"Az ateizmus vallás" - Milyen alapon állítják ezt, illetve tagadják?
Bizonyára hallottatok már erről az állításról. Vannak, akik az ateizmust vallásnak tekintik, míg vannak akik nem. Akik azt mondják hogy vallás, milyen alapon mondják azt, és akik azt mondják hogy nem vallás, milyen alapon tagadják?
Ateista és vallásos emberek válaszait egyaránt várom, természetesen kultúrált keretek között.
Attól függ, milyen értelemben vesszük a vallás szót.
Szerintem nem az(klasszikus értelmében nem), de ha úgy vesszük, mondhatom azt, hogy én azt vallom, Isten nem létezik.
Szia!
Vallástalan ember nincs!
Az ateizmusnak is van dogmarendszere!-Az ember egy fura állat,-nincs lélek és-a halál megsemmisülés!Amíg ezek közül egyik sem bizonyosodott be,tulajdonképpen ez is a hitrendszerük alapját szolgáló konstrukció!
Istenüket,amely a kémiai és biológiai evolúciót elindította úgy hívják,hogy VÉLETLEN!
Ez hülyeség. Ezt is csak egy agyhalott vallásos találta ki.
Az ateizmus természetesen nem vallás. Pont hogy a vallást tagadja meg. Az ateista az semleges, nincs vallása, (nem hisz a kitalált mesékben).
#4 (18:52)
Te is hülyeséget írtál.
"...Amíg ezek közül egyik sem bizonyosodott be..."
Előbb a vallásnak kell bizonyítani. A vallás lett előbb kitalálva. A vallás a tudatlanságon alapul.
"Az ember egy fura állat,-nincs lélek és-a halál megsemmisülés!"
Ezek teljesen egyértelműek és valós tények. (Amúgy ami nem létezik, annak a létezését nem lehet bebizonyítani.)
Hihi :D Jót szórakoztam egy-két válaszon.
Namármost. Én ateista vagyok, és én nem érzem magam vallásosnak. Úgyhogy számomra az ateizmus nem vallás, hanem világnézet. Meg ugye, nincs olyan, hogy az ateisták egyháza, ahova összegyűlnek az ateisták arról diskurálni, hogy nincs Isten. Legalábbis én nem tudok ilyenről.
Lehet,hogy első körben tisztázni kellene a vallás fogalmát!
Helmuth von Glasenapp: Vallásnak azt a – megismerésben, gondolkodásban, érzésben, akaratban és cselekvésben kifejeződő – meggyőződést nevezzük, amely szerint személyes vagy személytelen transzcendens erők vannak működésben."
René Guénon óvatosabb,nem kijelent,hanem kérdez:"Vallás az, ami az embert egy magasabb princípiummal kapcsolja össze, vagy pedig az, ami az embereket egymással köti össze?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!