"Aki engem látott, látta az Atyát is. " Mit jelentenek Jézus ezen szavai?
Azt, hogy ők egy személy. Atya, Fiú, Szentlélek = Szentháromság, azaz az egyetlen Isten. Tehát Jézus nem Isten fia, hanem az Atyáé, és ő is Isten.
Olyan, mint a víz. Megfagyva jég, szobahőmérsékleten folyadék, melegben pára. De mégis ugyanaz.
Jézus oly tökéletesen visszatükrözte Atyját, hogy ezt mondhatta: „Aki engem látott, látta az Atyát is” (János 14:9). Ezért, amikor az evangéliumokban Jézusról olvasunk, arról, hogy milyen érzéseket nyilvánított ki, és hogyan bánt másokkal, akkor bizonyos értelemben magát az Atyát látjuk. Jézus Atyja aligha tudná tisztábban megmutatni nekünk a tulajdonságait, mint így. Miért?
Szemléltetésül: Képzeld el, hogy megpróbálod megmagyarázni, mi az a kedvesség. Talán meg tudod határozni szavaiddal. De ha rá tudsz mutatni valakire, aki valóban valami kedveset tesz, és ezt mondod: „Ez igazi példa a kedvességre”, a „kedvesség” szó megtelik tartalommal, és könnyebb lesz megérteni. A Teremtő, Jézus Atyja valami hasonlót tett, hogy segítsen megértenünk, milyen is ő. Azonkívül, hogy szóban bemutatta magát, élő példáról is gondoskodott Fia személyében. Jézusban Isten tulajdonságait láthatjuk tettekben megnyilvánulni. A Jézusról szóló evangéliumi beszámolókon keresztül valójában ezt mondja Isten: „Éppen ilyen vagyok, mint Fiam.”
Jézus tökéletes képmása Atyjának.Igen, "a láthatatlan Isten képmása" (Kolossé 1:15). Épp ezért mondhatta Jézus, hogy "aki engem látott, látta az Atyát is". Nem része egy háromságnak.
30"S én és az Atya egy vagyunk."
Az ÚrJézus egylényegü az Atyával. Ő a Második Isteni Személy
Ének Krisztusról, Isten Szolgájáról
Jézus Krisztus, isteni mivoltában, �
Istennel való egyenlőségét
nem tartotta olyan dolognak, *
amelyhez mint zsákmányhoz ragaszkodjék, hanem szolgai alakot öltve kiüresítette önmagát, �
az emberekhez lett hasonló, *
külsejében olyan volt, mint egy ember. Megalázta önmagát, �
engedelmes lett a halálig, *
mégpedig a kereszthalálig.
Ezért Isten felmagasztalta őt, �
és olyan nevet adott neki, *
amely fölségesebb minden névnél, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd *
a mennyben, a földön és az alvilágban, és minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, *
hogy Jézus Krisztus az Úr."
Fik 2, 6-11
Ismerősek a Filippieknek írt levél gondolatai. De semmit nem bizonyít annak alátámasztására hogy a háromság része lenne Krisztus. Az egylényegű szó, meg sem fordul a Bibliában.
Jézus semmit nem tanított a háromságról földön létekor. Az hogy az Atyával egyek, az természetes. Testben az Atyának és a Fiúnak is szellemi teste van, s szándékban és akaratban is egyetértenek, egységben vannak egymással. Miképp a tanítványai is egyek voltak Krisztussal amikor a földön járt. A János 17:22 versei rámutatnak erre. Jézusnak az "egyek vagyunk" kifejezése így nyer értelmet, ezt jelenti.
Más fordítás így adja vissza a Filippi 2:6-ot :
"aki, noha Isten formájában létezett, nem foglalkozott az elbitorlás gondolatával, tudniillik azzal, hogy Istennel egyenlő legyen."
Melyik helyes? "Istennel egyenlő legyen" kifejezés vagy az "Istennel egyenlő".
Mivel a Biblia Istentől ihletett, összhangban vannak a válaszok, az azonos témakört érintő kérdésekben, a helyes válasz megtalálásakor.
A Biblia más lapjain kiderül, hogy Jézus alárendeli, s alárendelte magát Atyjának az Életadójának, Istennek, amikor ezt mondta:
Az Atya nagyobb nálam." János 14:28
Némelyek azt a kifogást emelhetik látszólag jogosan, hogy persze, akkor még emberként volt itt a földön. Az Atya mellesleg feltámasztása után "minden név felett való" nevet adott neki. Ez igaz, de semmi bizonyíték nincs, sőt a Biblia tanításával ellentétben áll ha azt gondoljuk, hogy Az Atya neve fölött való nevet kapott.
Nem, Jézus nem egyenlő az Atyával a szándékbeli és szellemi testen kívüli egyenlőséget kivéve, bár 'minden hatalom neki adatott', hatalmát Atyjához viszonyítva, alárendeltségben gyakorolja "Atyja dicsőségére". Ezt bizonyítja a 1 Korintusz 11:3, ahol ezt olvashatjuk:
" a Krisztusnak feje pedig az Isten. "
Tehát amikor Jézus azt mondta, "aki engem látott, látta az Atyát is" , nem jelentett mást, mint hogy tökéletesen visszatükrözte Atyját. Ahogy cselekedett Jézus, az Atyja is így tett volna a helyében.
Jézus megkeresztelkedésekor maga az Atya szólalt meg az égből ezt mondva Fiáról:
"Ez az én szeretett Fiam, akit helyeslek."
Jézus oly tökéletesen visszatükrözte Atyja személyiségét, hogy aki vele volt és megfigyelte őt, valójában mintha tényleg látta volna az Atyát. Az Atya azonban nagyobb a Fiúnál, ahogy Jézus elismeri: „Azok a dolgok, amelyeket mondok nektek, nem tőlem származó beszédek.” Jézus nagyon helyesen mindent, amit tanított, az égi Atyjának tulajdonította.
"30S én és az Atya egy vagyunk."
Jn 10,30
18Jézus odalépett hozzájuk, és így szólt: "Én kaptam minden hatalmat égen és földön. 19Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére, 20és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig."
Mt 28,18-20
Atya és a Fiú és a Szentlélek= Szentháromság
"Testben az Atyának és a Fiúnak is szellemi teste van"
Ilyen hülyeséget is csak Jehova Hülye Tanúi birnak leírni.
Szellemi testet nem lehet keresztrefesziteni.
Szent Péter 2. leveléböl (II, 1-3) vett szöveggel fejezem be: 'Akadtak azonban a nép között hamis próféták is, amint közöttetek is lesznek tévtanítók akik kárhozatos eretnekségeket terjesztenek, megváltó Ürukat tagadják és gyors pusztulást zúdítanak magukra. Számosan szegödnek társukul a kicsapongásban, és miattuk becsmérlik majd az igaz utat. Kapzsiságukban hízelgö szavakkal ki is fosztanak majd titeket. De régóta készen áll már számukra az ítélet: kárhoztatásuk nem alszik el.'
Jehova Hamis Tanúi talás észheztérnek Szent Péter figyelmeztetésétöl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!