabb princípiummal kapcsolja össze, vagy pedig az, ami az embereket egymással köti össze?"

2012. okt. 23. 20:25
 10/135 anonim ***** válasza:
91%
Aha, csakhogy a vallásnak nincs egzakt definíciója (mint ahogyan számos más dolognak sincs), úgyhogy itt mindjárt bukta is a dolog. És akárhány embert idézhetsz, senki se tudja a konkrét definíciót, ennyiből én is írok egy könyvet, hogy szerintem mi a vallás. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy mindenki számára mást jelent a vallás, és a saját nézeteit írja le.
2012. okt. 23. 20:31
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!