Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha "minden felekezetben...

Ha "minden felekezetben vannak Istennek őszinte keresői és követői" (mint ahogy ma egyes liberális beállítottságú emberek hiszik), akkor ez azt jelenti, hogy Istennek mindegy, mit hisznek és tanítanak róla?

Figyelt kérdés

Hiszen ha csak azt vizsgálná Isten, hogy ki ŐSZINTE követője egy adott csoportnak és annak a tanításait ki fogadja el őszinte hitből, akkor mindenféle - a legszélsőségesebb szellemi irányzatok követőit is "igazságosaknak" kellene nyilvánítania - függetlenül attól, hogy annak az irányzatnak milyen károsak a következményei, vagyis milyen bűnös dolgokat cselekednek.

Pedig Jézus a "jó gyümölcsöket" gyakorló embereket különválasztotta a "rossz gyümölcsöket" gyakorlóktól.

Nem az igazság ismerete és gyakorlása okozza a jó gyümölcsöket? Akkor hogyan okozhatna jó gyümölcsöket egy bármely (sokszor hazug) eszmét követő és az abból következő (sokszor rossz) cselekedeteket gyakorló hívő életében csupáncsak az őszinteség???

Hogy van ez? Aki őszintén hisz valamiben, bármiben, az egyúttal igazságos is Isten előtt? Tehát aki őszintén hisz egy vallásos tanításban és aszerint is él, az azt jelenti, hogy megismerte Istenről és Jézusról az igazságot, ami ugye feltétele a jutalomnak, az örök életnek?

(A kérdésemben szereplő idézetet Pétertől vettem)

2011. dec. 10. 08:46
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

"Az ember alkotta és gyakran az ember által kigondolt vallások persze hogy nem értenek egyet az erkölcs definíciójában sem. De ez nem jelenti azt, hogy nem létezik az isteni erkölcs, melyet feltárt számunkra és egyedül helyes útmutatásul adott. Ez a Bibliában található. Ma sok olyan, egymásnak ellentmondó erkölcsi "igazság" van forgalomban, ami azt a látszatot kelti, hogy nincs is kézzelfogható és abszolút igazság. De ez a gondolkozás alapjaiban téves, hiszen attól, hogy rengeteg a hamis dollár, még nem bizonyítja, hogy nincs eredeti, sőt tudjuk, hogy van eredeti."

Mi található a Bibliában??? Isteni erkölcs,ami a helyes útra visz??? Mózes 4;15 32-36,kérlek olvasd el az egész részt egyben,és válaszolj rá,hogy mitől olyan erkölcsös az az Isten,aki halálra köveztet egy embert,csak azért,mert fát szedett szombaton? előtte pedig kijelenti az igaz prófétának,Mózesnek,hogy "Ne ölj!"

Akkor embert ölni,mégiscsak erkölcsös tett?

"A saját kinyilatkoztatott igazsága oldalán állt Isten mindig is, még akkor is, ha sokáig türelmes volt az emberek helytelenségei és bűnei tekintetében. A Biblia viszont azt tanítja, hogy a türelme nem tart örökké."

A fenn említett igehely ismeretében minek az oldalán állt Isten mindig is??? az saját igazsága mellett? dehát még a saját szavát sem tartotta be! és nincs értelme azzal érvelned,hogy a fát szedő ember életének kioltása Isten igazságos ítélete volt,mert ez csak Mózes sunyi,kiforgató magyarázata volt,arra,hogy tisztára mossa magát a tette miatt.a törvény világosan kimondta,hogy ne öljön embert,se ő,sem a többi zsidó.Isten nem fűzött hozzá semmilyen kizáró indokot.

Türelmes volt??? kivel szemben??? Persze,végül is igazad van,volt neki 10 perc türelme,mert amikor rajtakapták a dolgozó embert,nem azonnal kövezték agyon......

Kérdés: van-e ma olyan csoport, mely mint szervezet - persze, a maga tökéletlen módján, de mégis ennek az isteni erkölcsnek a támogatását vállalta fel?"

Hát,én remélem,hogy nem támogattok ilyen erkölcsöt,azért durva lenne,ha embereket köveznétek meg,azért,mert hétvégén dolgoztak!

2011. dec. 11. 13:49
 12/28 A kérdező kommentje:

Még egyszer köszönöm az eddigi válaszokat.

Lehetek sokféle világnézet híve, hiszen igen sok hiszi magáról, hogy az "egyetlen". Ez a gondolat önmagában, tisztán - vagyis egy uralkodó, hamis tanokat valló hatalmaskodó egyház nélkül - soha nem volt helytelen, azaz valamiféle "szitokszó". Ez csak azután vált ilyenné, miután a sok zavaros, egymásnak ellentmondó felekezet kialakult és ma egy felületes ember (e tekintetben sajnos a többség felületes) inkább mindent "elfogad", vagyis hasonló érvekkel él, mint amik itt eddig elhangzottak.

"Istennek minden felekezetben vannak őszinte keresői és követői."

"Keresői", eddig egyetértek, de "követői"?! Hogyan lehetne két homlokegyenes állásponton lévő és egymással szemben álló (gyakran egymásnak kárt okozó) tettekben megnyilvánuló irányzat követőit Isten előtt elismert hívőknek előadni - csak mert "őszintén" csinálják, amit csinálnak?!! Milyen Istenkép kell ehhez?

Az első érved kedves Berta Wooster, a következő:

"én sehol nem olvastam a Bibliában olyan jellegű kizárást, kiközösítést, amely indokolná a sokak által hangoztatott "csak-mi-vagyunk-az-egyedül-üdvözítő-anyaszentegyház-vagy-fe

lekezet-és-senki-más" álláspontot."

Erre csak azt tudom mondani, hogy akkor nagyon nem voltál figyelmes. A Biblia valóban nem a te sajátságos megfogalmazásoddal él, de ennek ellenére világosan azonosítja a hamis vallásokat. És ha van hamis vallás szervezet keretek között, akkor kell lennie igaznak is!

Jézus elítélt-e konkrét csoportot, akik hazugságot tanítottak? Igen megtette! Nem csak egyes személyeket támadott a hazug tanaik miatt, hanem értelemszerűen csoportokat is. Tehát a felvetés, hogy a Biblia nem beszél EGY igaz vallásról, egyszerűen nem igaz.

Fontos, hogy Istent a neki tetsző módon imádjuk. Sokan úgy hiszik, hogy minden vallásban vannak Istennek őszinte követői, de a Biblia nem ezt tanítja. Még az sem elég, hogy valaki, a "maga felekezetéhez őszinte" kereszténynek vallja magát. Jézus kijelentette: "Nem mindenki fog bemenni az egek királyságába, aki azt mondja nekem: 'Uram, Uram', hanem az, aki cselekszi égi Atyám akaratát." Ha tehát szeretnénk elnyerni Isten tetszését, meg kell tanulnunk, hogy mit vár el tőlünk, és aszerint kell élnünk.

Ki állíthatja, hogy minden egyes csoport Isten tetszését élvezi, holott egymásnak ellentmondó cselekedeteik vannak? Igazából senki.

Valójában sajnos a legtöbb hívő a saját egyháza hitelveit követi, tekintet nélkül arra, hogy az igaz vagy hamis dolgokat állít és gyakoroltat a követőivel.

Hogy van kivétel? Ezt írod:

"Nem egy-egy csoport őszinte követőjének kell lenni, hanem Jézus Krisztus őszinte követőjének, tanítványának. Krisztusi embernek, ugyanis a "keresztény" szó krisztusit jelent. Előttem már írta valaki, hogy milyen variációk lehetnek erre a témára, ha valaki úgy látja, hogy a felekezetében nem minden kóser..."

Nos több tízezer variáció van erre a témára, csak az ún. "kereszténységen" belül! Ezek a tanítások mind eltérnek egymástól, a hívők pedig nagyrészt ezeket követik és gyakorolják. Ki a kivétel? Aki nem ért egyet a saját vallásával - melybe még mindig gyakran beleszületett -, az másikat keres. De a kérdés az, hogy mi alapján nem ért egyet és mi alapján keres?? Semmiképpen sem bölcs a saját szimpátiája alapján kritizálni és keresnie.

Valójában csak akkor jár jó úton az illető, ha a Biblia valódi tanításai alapján kételkedik a saját vallásában és a Szentírás alapján keresi meg azt, amelyik az igazat tanítja és hirdeti, valamint gyakorolja. Mert ugyanis a lényeg a gyakorláson van, Isten akaratának a cselekvésén - maga Jézus mondta.

Ezt hogy képzeled el: "Nem egy-egy csoport őszinte követőjének kell lenni, hanem Jézus Krisztus őszinte követőjének..."

Na most ha az egyén vallásának a hitelvei szerint, Isten erkölcsi szabályaival vagy akaratával ellentétes cselekvésre készteti a híveket, akkor hogyan tud valaki a csoporton belül maradva "Krisztus-követő" lenni?

"ROSSZ TÁRSASÁGOK MEGRONTANAK HASZNOS SZOKÁSOKAT" - ugye ismerős az alapelv? Tehát ki kell jönni belőle.

De hova tovább ilyenkor? nyilván nem minden szervezett formától távol maradva, a saját fejünk után kell menni, mert ugyanis ezt is elítéli a Biblia. Meg kell ismerni a Biblia pontos tanítását (nagyon egyedi és merőben különbözik a magát kereszténynek tartó világ általános hitelveitől) és azt a csoportot, akik azt vallják.

"Ő azt szeretné, ha minden egyén és felekezet minél közelebb jutna az igazsághoz."

Hol olvasol a Bibliában olyant, hogy "minden felekezet egyre közelebb kerül az igazsághoz" és hogy Isten ezt szeretné? Eleve a sok ellentmondó csoport LÉTE sem biblikus! Hol támogatja ezt a Szentírás? Ámde a szektásodás veszélyére határozottan figyelmeztet - nem furcsa?

Ez még a mai gyakorlattal is ellentétes, hiszen minden ökumenikus erőfeszítés ellenére is, csak egyre jobban forgácsolódik szét a magát kereszténynek nevező világ, egyre nagyobb lesz a vallásos zűrzavar.

2011. dec. 12. 14:13
 13/28 A kérdező kommentje:

A legtöbb ember nem osztja azt a nézetet, hogy a saját vallása a helyes, és az összes többi rossz. Egyszerűen csak úgy érezheti, hogy számára a saját vallása a helyes.

Tekintettel erre, vajon a "Megtaláltad a helyes vallást?" kérdés csupán azt jelenti, hogy "Találtál kedvedre való vallást?" Mi határozza meg, hogy mit kedvelsz? A családod? A társaid? Személyes érzéseid? Milyen komolyan gondolkodtál el azon, hogyan ítéli meg Isten e dolgot?

Csak egy igaz vallás van: "Menjetek be a szűk kapun; mert széles és tágas az az út, amely a pusztulásba visz, és sokan vannak, akik azon mennek be; 14 ellenben szűk az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják." (Máté 7:13, 14).

"Mivel ugye keresztény felekezetekről volt szó eddig, ill. én magam az azokon kívüli, tehát egyetlen keresztény felekezethez sem tartozó keresztényekre gondoltam; most jöhetnek a "nemkeresztények", legyenek bár más vallásúak, esetleg agnosztikusok, vagy akár ateisták: Ők is kereshetik őszintén Istent, és nincsenek kizárva az üdvösségből."

Ezt nem is állítottam, ez a kérdés szempontjából nem releváns. Nincsenek kizárva a jelenleg "nem keresztények" sem, de nem is állíthatja senki, hogy most jó úton járna bárki, aki nem ismeri és cselekszi Isten akaratát.

Jézus Krisztus találóan alkalmazta az Ésaiás próféta által küldött isteni kijelentést azokra az első században élt jeruzsálemi vallásvezetőkre, akik pontosan ezt tették, amikor is megállapította: "Ez a nép szájával közelget hozzám, és ajkával tisztel engemet; szíve pedig távol van tőlem. Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, a melyek embereknek parancsolatai" (Máté 15:8, 9; 23:5–10). Világos, hogy az ilyenfajta vallás nem az igaz vallás.

Vajon csak elvétve találunk ilyen "emberi parancsolatokat" tanító vallásokat? Vagy sok van belőlük, esetleg a túlnyomó többség ilyen?

Még egyszer idézlek:

"Nem egy-egy csoport őszinte követőjének kell lenni, hanem Jézus Krisztus őszinte követőjének, tanítványának..."

A legtöbb hívő ember valamely csoport tagja és az a Biblia álláspontja is, hogy járj közösségbe és ne függetlenítsd magad tőle. Ez az első században evidens volt, hogy az egyetlen létező Krisztus-követő egyházat jelentette. Tehát te is, Péter is azt állítjátok, hogy minden vallásban vannak őszinte követői Istennek. Nem az adott egyház tanai szerint őszinték, hanem a Krisztusi igazság szerint őszinték. Ezek jó helyen is vannak a maguk egyházában, amelynek a hitelveivel maradéktalanul nem értenek egyet? Szerintetek úgy tűnik, hogy igen. Akkor ezen "őszinte hívők" képmutatók?

Csendben meghúzzák magukat talán? Akkor hogyan teljesítik Jézus azon parancsát, hogy cselekedni kell Isten akaratát? Ebben az esetben az az akarata, hogy maradjanak csendben és képmutató módon ne tegyenek mindenben a saját egyházuk hitelvei szerint?

Erre hol is a biblia példa?!

Mi legyen a mérce?

Sokan azt gondolják, ha egy adott vallásnak van némi jótékony hatása a híveinek az erkölcsére, ha valamelyest jobb emberré teszi őket, akkor az biztosan Istennek is elfogadható. Csak ennyi lenne az, amiből tudni lehet, hogy mi tetszik Istennek?

Nem, valójában Jézus szavai (amit már idéztem) elárulják, hogy CSAK AZ nyer megmentést, aki CSELEKSZI a Mennyei Atyja akaratát! Na ebben már lényeges eltérések és hiányosságok vannak a magukat igaz hívőknek tartó emberek és csoportok között.

Miért olyan egyedi és biztos meghatározás ez? Mert Isten akaratának a cselekvéséhez logikusan ismerni kell az Ő akaratát, ehhez pedig ismerni kell az Ő által kinyilatkoztatott egyetlen és ellentmondás-mentes igazságot.

Mert nagyon dicséretes, hogy valaki egy (talán vallásos) közösség hatására leszokik pl. a függőségéről és látványos pozitív példa lesz másoknak. De ezt a hatást a világban is el tudják érni, ehhez egyes esetekben nem kell semmilyen szervezett egyház és annak tanítása - bár az igazság felismerésével nyilván könnyebb és garantáltabb az eredmény, hiszen maga a Mindenható a közvetlen támasz és segítség.

Jézus megemlítette a gyümölcsöket is. Ami ezt illeti: ismersz vallást, amely olyan valódi nemzetközi társasággá vált, ahol a faji, nyelvi és nemzeti korlátokat legyőzi a szeretet és a kölcsönös megértés? Ismersz olyan világméretű vallási közösséget, amelynek tagjai inkább vállalják az üldözést, mintsem engedjék a politikai és vallási vezetőknek, hogy testvéreik és testvérnőik iránti gyűlöletre, valamint a nacionalizmus vagy a vallás nevében történő meggyilkolásukra bujtsák fel őket? Az a vallás, amelyik az ilyen vallási hazugságokat és az ilyen gyümölcsöt elutasítja, erőteljes bizonyítékát adja annak, hogy igaz vallás, nem?

Persze nem azt állítom, hogy csak ez magában jellemzi az igaz vallást - ahhoz több kell, de mint csoportról beszélek, akik már igen sok konfliktus idején bizonyították, hogy szinte egy emberként álltak ki ezen alapelvek mellett! Nem egyénekről erre-arra szerte-széjjel. Még csoport is van ilyen, akkor miért tagadnánk, hogy létezik olyan egyház, melyet erősen meg lehet különböztetni a többitől a gyümölcseik alapján?

2011. dec. 12. 15:43
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Idézném saját magamat az első válaszomból:

"... Jehova Tanúja vagy, és sejtem is, hogy pontosabban melyik JT.

Ha tévedek, akkor elnézésedet kérem. Ha viszont eltaláltam, akkor maradjunk az oldal céljához hűen annál, hogy te kérdeztél, én válaszoltam, ezután pedig te nem kezdeményezel vitát. Én nem fogok belemenni, ezeket a köröket már rég megfutottuk.

Előre is köszönöm. :) "

A válaszomra írt két kommented után így áll a helyzet:

Kedves 37 %-os Jehova Tanúja felhasználó!

Teljesen feleslegesen fáradtál a két hosszú kommented megírásával, mivel tartom magam az eredeti elhatározásomhoz: nem megyek bele a vitába.

Üdv. :)

2011. dec. 12. 18:12
 15/28 A kérdező kommentje:

Kedves Berta Wooster! A felekezetemre vonatkozó feltételezéseid semennyire sem tartoznak a tárgyhoz, mondhatnám, hogy nekem úgy tűnik, csak a figyelemelterelés a céljuk. Ha tévedek, akkor úgy jártam.

Részben abból gondolom ezt, mert a kérdésemre eddig érdemi, a Biblia alapjára helyezett választ nem kaptam, csak olyant, mely még több kérdést vet fel, vagyis nem igazán lehet védeni sikeresen.

A szíved joga mit csinálsz, de én úgy vélem, hogy fontos kérdéseket csak úgy lehet megvitatni, ha valaki vitát kezdeményez. Ugye ezért még nem kell elnézést kérnem senkitől?

2011. dec. 12. 21:07
 16/28 anonim ***** válasza:

Berta ne válaszolj! :)))

Kérdező! Hoznál olyan példát a Bibliából, ami alátámasztja, hogy az üdvözültek a Jehova tanúi lesznek? Csak megfordítottam a kérdésed. Ugyan olyan kamu ez is, mint hogy kivétel nélkűl lenne mindegyikben. Ellenben az utóbbit nem tudja senki az Úron kívűl, de azt még én is tudom, hogy nem csak tőletek lesznek üdvözűltek. Én már annak is örülnék, ha néhány üdvözűlt lenne tőletek. :))) Bárcsak sokan lennétek. De nem hinném...:D Sajnos.

Üdv: L

2011. dec. 12. 21:21
 17/28 A kérdező kommentje:

Mivel az eredeti kérdésre jött már egy olyan válasz, miszerint nem a vallásos csoportok tanításaihoz kell őszintének lenni, hanem (akár ezeken belül is) Jézushoz, ebből született egy még érdekesebb kérdés, vagyis hogyan képzelik el ezt azok, akik ebben hisznek? Valamint mire alapozzák?

Én leírtam, hogy mi lenne akkor, ha minden vallásban lennének Istennek tetsző életet, imádatot élő emberek, de nem volt túl pozitív élethelyzet, sőt a Biblia sem tartalmaz ilyen példát, hiszen nem is logikus és életszerű. Feltűnő módon nem is volt alátámasztása a Szentírásból.

Erre a válasz eddig tőletek a fenti, idézett dogmaszerű megállapítás volt, minden bizonyíték nélkül - vagyis nincs válasz. Akkor miért tereled a kérdést másik területre kedves utolsó válaszoló? Másik terület, mert a kérdésem a ti hitetek alátámasztására irányult, amire még nem kaptam egyetlen igazolható választ sem. Nem volna egyszerűbb, őszintébb, becsületesebb, ha válaszolnál a kérdésre?

Én a saját világnézetem bizonyítékaival el tudok számolni, sőt ez a kérdés is egy bizonyíték lenne a hitnézetem helyességére. Ne mondjátok már, hogy ez egy lerágott csont és egyébként is annyira értelemszerű, hogy nem is értitek, hogyan lehet ilyet kérdezni, hiszen senki sem magyarázta még el, hogyan képzeli el a történetet.

2011. dec. 12. 23:04
 18/28 anonim ***** válasza:

Engem pont ne cseszegessél, én nyíltan és őszintén megválaszoltam az első válaszolók között a véleményemmel a kérdésedet. Csak annyíit tettem ahhoz hozzá, ahogy nem valós ez a kérdésed sem, éppúgy nem valós annak ellentettje sem.

Üdv: L

2011. dec. 12. 23:09
 19/28 A kérdező kommentje:

"Ugyan olyan kamu ez is, mint hogy kivétel nélkűl lenne mindegyikben. Ellenben az utóbbit nem tudja senki az Úron kívűl, de azt még én is tudom, hogy nem csak tőletek lesznek üdvözűltek."

Akkor Péter és Berta pontatlan volt, túlzott? Pedig itt Péterre sokan hallgatnak.

És azt te honnan tudod, hogy nem csak "tőlünk" lesznek megmentésben részesültek, hiszen azt sem tudhatod biztosan, hogy én ki vagyok - azért ne legyetek olyan biztosak a dolgotokban!

De tényleg, honnan tudod, hogy egyszerre több helyről is - ha most mint kiderült, nem is mindenhonnan:) - lesznek üdvözültek? Mivel ahogy mondtam, semmi bizonyítékkal nem szolgálatok még. Hagynátok hülyén meghalni? Ugye, ez nem lenne keresztényi hozzáállás...?

2011. dec. 12. 23:18
 20/28 A kérdező kommentje:
Senkit sem "cseszegetek", választ várok, semmi többet. A kérdés - ahogy mondtam - nagyon is valós.
2011. dec. 12. 23:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!